Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НЕ ПРЕСТАЈУ ЖЕСТОКИ НАПАДИ АНТИРУСКИХ СНАГА! Настављају се ЕКСПЛОЗИЈЕ у Белгороду - испливало ЈЕЗИВО сведочење руског борца са фронта: "Бацају гранате на нас" (ВИДЕО)

15.03.2024. 07:08
Foto: X/Printscreen/@KrasnyySkorpion
Фото: X/Printscreen/@KrasnyySkorpion / Извор: Фото: X/Printscreen/@KrasnyySkorpion

Борбе се не смирују

Руски анти-кремљовски добровољци који се боре за Украјину напали су у четвртак руску територију дуж границе са Украјином по други пут у три дана. Први напад догодио се у уторак, када су припадници три групе - Легије слободе Русије, Руског добровољачког корпуса и Сибирског батаљона - извршили инвазију на Белгородску и Курску област.

ЕВРОПА МОРА ДА СЕ ПРИПРЕМИ ЗА РАТ! Макрон упутио ЈЕЗИВО упозорење: "Све опције су могуће"Foto: Shutterstock/Youtube/Printscreen/World Health Organization (WHO)

ЕВРОПА МОРА ДА СЕ ПРИПРЕМИ ЗА РАТ! Макрон упутио ЈЕЗИВО упозорење: "Све опције су могуће"

КОМШИЈЕ НАОРУЖАВАЈУ УКРАЈИНЦЕ! Ова земља из региона их снабдева МИНАМА, а ускоро ће и ДРОНОВИМА!Dron

КОМШИЈЕ НАОРУЖАВАЈУ УКРАЈИНЦЕ! Ова земља из региона их снабдева МИНАМА, а ускоро ће и ДРОНОВИМА!

КИЈЕВУ СТИЖЕ НАЈМОЋНИЈЕ ОРУЖЈЕ ДО САДА?! Амери шаљу "скромни" пакет од 300 МИЛИОНА - Украјинци би могли да гађају НАЈБОЛНИЈУ руску тачку (ФОТО/ВИДЕО)Foto: Youtube/Printscreen/Euronews

КИЈЕВУ СТИЖЕ НАЈМОЋНИЈЕ ОРУЖЈЕ ДО САДА?! Амери шаљу "скромни" пакет од 300 МИЛИОНА - Украјинци би могли да гађају НАЈБОЛНИЈУ руску тачку (ФОТО/ВИДЕО)

Према прокремљским „ратним дописницима“ на Телеграму, проукрајински „диверзанти“ су у четвртак ујутру покушали да пређу у руске области Белгород и Курск, али су их руске снаге одбиле. У граду Белгороду, становници су пријавили експлозију само неколико минута након што су две групе које се противе руском председнику Владимиру Путину и политици Кремља објавиле планове за напад на "војне циљеве" у тој области. Раније су антипутинске групе позвале локално становништво у руским регионима да се евакуишу, рекавши да спремају нове нападе у два региона.

Украјинска „диверзантска и извиђачка“ група покушала је у четвртак да се инфилтрира у руску област Белгород, према руском проратном блогеру Александру Коцу и Телеграм каналу Маш. Оружани сукоби су наводно избили у близини руског пограничног села Сподарјушино, преноси руски независни портал Медуза.

Цитирајући, како је навео, „директног учесника” битке, Котс је написао да руске снаге одбијају напад на гранични прелаз Сподарјушино.

- Непријатељ је удаљен 50 метара и баца гранате на нас. Приближавају се тенкови и Бредли, делују авијацијски и артиљеријски системи. У Козинки, преко пута Велике Писаровке (у Украјини), оклопним возилима покушавају да се пробију - рекао је извор са терена, а преноси Котс.

Борбе код Сподарјушина

Телеграм канал Шот јавио је да је група од 30 „диверзанта“ пришла Сподарјушину из правца једног села у украјинској Сумској области. Канал наводи да је убијено 12 "диверзанта" и да су уништена два борбена возила пешадије Бредли. Телеграм канал База, са друге стране, јавља да људи не смеју да улазе у подручје Сподаријушина.

Проруски медијски канал ВарГонзо је такође известио да је у току оружани сукоб код Сподарјушина и да руско војно особље и граничари „уништавају непријатељско особље и опрему“. Додаје се да су руске војне снаге спречиле ноћни покушај „диверзаната“ да се инфилтрирају на територију код села Тјоткино (Теткино) у руској Курској области. Гувернер региона Роман Старовоит потврдио је синоћњи напад, рекавши да руске снаге „нису и неће дозволити диверзантима“ да упадну на руску територију.

Најмање две особе су наводно погинуле у ваздушним нападима у Белгородској области. Гувернер Белгорода Вјачеслав Гладков известио је да су руске снаге противваздушне одбране обориле 10 „ваздушних циљева“ у нападу на Белгород у среду увече и четвртак ујутру. Он је рекао да је једна особа погинула, а најмање три су повређене у експлозијама и рушевинама које су падале. Гувернер је раније известио да је једна особа погинула, а шест је повређено у ноћном нападу дроном.

Власти у Белгороду и руско Министарство одбране нису коментарисали извештаје о покушајима упада у регион. Оперативни штаб Белгородске области управо је демантовао извештаје да траже возило са симболом Црвеног крста, које су наводно користили „украјински диверзанти”.

Представници Руске легије слободе и Руског добровољачког корпуса, две формације руских бораца који подржавају Украјину и боре се против власти Владимира Путина и актуелних кремаљских елита, а који су претходно продрли на руску територију, нису пријавили било какве упаде својих бораца у погранична подручја.

Упозорење па експлозија

Становници Белгорода пријавили су експлозију након што су проукрајински борци упозорили на предстојеће ударе. Око 11.30 по локалном времену, Руска слободарска легија и Руски добровољачки корпус објавили су на Телеграму упозорење становништву да ће ускоро извршити нападе на војне циљеве у Курској, Белгородској и Брјанској области Русије. Локални званичници за ванредне ситуације прогласили су опасност од ракета.

Неколико минута након упозорења, становници су пријавили експлозију у центру Белгорода. Како преноси канал База, експлозија се догодила у близини железничке станице. Руске власти нису коментарисале овај извештај.

То је други случај ескалације сукоба између руских снага и проукрајинских руских бораца на граници ове недеље. У уторак ујутру, више про-кремљских Телеграм канала известило је да су проукрајинске „наоружане групе“ покушале да пређу границу у села у Белгородској и Курској области. Руско Министарство одбране је касније известило, без пружања доказа, да су руске снаге убиле 234 нападача.

Легија слободе Русије и Сибирски батаљон тврдили су да су прешли на руску територију, али су новинари руске независне истраживачке медијске агенције касније потврдили да је најмање један од видео снимака које су групе понудиле као доказ упада у Русију заправо снимљен у Украјини.

Заменик команданта руске Легије слободе Максимилијан Андроников објавио је снимак на друштвеним мрежама након напада у уторак, рекавши да је рација била темпирана уочи председничких избора који би Путину требало да обезбеде пети мандат на функцији.

Извор: Србија Данас/Јутарњи лист