Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"РУСКА ИНДУСТРИЈА ОРУЖЈА РАДИ У ТРИ СМЕНЕ" Стручњаци у паници од ескалације рата у Украјини, пламен може за час да се прошири на ОВЕ ТРИ ЗЕМЉЕ

05.12.2023. 12:39
Пише:
Србија Данас/Јутарњи.хр
ruska vojska
руска војска / Извор: Профимедиа

Европски и светски званичници верују да постоји претња од обрачуна Русије са НАТО-ом након завршетка рата у Украјини и апелују на алијансу да мора да буде спремна.

Док Украјина трпи низ неуспеха у рату против Русије, а Европа и Сједињене Америчке Државе се муче да осигурају нове пакете војне помоћи Кијеву, пажња се већ све више усмерава на претњу коју би Кремљ могао да представља за НАТО ако се сукоб у Украјини "замрзне".

У врло оштром недавном извештају, утицајни немачки тинк-тенк "Герман Цоунцил он Фореигн Релатионс" тврди да војни савез мора бити спреман да обрани се од руске офанзиве у року од шест до десет година. Ипак, Јацек Сјевера, шеф пољске Канцеларије за националну сигурност и високи званичник у кабинету председника Андрзеја Дуде, сматра да се у том извештају веројатно подцењује хитност ситуације.

НУКЛЕАРНА БОРБА СА АМЕРИКОМ ЈЕ КЉУЧ! Стручњак објаснио зашто Русија не може бити поражена у Украјиниruska vojska

НУКЛЕАРНА БОРБА СА АМЕРИКОМ ЈЕ КЉУЧ! Стручњак објаснио зашто Русија не може бити поражена у Украјини

ЈЕЗИВО СТАЊЕ МЕЂУ УКРАЈИНСКИМ ВОЈНИЦИМА: Маринци у очају, неки дошли на фронт после само три недеље обуке, има и оних који не знају да пливајуukrajinska vojska

ЈЕЗИВО СТАЊЕ МЕЂУ УКРАЈИНСКИМ ВОЈНИЦИМА: Маринци у очају, неки дошли на фронт после само три недеље обуке, има и оних који не знају да пливају

ТЕШКА РАЗМЕНА ВАТРЕ НА ФРОНТУ! Украјинци послали јато дронова, Руси поред беспилотних летелица лансирали и пројектиле С-300Eksplozija

ТЕШКА РАЗМЕНА ВАТРЕ НА ФРОНТУ! Украјинци послали јато дронова, Руси поред беспилотних летелица лансирали и пројектиле С-300

- Нажалост, ова анализа је у складу са студијама насталима у САД-у - рекао је он за пољски католички лист Наш Дзјеник, како преноси британски Тајмс.

- Ипак, по мом мишљењу, временски оквир који су представили немачки аналитичари је превише оптимистичан. Ако желимо да избегнемо рат, земље НАТО-а на источном крилу требало би да усвоје краћи, трогодишњи временски хоризонт како би се припремиле за сукоб - упозорио је.

- То је временски оквир у којем морамо да створимо способност на источном крилу, која би дала јасан сигнал за одвраћање од агресије. Руска индустрија оружја ради у три смене и може да обнови своје ресурсе у наредне три године - истакао је Сјевера.

Забринутост за балтичке земље

Откако је у фебруару прошле године започела руска инвазија пуног опсега на Украјину, руски председник Владимир Путин и неколико високопозиционираних званичника његовог режима више су пута алудирали на могуће дугорочне планове везане уз најисточније државе чланице НАТО-а. У том смислу, постоји посебно велика забринутост везана уз три балтичке земље - Естонију, Литванију и Летонију - које су све руске власти и владавине од раног 18. века сматрале делом сфере утицаја Москве и "блиског иностранства".

У мају је руски министар обране Сергеј Шојгу изјавио да ће режим изградити нове базе и 12 нових "јединица или дивизија" у свом Западном војном округу у близини источног крила НАТО-а као одговор на потезе Финске и Шведске да се придруже НАТО савезу. Снажан отпор Украјине је те планове одгодио за догледну будућност, а велика већина руских борбених снага запела је у рату исцрпљивања.

Ипак, многи аналитичари и високи званичници НАТО-а забринути су да западни војни савез има врло ограничен временски оквир за јачање своје обране док Русија убрзава своју војну индустријску производњу и изграђује мобилизацијску машинерију која би могла да одржи или повећа број војника у годинама које долазе.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

У страственом говору на годишњој спољнополитичкој конференцији Кербер-Штифтунга у Берлину прошле недеље Габријелиус Ландсбергис, литавски министар спољних послова, рекао је да је Русија већ у рату са Западом и на путу да обнови своје војне капацитете уз границе НАТО-а.

Кристијан Мелинг и Торбен Шуц из тинк-танка "Герман Цоунцил он Фореигн Релатионс" у недавном су извештају, на које је реферирао и Сјевера, навели да је савез у "трци с временом" како би могао да се одбрани од руског напада, који би могао да уследи за, како су проценили, шест година.

У извештају је наведено како НАТО мора да буде способан за вођење великог рата с Русијом у року од пет до девет година, како би ускратио Москви било какву могућност да прошири свој рат против Украјине на конфронтацију са западним војним савезом.

Упозорење немачких аутора

Аутори су такође, између осталога, истакли како НАТО рискира да ће морати да сустиже Русију, упркос катастрофалном рату Москве у Украјини. Русија, како је наведено, "представља највећу и најхитнију претњу земљама НАТО-а", а савез је, како су оценили, у трци с временом.

- Кад престану интензивне борбе у Украјини, режиму у Москви ће можда требати тек шест до десет година да реконструише своје оружане снаге. Унутар тог временског оквира, Немачка и НАТО морају да омогуће својим оружаним снагама способност за одвраћање и, ако је потребно, борбу против Русије. Тек тада ће бити у позицији да смање ризик од поновног избијања рата у Еуропи - наводи се у извештају.

- Ако Москва успе да оспособи своје оружане снаге након само шест година, НАТО-у ће бити све теже да је сустигне - додаје се.

Bela kuća
Бела кућа / Извор: Профимедиа

У одвојеном упозорењу у понедјељак, Бела кућа је поручила да је понестало и новца, а готово и времена за испоруке више оружја Украјини, те је позвала Конгрес да одобри наставак финансирања.

Упозорење се наводи у писму шефовима Конгреса, у којем се тврди да би неодобравање додатног финансирања једноставно "помело Украјину на бојном пољу, не само доводећи у опасност добитке које је Украјина остварила, већ повећавајући вероватноћу руских војних победа".

}