Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УКРАЈИНА ЈЕ РАЗЛОГ СУКОБА РУСИЈЕ И АМЕРИКЕ! Да ли две велесиле улазе у рат ЕПСКИХ размера?

14.05.2022. 08:47
Пише:
Србија Данас/Блиц
Putin,Zelenski,Bajden
Путин,Зеленски,Бајден / Извор: Фото: Srbijadanas,youtube printscreen euronews (ен еспаñол),НБЦ News,shutterstock

Да ли ће доћи до никад виђеног сукоба у историји човечанства?

Почетком марта амерички одбрамбени званичници избегавали су да потврде да су први пројектили "стингер" послати Украјини због забринутости од ескалације конфликта док су руске трупе ишле ка Кијеву, а аналитичари бројали дане док Владимир Путин не преузме контролу над владом суседне земље. Али, током последња два месеца, како је Украјина пружила отпор, помоћ је порасла на милијарде долара вредне хеликоптере, оклопна возила, нове дронове и артиљерију.

Прошлонедељни извештаји да је америчка обавештајна служба помогла Украјини да потопи руски ратни брод и убије руске генералне на бојном пољу били су последњи знаци оног што изгледа као спор, али стабилан улазак Пентагона у дубљу умешаност у европски рат, преноси "Јаху њуз" писање америчког специјализованог сајта за вести о војним питањима, Military.com

"УЛАЗИМО У ПОСТ-ДОЛАРСКУ ЕРУ" Кинески експерт тврди да је Русија задала озбиљан ударац позицији америчке валуте

"УЛАЗИМО У ПОСТ-ДОЛАРСКУ ЕРУ" Кинески експерт тврди да је Русија задала озбиљан ударац позицији америчке валуте

"САД ДАЈУ НОВАЦ И НАОРУЖАЊЕ, УКРАЈИНА ТОПОВСКО МЕСО" Кијев планира да мобилише милион људи за рат

"САД ДАЈУ НОВАЦ И НАОРУЖАЊЕ, УКРАЈИНА ТОПОВСКО МЕСО" Кијев планира да мобилише милион људи за рат

ПУТИН ПОТПИСАО УКАЗ - ХИТНО СЕ ОГЛАСИЛО МИНИСТАРСТВО ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: Русија платила становницима Украјина 120 МИЛИОНА РУБЉА

ПУТИН ПОТПИСАО УКАЗ - ХИТНО СЕ ОГЛАСИЛО МИНИСТАРСТВО ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: Русија платила становницима Украјина 120 МИЛИОНА РУБЉА

Пентагон је сада прешао на објављивање детаљних листи на којима су хиљаде комада оружја, муниције и опреме која се сада испоручује савезницима у Кијеву. Такође је најавио нову мисију Националне гарде Флориде да обучи Украјинце да раде са хаубицама и радарским системима у Немачкој, стварајући "ротирајући ланац" квалификованих трупа за борбу против руских снага.

У међувремену је председник САД Џозеф Бајден у разговору са највишим америчким обавештајним и одбрамбеним званичницима навео да су недавни медијски извештаји о размени обавештајних података са Украјином контрапродуктивни и да "то мора да стане".

"Променљиво ангажовање САД"

Пентагон није јавно признао употребу америчких обавештајних информација у потапању крстарице “Москва” украјинским пројектилима, нити запањујући губитак десетак руских генерала у рату, упркос извештајима бројних медија. Ипак, признало се да америчка војска дели виталне обавештајне податке са бојног поља са Украјином.

- Покушавамо да им пружимо корисне и релеванте, правовремене обавештајне податке како би могли боље да се одбране. Али на крају, они доносе одлуку о томе шта ће да раде са тим информацијама – изјавио је у петак портпарол Пентагона Џон Кирби.

Губитак главног брода руске Црноморске флоте "Москва" и генерала су међународна срамота за Москву, ако не и стратешке победе Украјине.

"Military" navodi да је променљиво ангажовање Сједињених Држава бар делимично засновано на променљивој природи рата покренутог 24. фебруара. На почетку сукоба сматрало се да Украјинци имају мале шансе, међутим руске снаге су посустале а САД и Запад постали смелији у пружању помоћи Кијеву.

Bajden
Бајден / Извор: Профимедиа

Пентагон је сада прешао на објављивање детаљних листи на којима су хиљаде комада оружја, муниције и опреме која се сада испоручује савезницима у Кијеву. Такође је најавио нову мисију Националне гарде Флориде да обучи Украјинце да раде са хаубицама и радарским системима у Немачкој, стварајући “ротирајући ланац” квалификованих трупа за борбу против руских снага.

У међувремену је председник САД Џозеф Бајден у разговору са највишим америчким обавештајним и одбрамбеним званичницима навео да су недавни медијски извештаји о размени обавештајних података са Украјином контрапродуктивни и да "то мора да стане".

Оружје за Украјину

Сада се рат пребацио на источни регион Донбаса, равно подручје у којем ће артиљерија имати кључну улогу у борбама које улазе у трећи месец. Украјински захтеви за веће наоружање су одобрени. Пентагон је овлашћен да пошаље око четири милијарде долара вредну безбедносну помоћ Кијеву од почетка рата, при чему је највећи део дошао током априла.

Средином тог месеца је Бајден наредио да се Украјини пошаљу првих 18 хаубица М777 и 40.000 комада муниције. У саопштењу се наводе и 1.400 ракета "стингер" и 5.500 "џавелина", те 22 друге категорије оружја и борбених залиха, укључујући оклопне транспортере, хеликоптере, радаре и дронове.

Бајден је 21. априла овластио и слање додатних 72 хаубица и 144.000 комада муниције, као и возила за вучу топова, што је огромно повећање прве транше. Амерички председник сада тражи од Конгреса да одобри пакет помоћи Украјини вредан 33 милијарде долара, од чега 16 милијарди за Пентагон.

Бела кућа је у прошли петак објавила још један пакет "артиљеријске муниције, радара и друге опреме". Нова помоћ, према Ројтерсу, износи 100 милиона долара.

Kongres
Конгрес / Извор: Профимедиа

Обука

Сем великог повећања у оружју које иде за Украјину, Пентагон је објавио да ће америчке трупе почети да обучавају Украјинце да раде са опремом. Национална гарда Флориде, недавно повучена из Украјине уочи руске инвазије, никад није напустила континент и сада је на челу те мисије, како је саопштено прошле недеље.

Украјинске снаге за рад са хаубицама М777 и радарским системима обучава 160 војника гарде распоређених у борбеном тиму 53. пешадијске бригаде – познатом као “Гатор бригада” – у Графенверу у Немачкој и другим локацијама у Европи које Пентагон није открио. До сада је гарда обучила 150 Украјинаца да раде са хаубицама, још 15 је завршило обуку на радарском систему AN/MPQ-64 Сентинел, а 60 на оклопним транспортерима М113, како је рекао Кирби у петак.

- Још 50 је тренутно на обуци за М113 – додао је он.

Azov
Азов / Извор: Профимедиа

Повећање трошкова и активности

У раним данима инвазије САД су слале пројектиле "џавелин" и "стингер" који су износили око 50 милиона долара дневно у трошковима а до прошлог месеца је, према Кансијану, тај просек био ближи 100 милиона долара дневно. Украјинци су већ били обучавани за коришћење тог оружја као из неких из совјетске ере које им је дао Запад да помогне у ратним напорима. Али додатак америчког оружја, попут хаубица М777 и радарских система "сентинел", захтевају обуку, што је даље захтевало стручност флоридске гарде.

- Са сваким кораком можете да видите и повећање у трошкова и у обиму активности – рекао је Кансијан.

Како је указао, следећи корак у америчком ангажману вероватно ће бити додавање одбрамбених уговарача унутар Украјине како би се одржао прилив америчких система наоружања који притиче у Украјину и које се може наћи по страни без правилног руковања и одржавања. Док Бајден инсистира да америчке трупе неће ући у Украјину, администрација би могла да нађе решење тако што ће финансирати украјинске уговоре о одржавању са страним компанијама, како је навео Кансијан.

- Сва опрема коју дајемо Украјинцима је просто превише обимна да би се могла апсорбовати у кратком времену које им дајемо. Искрено, мислим да тражимо превише и да ће се десетити да ћемо, кад то постане очигледно, почети да користимо уговараче на неки начин – закључио је.

Путиново застрашујуће оружје - Посејдон