Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА ЋЕ НА ОВО РЕЋИ УКРАЈИНЦИ?! Америка обелоданила поражавајућу анализу: Не могу победити

01.05.2023. 17:10
Пише:
Србија Данас
Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Србија Данас

Америчка организација ЦЕПА која се бави анализом геополитичком анализом и вестима, објавила је чланак у којем констатују да модерни тенкови неће бити довољни Украјини за успешну контраофанзиву.

Зашто је Наполеон завршио своје дане на пустој стени у јужном Атлантику као заробљеник својих непријатеља, а не као цар Француске? Зато што је код Ватерлоа француска коњица безумно јуришала на британску пешадију без подршке пешадије и артиљерије, пише ЦЕПА. Рат у Украјини може постати Путинов Ватерло, али то не значи да украјинска војска може себи приуштити Наполеонову грешку. Оно што је важило за коњицу важи и за наследника коњице - тенк.

Ипак, судећи по (друштвеним и другим) медијским спекулацијама, све што је Украјини потребно да би успела у својој дуго очекиваној пролећној офанзиви су тенкови и још тенкова. После месеци неодлучности, Запад почиње да их обезбеђује. Леопард 2 и британски Челенџер 2 већ су стигла у Украјину, а ове јесени ће их пратити 31 амерички М1А2 Абрамс.

УКРАЈИНЦИ БЕЖЕ ОД РАТА ПРЕКО ТИСЕ! "Нити сам био у војсци, нити сам држао оружје" - ко успе да утекне ОВО добије од ЕУ

УКРАЈИНЦИ БЕЖЕ ОД РАТА ПРЕКО ТИСЕ! "Нити сам био у војсци, нити сам држао оружје" - ко успе да утекне ОВО добије од ЕУ

ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ОДУШЕВИО ПУТИНА! Генералу додељен НАЈТЕЖИ задатак, у њега полаже наде ЦЕЛА РУСИЈА, ако успе у овоме...

ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ОДУШЕВИО ПУТИНА! Генералу додељен НАЈТЕЖИ задатак, у њега полаже наде ЦЕЛА РУСИЈА, ако успе у овоме...

ВРЕЛА НОЋ НА ФРОНТУ: Експлозије широм Украјине, ево где се воде најжешће борбе (МАПА)

ВРЕЛА НОЋ НА ФРОНТУ: Експлозије широм Украјине, ево где се воде најжешће борбе (МАПА)

Мултинационална украјинска одбрамбена контакт група испоручила је "више од 230 тенкова и више од 1.550 оклопних возила, заједно са другом опремом и материјалом који је омогућио Украјинцима да подрже више од девет нових оклопних бригада", саопштио је Пентагон 21. априла. Украјина, према неким проценама, сада има око 800 тенкова. Додајте више од 300 западних тенкова који су до сада обећани, и то би Украјини дало више од 1.000, или отприлике исти број који је Немачка употребила у бици код Булге 1944. године. Ако то звучи као импресивна количина ватрене моћи, јесте. Али тенкови нису усамљени предатори. Најбоље функционишу "у пакетима".

Што је још важније, они морају да раде као део добро избалансираних, чврсто интегрисаних тимова у које сваки члан доноси јединствену способност. То укључује пешадију, артиљерију, борбене инжењере, извиђаче, противваздушну одбрану, као и велику подршку за одржавање и логистику. Неуспех у томе може бити катастрофалан.

Баш као што су се Наполеонови галантни коњаници набили на бајонете британске пешадинце 1815. године, израелски тенкови су јуришали на арапску пешадију у рату Јом Кипур 1973. – и десетковани су масовним салвама совјетских противтенковских вођених пројектила и ракетних бацача испаљених с рамена. Украјина и њени западни савезници то знају. Док ће ватрена моћ, заштита и мобилност тенкова учинити од њих упориште украјинске офанзиве, постоји разлог зашто су САД и друге земље послале Украјини "разнолику лепезу артикала".

Листа за набавку укључује борбена возила пешадије, возила за премошћивање река, системе за чишћење мина, опрему за пробијање препрека и цистерне за гориво и носаче муниције. Али теорија комбинованог оружја је једна ствар. Доношење тог оружја у Украјину је нешто друго. Политичко оклевање у западним земљама, ограничене или лоше одржаване залихе западног оружја и уска грла у логистици и обуци ограничавају количину материјала који украјинске снаге могу послати и асимилирати. На пример, једна од забринутости је да ли украјинска пешадија има возила која су им потребна за рад поред тенкова. После недавног путовања у украјински град Бахмут — који је месецима под жестоком опсадом — западни посматрачи су упозорили да иако је Украјина успела да постави значајне снаге пешадије, овим трупама недостаје довољно борбених возила пешадије или чак камиона.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Украјина добија гомилу западних носача трупа, укључујући америчке М-2 Брадлеи, немачке Мардерс и шведске ЦВ-90. Али пар стотина возила можда неће бити довољно. Поред тога, недостаје муниција за артиљерију — која ће бити кључна за сузбијање противтенковског оружја. А свака успешна механизована офанзива захтева или ваздушну подршку, или бар способност да се непријатељска ваздушна снага држи на одстојању, или лоше време, на шта су се Немци ослањали у бици код Булге. Ипак, док се руска авијација показала изузетно неефикасном, Украјини понестаје авиона и система противваздушне одбране да се избори са сунчаним летњим небом.

У међувремену, Русија је била заузета јачањем своје одбране на југу Украјине. Ови ровови, противтенковске препреке и минска поља могу бити само сенка оних у бици код Курска 1943. године, где је Црвена армија створила више линија укопа дубоких 100 миља и посутих са милион мина. Али украјински тенкови без довољно пешадије, артиљерије — а посебно инжењера — могли би да поднесу велике губитке док би пробијали ову одбрану.

Поред тога, откако су Хитлерови тенкови десетковали Црвену армију у раним данима операције Барбароса, Русија је посебну пажњу посветила противоклопној одбрани. Русија има огроман арсенал оружја за уништавање тенкова, укључујући преносиве и на возила противтенковске ракете, гранате на ракетни погон и противтенковске мине, плус значајну руску тенковску флоту (па чак и наоружане беспилотне летелице). оружје се показало прилично смртоносним против тенкова, као на пример током рата између Израела и Хезболаха 2006.

Наравно, да је руско-украјински рат искључиво материјална битка, људи из Кремља би до сада вероватно седели у Кијеву. Бројчано надјачане украјинске трупе стално су се бориле против лоше обучених и немотивисаних руских снага. Постоји разлог да се верује да ће западни тенкови као што су Абрамс и Леопард, са својим напредним сензорима, надмашити руски оклоп.

Међутим, нема разлога да се верује да су западни тенкови непобедиви. Шта год ови тенкови могу да постигну, они то не могу сами, констатује ЦЕПА.