Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Ваздушни удари на Кијев и Москву, упад диверзаната у Белгородску област, сукоб Пригожина и Кадирова

07.06.2023. 17:33
Пише:
Србија Данас
Rat u Ukrajini
Рат у Украјини / Извор: Фото: Shutterstock/YouTube/Printscreen/Guardian News

Пресек стања у Украјини за претходну недељу, од 29. маја до 4. јуна 2023. године

Рат у Украјини почео је 24. фебруара 2022, око 5 сати ујутро по кијевском времену, широком војном операцијом руских снага на територији Украјине из правца Русије, Белорусије и са Крима, а у борбе су се укључиле и јединице тзв. Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР).

КИЈЕВ ТВРДИ: Губици Руса у бици за Бахмут СЕДАМ И ПО ПУТА ВЕЋИ него украјински - цифра је ЗАСТРАШУЈУЋА

КИЈЕВ ТВРДИ: Губици Руса у бици за Бахмут СЕДАМ И ПО ПУТА ВЕЋИ него украјински - цифра је ЗАСТРАШУЈУЋА

"СПРЕМАН САМ" Гувернер Белгорода одговорио на УЛТИМАТУМ проукрајинске групе

"СПРЕМАН САМ" Гувернер Белгорода одговорио на УЛТИМАТУМ проукрајинске групе

ЗАРОБЉЕНА ДВА РУСКА ВОЈНИКА! Проукрајинске групе упутиле УЛТИМАТУМ гувернеру Белгорода, дат је рок!

ЗАРОБЉЕНА ДВА РУСКА ВОЈНИКА! Проукрајинске групе упутиле УЛТИМАТУМ гувернеру Белгорода, дат је рок!

Војске су кренуле у офанзиву на четири главна правца – са севера према Кијеву, са североистока према Харкову, са југоистока од Донбаса и са југа од Крима.

Подсетимо, сукоб између Русије и Украјине почео је 2014. године после Евромајдана, након чега је уследило руско анектирање Крима и сукоби на подручју Донбаса.

У Руској Федерацији и Белорусији се овај конфликт често назива "специјална војна операција на територији Украјине, Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике", док је у појединим, махом западним државама позната и као "руска војна агресија".

У овом тексту ћемо вас подсетити на најважније догађаје током сукоба у Украјини у периоду од 29. маја до 4. јуна 2023. године.

29. мај 2023. године

Ваздушни удари на Кијев

Русија је у раним јутарњим часовима покренула талас ваздушних удара на Кијев користећи дронове и крстареће ракете. Војна команда у Кијеву саопштила је да су украјинске ПВО јединице обориле више од 40 непријатељских пројектила.

У том, 15. руском ваздушном нападу током маја месеца није било веће штете или жртава, саопштили су украјински званичници, али у својој објави на каналу Телеграм градоначелник Кијева Виталиј Кличко написао је да та ноћ била тешка.

Како је војна управа Кијева пренела, током напада су коришћени дронови иранске производње "Шахид" и крстареће ракете.

Kijev, Ukrajina
Кијев, Украјина / Извор: Профимедиа

Руски напад на Хмељницки

Русија је истог дана у јутарњим сатима гађала и војну мету у западној украјинској регији Хмељницки, а пет украјинских авиона повучено је из употребе, док је украјинско ваздухопловство објавило да је срушило 29 од 35 дронова које су послале руске снаге на Украјину. 

Русија је гађала војна постројења и критичну инфраструктуру, наведено је на Телеграм каналу украјинског ваздухопловства.

Напад на Одесу

У претходним извештајима украјинска војска је навела да је напад руске беспилотне летелице током ноћи оштетио део инфраструктуре у украјинској црноморској луци Одеси, кључној за извоз житарица, након чега је избио пожар који је брзо угашен. 

Украјинско МО: Русија планира да симулира велику несрећу у нуклеарној електрани Запорожје

Украјинско Министарство одбране упозорило је да Русија планира да симулира велику несрећу у нуклеарној електрани Запорожје која је под контролом њених снага, у покушају да осујети очекивану контраофанзиву Кијева за повраћај заузетих територија.

Zaporožje
Запорожје / Извор: Профимедиа

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни претходно је наговестио почетак контраофанзиве против руских снага.

- Време је да вратимо оно што је наше - написао је Залужни на Телеграму прилажући снимак на којем се виде украјински војници како се припремају за битку.

Уочи очекиваног контраудара повећали су се страхови да би се усред повећаних војних активности око Запорожја могла догодити нуклеарна несрећа.

valerij zalužni
валериј залужни / Извор: Профимедиа

Пад руског пројектила на ауто-пут у Кијеву

У понедељак 29. маја догодио се још један руски напад на Кијев, а камера на аутупуту у северном делу Кијева снимила је пад крхотина једног пројектила.

30. мај 2023.године

Напад дроновима на Москву

У нападу дронова погођено је неколико зграда у Москви при чему је забележена "мања" штета и није било повређених, рекао је градоначелник руске престонице Сергеј Собјанин.

Руска државна новинска агенција РИА известила је да су евакуисани неки становници зграде у улици Профсојузнаја у јужном делу Москве. Неколико руских Телеграм канала за размену порука известило је да је на прилазима граду срушено четири до десет дронова. 

Руски ваздушни удар на Кијев

У новом удару руских ваздушних снага на Кијев најмање једна особа је погинула, а четири су повређене, када је њихова стамбена зграда погођена и запаљена, саопштиле су украјинске власти.

Украјинске одбрамбене снаге саопштиле су да су обориле више од 20 беспилотних летелица током овог напада.

Кијевска војна администрација известила је да је последњи руски удар извршен само беспилотним летелицама иранске производње "Шахед", а не ракетама, као што је то био случај у већини ранијих напада.

- Масовни напад! Не напуштајте склоништа - написао је тада на Телеграму градоначелник Кијева Виталиј Кличко.

Vitalij Kličko
Виталиј Кличко / Извор: Профимедиа

Подољак је негирао учешће Кијева у нападу на Москву

Саветник украјинског председника Михаил Подољак негирао је да је Кијев директно умешан у напад дроновима на Москву, али је предвидео пораст таквиһ напада.

Русија је саопштила да је Украјина извела највећи напад дроновима на Москву, али да је противваздушна одбрана уништила свих осам дронова.

Mihail Podoljak
Михаил Подољак / Извор: Профимедиа

Владимир Путин о нападу дроновима на Москву

Напад украјинских дронова на Москву је акт тероризма, изјавио је председник Русије Владимир Путин. Напад на цивилне објекте потврђује каквим методама се користи Кијев, рекао је руски лидер.

Председник Русије потврдио је да су руске снаге пре 2-3 дана извеле напад на штаб војно-обавештајне службе Украјине.

- Већ смо говорили о могућности извођења напада на штабове где се доносе одлуке, на центре одлучивања. Наравно, овој категорији припада и војно-обавештајни штаб Украјине, на који је извршен напад пре два-три дана - рекао је шеф руске државе током посете центра "Зотов".

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Пригожин о нападу дроновима на Москву

На друштвеним мрежама освануо је и снимак шефа плаћеничке групе Вагнер, Јевгенија Пригожина, који је с бесом коментарисао напад на Москву и поновно се обрушио на војни врх, односно на Министарство одбране.

- Смрдљива створења, шта радите? Ви сте стока. Извуците гу**** из својих кабинета. Постављени сте да браните ову земљу... Ви сте Министарство одбране! Зашто, дођавола, допуштате тим дроновима да долете до Москве? - рекао је Пригожин.

- Упозорио сам на ово много пута, али нико није хтео да слуша - додао је.

Jevgenij Prigožin
Јевгениј Пригожин / Извор: Профимедиа

Кадиров о нападу дроновима на Москву

Шеф Чеченије Рамзан Кадиров је након напада на Москву рекао на свом Телеграм каналу да ће руске снаге ускоро показати у зони специјалне војне операције "шта је освета у пуном смислу те речи".

- Коначно, потрчаћу мало унапред, али нећу откривати детаље. Ускоро ћемо у зони СВО показати шта је освета у пуном смислу те речи - рекао је Кадиров. Он је потом објавио на свом Телеграм каналу да би у Русији требало да буде проглашено ванредно стање.

- Сматрам да је неопходно да се прогласи ванредно стање у Русији и да се искористе сва борбена средства намењена за то како би се одједном очистила цела ова терористичка ћелија. Сматрам да бе би требало да се користе термини 'украјинска војска и украјински политичари', већ уместо тога - само терористи - написао је Кадиров.

Ramzan Kadirov
Рамзан Кадиров / Извор: Профимедиа

31. мај 2023.године

Пожар у руској рафинерији нафте

На руској територији током ноћи забележена су два напада у којима је било и повређених и када је начињена метеријална штета. Руска страна тврди да је напад извела Украјина, али из Кијева није било потврда.

Пожар који је избио у рафинерији нафте у Краснодарској области у Русији вероватно је изазвао дрон, рекао је начелник области, Вењамин Кондратјев. Истакао је да је пожар брзо угашен и да није било жртава.

Рафинерија у којој је избио пожар налази се недалеко од луке Новоросијск на Црном мору. Нико није преузео одговорност за напад, али руски званичници су оптужили Кијев.

Артиљеријски напад на град Шебекино

Начелник Белгородске области у Русији, Вјачеслав Гладков, рекао је да су украјинске снаге гађале место Шебекино у тој области трећи пут током недеље.Гладков је истакао да су повређене четири особе, да је начињена и материјална штета на стамбеним објектима, школи и возилима.

Белгородска област је гађана више пута од почетка рата у Украјини. Кијев није преузео одговорност за напад.

Руски герилци против Путина

Руски партизани, дисиденти који су напали снаге Кремља, саопштили су да имају "хиљаде" кандидата који чекају да се придруже редовима и да ће наставити да нападају Русију. Они ће нападати све док њихове снаге не буду довољно велике и јаке да ударе на Москву, рекао је командант ове групе, који користи кодно име Цезар.

- Имамо озбиљне способности. Имамо минобацаче, оклопна возила, Стингере, преносиве противтенковске системе и веома ефикасну јединицу извиђачких дронова - рекао је 49-годишњи Цезар.

- Наставићемо да вршимо ове нападе у мери у којој освајамо сопствено парче руске територије, како би нам се придружили прави руски синови и кћери, праве патриоте. Када се то догоди, брзо ћемо повећати своју снагу и број и завршиће се кампањом у Кремљу - рекао је.

Руси тврде: Уништили смо последњи ратни брод Украјине

Руска авијација је високо прецизним ударом уништила последњи војни брод Ратне морнарице Украјине, саопштило је Министарство одбране Русије. Како преносе "РИА Новости", брод "Јуриј Олефиренко" је уништен 29. маја ове године у луци града Одесе.

Odesa, Ukrajina
Одеса, Украјина / Извор: Профимедиа

Кадиров је најавио нове акције својих јединица у Украјини

Специјалне јединице "Ахмат" су извршиле дислокацију снага и спремају се за велике акције у правцу Доњецка, написао је чеченски лидер Рамзан Кадиров на Телеграму.

- Чеченске јединице су добиле нов налог за дислокацију снага. Зона одговорности је територија Доњецке Народне Републике, а у складу са налогом, чеченски војници би требало да крену у велике акције и да ослободе низ насеља - истакао је он.

Према његовим речима, ових дана је у току припрема јединица за јуришне нападе уз активну подршку Министарства одбране и Генералштаба Оружаних снага Русије.

Ramzan Kadirov
Рамзан Кадиров / Извор: Профимедиа

- Већ неколико дана је у току прва фаза, командни штаб развија план за ослобађање насеља и добија нове обавештајне податке. Посланик Думе, мој драги брат Адам Делимханов се састао са командирима чија је зона одговорности такозвани Марјински правац. Овде су пребачене специјалне јединице "Ахмат" и јединице пука "Север-Ахмат" Министарства одбране Русије којима командује генерал-мајор Апти Алаудинов. Драгоцено искуство у акцијама на тим локацијама има и командир пука "Север-Ахмат", Зајнди Знигијев - додао је Кадиров.

Лидер Чеченије је појаснио да су сличне наредбе о почетку офанзиве добиле и друге јединице "Ахмат" Министарства одбране Русије и Руске гарде ("Росгвардија"), које се налазе на алтернативним деловима контакт линије у Запорошкој и Херсонској области.

1. јун 2023. године

Нови ракетни напад на Кијев

У руском ракетном нападу на Кијев током ноћи, погинуле су три особе, међу њима двоје деце, а повређено је њих 14, саопштили су украјински званичници.

Кијевска војна управа је у саопштењу навела да је на удару била област Десњански на источној периферији престонице, као и Дњепровски округ, ближе центру, а био је то 18. напад на престоницу Украјине од почетка маја, преноси Ројтерс.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко саопштио је да је деветоро људи хоспитализовано због повреда које су задобили у нападу, а ватрогасне службе су гасиле пожаре изазване падањем крхотина оборених пројектила у близини места удара.

Руски добровољачки корпус упада на територију Русије

Према информацијама које су се појавиле на појединим Твитер и Телеграм каналима, руска диверзантска јединица, Руски добровољачки корпус (РДК), прешла је границу Украјине и Русије и ушла у пограничну Белгородску област, у ком су се према њиховим наводима, водиле тешке борбе.

Наводно су у упаду РДК на руску територију учествовала оклопна возила и тенкови украјинских снага, иако се званична војска још увек није огласила овим поводом. На интернету су се појавили и снимци на којима се види како припадници Руског добровољачког корпуса позивају људе да остану у кућама. Том приликом су објавили да неће дирати цивиле у Русији, али да их не могу евакуисати, јер Руси непрестано гранатирају околна подручја. На Твитеру се огласила и Легија Слобода Русије.

- Наша браћа шаљу поздраве с украјинско-руске границе. Наша се борба наставља. Чекајте нас - наводи се у објави.  Начелник белгородске области Вјачеслав Гладков је потом саопштио да гранате непрестано падају на ово подручје, те да је у нападу повређено најмање осморо људи.

Пригожин: Вагнер је спреман да настави борбу

Јевгениј Пригожин рекао је да је Вагнер спреман да настави борбу, али под условом да добију одвојени део фронта. Како је истакао, не желе да зависе од "кловнова који управљају оружаним снагама". Пригожин се обратио поводом свог 62. рођендана, потврдивши да ће његови људи напустити Бахмут 5. јуна.

- Ако је цео ланац командовања 100 одсто неуспешан и ако га буду водили кловнови који претварају људе у месо, онда нећемо учествовати у томе - рекао је Пригожин.

Bahmut, Vagner, Jevgenij Prigožin
Бахмут, Вагнер, Јевгениј Пригожин / Извор: Фото: Танјуг/АП/Пригозхин Press Сервице

Експлозија непознате направе у Белгороду

Две особе су повређене приликом експлозије непознате направе у руском граду Белгороду, саопштио је гувернер Белгородске области Вјачеслав Гладков.

- Непозната направа је експлодирала у Белгороду. Према прелиминарним информацијама, беспилотна летелица се срушила на коловоз - написао је Гладков на Телеграму.

Он је навео да је један мушкарац превезен колима Хитне помоћи у градску болницу број 2 због сумње на потрес мозга, а да је други мушкарац, са мањим модрицама, одбио да буде хоспитализован. Гладков је рекао и да је један аутомобил оштећен приликом експлозије.

- На лицу места раде оперативне службе и истражна група. Околности инцидента се истражују - додао је гувернер Белгородске области.

Одбијена три напада украјинских диверзаната у Белгородској области

Руске снаге, заједно са јединицама Федералне службе безбедности (ФСБ), одбиле су три покушаја украјинских милитаната да продру у Белгородску области и изведу напад на цивилно становништво, саопштило је Министарство одбране Русије.

- Око три сата ујутру по московском времену, након интензивног гранатирања цивилних објеката у Белгородској области, украјинске терористичке формације са две моторизоване пешадијске чете, оснажене тенковима, покушале су да упадну на територију Русије у подручју места Нова Таволжанка и међународног пункта "Шебелкино" - наведено је у саопштењу руске војске.

Ruski dobrovoljački korpus
Руски добровољачки корпус / Извор: Профимедиа

Активним дејствима руских снага противник је потиснут. Државна граница Русије није нарушена. Авијација Западног војног округа извела је на противника 11 удара, ракетне снаге и артиљерија гађале су 77 пута, а коришћени су и вишецевни ракетни лансери.

- На пограничном подручју на украјинској страни ликвидирано је преко 30 украјинских терориста, четири борбена оклопна возила, борбено возило система "град", као и један камионет - саопштила је руска војска.

Потом је руско Министарство одбране додало да је војска елиминисала више од 50 "украјинских милитаната" који су покушали да нападну Белгородску област.

Ruski dobrovoljački korpus
Руски добровољачки корпус / Извор: Фото: Tanjug/AP/Evgeniy Малолетка

2. јун 2023. године

Проглашена ваздушна опасност широм Украјине

Широм Украјине проглашена је рано јутрос ваздушна опасност због руских ракетних удара, али је након неколико сати од напада укинута за већи део земље, укључујући и главни град Кијев, чији су званичници саопштили да је одбрана оборила више од 30 руских ракета и дронова.   

- Према прелиминарним информацијама, више од 30 ваздушних циљева различитих типова откривено је и уништено у ваздушном простору изнад и око Кијева од стране снага противваздушне одбране - наведено је у саопштењу.  

Сукоб на релацији Кадиров - Пригожин 

Посланик руске Думе, Адам Делимханов, близак савезник чеченског лидера, Рамзана Кадирова, обратио се шефу Вагнера, Јевгенију Пригожину, коме је путем Телеграма поручио да ублажи своје изјаве о војсци и Ахмату.

Jevgenij Prigožin i Ramzan Kadirov
Јевгениј Пригожин и Рамзан Кадиров / Извор: Профимедиа

Иначе, шеф Вагнера је претходно одговорио на питање медија да ли батаљон Ахмат може успешно да заузме целу територију самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР). Он је рекао да Ахмат можда има довољно моћи да заузме одређене локалитете, али да ће бити тешко заузети целу ДНР.

- Не морате да знате, Јевгеније, за наше могућности и наше циљеве. То је нешто што наша команда зна и главнокомандујући који те циљеве одређује, заједно са шефом Републике, херојем Русије, Рамзаном Кадировим - рекао је он.

Украјинске снаге су гранатирале регион Брјанск

Украјинске снаге гранатирале су два села на западу Русије, у региону Брјанска, а у том нападу нико није повређен, изјавио је регионални губернатор, Александар Богомаз.

Богомаз је написао на Телеграму да су украјинске снаге напале околину села Ломаковка и Новаја Погошч.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Евакуација у округу Шебекино

Губернатор Белгородске области у Русији, Вјачеслав Гладков, рекао је да су украјинске снаге током ноћи гранатирале Шебекински округ, а евакуисано је више од 2.500 људи из околине.

"Напади на Русију постаће нова нормала"

Саветник галвнокомандујућег украјинском војском, генерал Виктор Назаров, запретио је да ће напади на територију Русије убудуће постати "нова нормала".

- Сви војни положаји у Русији су за нас законите мете - рекао је он у интервјуу за шпански лист "Мундо".

Кадиров је критиковао Путинову ратну тактику

Чеченски ратни вођа је изјавио да Путинова ратна тактика није довољно брутална, па је тражио од Русије проглашење ванредног стања.

- Одговори на такве покушаје напада не би требало да буду оштри, требало би да буду брутални. По мом мишљењу, потребно је прогласити ратно стање у Русији, употребити сва борбена средства намењена за то да би се цила ова терористичка ћелија у Украјини одедном почистила - рекао је чеченски вођа.

Ramzan Kadirov
Рамзан Кадиров / Извор: Профимедиа

Пригожин оптужује Москву како жели да побије његове људе

Шеф руске паравојне формације Вагнер Јевгениј Пригожин оптужио је снаге Москве да покушавају да разнесу његове људе.

Он је на Телеграму написао да су његови људи открили десетак локација у позадини где су званичници Министарства одбране поставили разне експлозивне направе, укључујући стотине противтенковских мина.

- Није било потребно постављати ове направе да би се непријатељ одвратио, јер се ово подручје налази у позадинској зони. Стога можемо претпоставити да су те направе биле намењене за сусрет са напредујућим јединицама Вагнера - рекао је он.

Jevgenij Prigožin, Vagner, Vladimir Putin
Јевгениј Пригожин, Вагнер, Владимир Путин / Извор: Фото: Србија Danas/YouTube/Printscreen/Kanal13/Shutterstock

Зеленски о дугоочекиваној контраофанзиви

- Украјина је спремна да покрене дуго очекивану контраофанзиву како би вратила територију под руском окупацијом - рекао је председник Владимир Зеленски у интервјуу.

- Чврсто верујемо да ћемо успети - рекао је Зеленски за Вол Стрит Журнал.

- Не знам колико ће трајати. Да будем искрен, може се одвијати на различите начине, потпуно различите. Али ми ћемо то учинити и спремни смо.

Jevgenij Prigožin
Јевгениј Пригожин / Извор: Профимедиа

Руска авијација уништила и украјински командни центар у близини града Северска

Уништен је и украјински командни центар аеромобилизоване бригаде украјинске војске у близини града Северска, саопштио је портпарол војне групе "Југ" Вадим Астафјев.

Јединице руског Спецназа из групације "Југ" ликвидирале су четири јединице украјинске пешадије и целокупан њихов положај, пренеле су "РИА Новости".

3. јун 2023. године

Оборени украјински Су-27 и Ми-8

Руски системи ПВО оборили су украјински ловац Су-27, војни хеликоптер Ми-8, 16 дронова, две ракете "сторм шедоу" и седам граната ХИМАРС, саопштило је Министарство одбране Русије.

- Руски ПВО системи оборили су авион Су-27 украјинског ратног ваздухопловства у близини села Коптево у Доњецкој Народној Републици, као и украјински хеликоптер Ми-8, који оборен је у близини села Раздоливка - наведено је у саопштењу.

Su-27
Су-27 / Извор: Профимедиа

Чеченски борци настављају продор ка Маринки и Авдејевки

Јуришне групе одреда специјалних снага Ахмат наставили су жестоке борбе на тактичком правцу ка Маринки, саопштило је Министарство одбране Русије. Како су навели, јединице 1. армијског корпуса настављају борбе код Авдејевке.

Пригожин оптужио фракције у Кремљу за семе раздора између Вагнера и Чечена

Оснивач руске паравојне групе Вагнер Јевгениј Пригожин изјавио је да различите фракције у Кремљу уништавају државу тако што покушавају да посеју семе раздора између њега и чеченских бораца.

- Опасне игре су постале уобичајена појава у кулама Кремља. Оне једноставно уништавају руску државу - поручио је Пригожин.

Čečeni u Marijupolju
Чечени у Маријупољу / Извор: Профимедиа

Привет-82 у Украјини

Нови тип руских самоубилачких беспилотних летелица, названих Привет-82, успешно је завршио тестове у зони специјалне војне операције у Украјини и сада се припрема за борбену употребу, саопштио је за агенцију TASS, пројектни биро Око.

- Привет-82 је прошао летне тестове на територији Луганске и Доњецке Народне Републике у зони специјалне војне операције. Тестовима су проверавали домет лета, радио канал и отпорност дрона на локалне системе за електронско ратовање - наводи руска новинска агенција.

Борба прса у прса ухваћена дроном

Извиђачки дрон забележио је невероватан снимак борбе прса у прса између украјинских и руских војника.

На снимку се наводно виде двојица руских војника која су током блиске борбе опкољена у рову. Након краће размене ватре Украјинци су на њих бацали гранату после чега су руски борци престали да узвраћају.

Јединствени снимци борбе! Рањени руски војник у ДНР већ је хтео да се разнесе гранатом, али Руси не одустају тек тако! Намамили су их у замку и из митраљеског рафала послали у пакао - пише испод снимка.

Снимак борбе Руса и Украјинаца можете погледати ОВДЕ.

Ruski vojnik
Руски војник / Извор: Профимедиа

Борбе на граници између руске Белгородске и украјинске Харковске области

Руска војска је пребацила појачање у гранично подручје и снажно гранатира украјинске војне положаје на украјинској територији.

Руски авиони такође нападају украјински Волчански округ, где су украјинске снаге концентрисале војне резерве, муницију и тешку опрему добијену од НАТО-а за граничне нападе.

Видео снимак борби на украјинско-руској граници погледајте ОВДЕ.

Заузврат, украјинске снаге су гранатирале руске области Шебекино и Валујск у Белгородској области, наносећи још више штете пограничним селима. У гранатирању Белгородске области од стране украјинске војске погинуло је пет цивила.

White Rex, Ruski dobrovoljački korpus
White Rex, Руски добровољачки корпус / Извор: Фото: Tanjug/AP/Evgeniy Малолетка

4. јун 2023. године

Украјински напад дроновима на Крим

Руске власти саопштиле су да су обориле пет дронова, као и да их се још четири "заглавило" и да нису успели да погоде своје мете у граду Џанкој на Криму. Шеф администрације Крима Сергеј Аксјонов навео је да у нападу није било жртава, али да су прозори разбијени на неколико стамбених објеката, преноси Ројтерс.

Он је додао да је близу једне зграде пронађен неескплодирани дрон због чега је извршена евакуација око 50 људи са тог подручја.

Krim
Крим / Извор: Профимедиа

Проукрајински борци заробили су двојицу руских војника током борби у Белгородској области Русије

Они су понудили да предају војнике, али да заузврат буду примљени "само на два минута" код регионалног гувернера Вјачеслава Гладкова.

У објави на Телеграму, проукрајинске групе Легија слободе Русије и Руски добровољачки корпус саопштиле су да се беспотребни крвави рат који се води већ годину и по дана, сада прелио на територију руске Белгородске области.

- Данас до 17 часова имате прилику да разговарате без оружја и поведете кући два држављана Руске Федерације, обична војника које сте ви и ваше политичко руководство послали у овај масакр - навели су они.

Данилов: Губици Украјине у бици за Бахмут око 7,5 пута мањи него руски

Шеф украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Олексиј Данилов рекао је да су губици Украјине у бици за Бахмут око 7,5 пута мањи него руски. Он је за италијански лист "Коријере дела сера" рекао да је Русија у бици за Бахмут изгубила 22.816 људи од 1. септембра 2022. године.

"Кијев индепендент" наводи да је Данилов рекао да су група Вагнер и њихови регрути из затвора имали главну улогу у десетомесечном руском нападу на град.

Bahmut
Бахмут / Извор: Фото: Southfront.org

Украјинске снаге су гранатирале Доњецк и Горловку

Украјинске трупе гранатирале су два округа Доњецк и Горловка за 45 минута, испаливши 17 НАТО граната калибра 155 mm и пет граната калибра 152 mm, саопштило је представништво Доњецке Народне Републике при Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Гладков одговорио проукрајинским снагама на ултиматум

Гувернер руске Белгородске области Вјачеслав Гладков је изјавио да је вољан да се састане са проукрајинском групом руских бораца која наводно држи два руска војника у заробљеништву.

- Највероватније су их убили, колико год мени било тешко да то кажем. Али ако су живи, од 17-18 часова - контролни пункт Шебекино. Гарантујем безбедност - рекао је гувернер.

Жестоке борбе у Новој Таволжанки

У току је борба против украјинске диверзантско-обавештајне групе у Новој Таволжанки, саопштио је губернатор Белгородске области Русије, Вјачеслав Гладков.

- Надам се да ће сви бити ликвидирани, другачије и не може бити - рекао је Гладков у видео-запису који је објављен на његовом каналу на Телеграму.

Гувернер Белгородске области, Вјачеслав Гладков, рекао је да се руске трупе боре против украјинске Диверзантско-извиђачке групе

Руска војска извела је током вечери артиљеријски удар на украјинске диверзанте у близини Нове Таволжанке у Белгородској области, саопштило је руско Министарство одбране.

Јединице за покривање Западног војног округа и гранична служба Федералне службе безбедности (ФСБ) уочиле су покушај милитаната да пређу реку на подручју овог насеља, преносе РИА Новости.    

Извршени су снажни артиљеријски удари на проукрајинске диверзанте

- На непријатеља је извршен артиљеријски удар. Непријатељ је растеран, повукао се - нагласили су у руском Министарству. 

Руска војска извела је артиљеријски удар на украјинске диверзанте у близини Нове Таволжанке у Белгородској области, саопштило је руско Министарство одбране.

Јединице за покривање Западног војног округа и гранична служба Федералне службе безбедности (ФСБ) уочиле су покушај милитаната да пређу реку на подручју овог насеља, преносе РИА Новости.

Заробљена група руских војника

Проукрајинска група руских бораца саопштила је да је заробила неколико руских војника у прекограничном препаду у Белгородској области у Русији и да ће их предати украјинским властима. 

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.