Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСТРЕБЉЕЊЕ УКРАЈИНСКЕ ОПРЕМЕ НА ПОМОЛУ! Руси спроводе систематску ликвидацију непријатељске ПВО, уништен нови С-300ПС (ВИДЕО)

29.02.2024. 19:49
Пише:
Србија Danas/Oružjeonline.com
Bombardovanje
Бомбардовање / Извор: Профимедиа

Руска тактика даје озбиљне резултате.

На интернету су објављени снимци уништавања украјинског лансера ПВО С-300ПС од стране Оружаних снага Русије у зони сукоба у Украјини. Руски извори тврде да снимак јасно показује како су се након поготка ракете у лансерима "дивно распршиле по оближњим местима од удара".

РУСКИ ВОЈНИЦИ СТРАДАЛИ У НАЈГОРИМ МУКАМА! Сабласт из прошлости покосила све младиће, нису имали шансе против ОВОГ језивог убицеFoto: Shutterstock

РУСКИ ВОЈНИЦИ СТРАДАЛИ У НАЈГОРИМ МУКАМА! Сабласт из прошлости покосила све младиће, нису имали шансе против ОВОГ језивог убице

УКРАЈИНА ПУЦА ПО ШАВОВИМА! Војска збрисана из ОВОГ МЕСТА, а ови велики градови могу бити следеће руске мете ukrajinska vojska

УКРАЈИНА ПУЦА ПО ШАВОВИМА! Војска збрисана из ОВОГ МЕСТА, а ови велики градови могу бити следеће руске мете

Како ће се завршити сукоб у Украјини?Ukrajina

Како ће се завршити сукоб у Украјини?

Руски војни експерти наглашавају да се у последње време систематски спроводи ликвидација украјинске ПВО, а Кијев не може ништа да учини да се томе супротстави.

Према руским подацима, тврдњама али и снимцима, руска војска је за само недељу дана уништила два радара П-18, један лансер С-300ПС, један лансер НАСАМС и ПВО систем Бук-М1 на различитим правцима сукоба у Украјини.

Украјина неће моћи сама да надокнади такве губитке. Запад такође тренутно није у могућности да јој помогне у томе због високе цене система ПВО. Уколико се водимо баналном рачуницом где један па чак и два Су-34 мењају за било који од набројаних система ПВО у служби Кијева, Украјина неће моћи да "испрати размену" још дуго.

Такве празнине у противваздушној одбрани значајно проширују могућности јефтинијег руског оружја да нападне војне циљеве које сматра релевантним широм Украјине. Сада је кијевска команда принуђена да све постојеће ПВО системе консолидује у велике индустријске центре у којима је сачувана бар нека одбрамбена производња. Војни врх се одавно не оптерећује покривањем мањих градова и насеља.

С тим у вези, стручњаци сматрају да у блиској будућности можемо очекивати нове масовне ракетне нападе на украјинску територију, упоредо са којима ће се наставити скоро свакодневни напади руских јуришних беспилотних летелица, али и ловаца бомбардера Су-34.

Su-34
Су-34 / Извор: Профимедиа

Председник Украјине Владимир Зеленски се пожалио на акутни недостатак ресурса војно-индустријског комплекса неопходних за одржавање отпора руској војсци, што угрожава даљу борбену ефикасност Оружаних снага Украјине у садашњим условима.

Супротном тврдњама Зеленског, украјинско ваздухопловство истурило је ПВО системе опасно близу линије додира и свакодневно твди обарање руских авиона, чак 13 према најновијим подацима, додуше без конкретних снимака за разлику од руских.

Према Форбсу, померање система противваздушне одбране на линију фронта ради супротстављања руској авијацији само је убрзало потрошњу ракетних резерви које нису биле попуњене због престанка снабдевања.

Цена једног НАСАМС ПВО система износи 285 милиона долара, док за ракету АМРААМ 120 треба издвојити око милион долара, а 1.2 милиона за AIM-9X. Са друге стране, Патриот батерија кошта око 1,1 милијарду долара: 400 милиона долара за систем, 690 милиона долара за ракете – цена једне ракете ПАЦ-3 се процењује на 4,1 милион долара. Ирис-Т батерија кошта 163 милиона долара док за пројектил пресретач треба издвојити око 450.000 долара.

С-300ПС

Верзија ПС представљена је 1985. године и једина је верзија за коју се сматра да је била опремљена и нуклеарном бојевом главом. Овај модел је довео до увођења модерних ТЕЛ и мобилних радарских и командних возила базираних на камиону МАЗ-7910.

Систем С-300ПС укључује неколико компоненти, командни и контролни центар, радарске системе и лансере ракета. Систем може да открије и прати циљеве на дометима до 300 километара и да дејствује пројектилима домета до 200 километара.

S-300
С-300 / Извор: Профимедиа

Систем С-300ПС је у употреби у руској војсци од 1980-их и извезен је у неколико земаља, укључујући Кину, Иран и Сирију. Током година је унапређен неколико пута како би побољшао своје перформансе и могућности.

Погодак на 217 км

Једна верзија, С-300В4, доспела је на многе насловне стране у руским медијима. Они тврде да је управо ова ракета оборила два украјинска авиона – Су-24 и С-27, одговорних за неколико бомбардовања руских циљева у Белгородској области.

217 км је домет на коме су две ракете погодиле два борбена авиона. Ово је „рекорд за Руску Федерацију“, писали су медији, подсећајући да је последњи пут С-300 погодио мету на удаљености од 150 километара.

Извор: Србија Данас/Oružjeonline.com