Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УКРАЈИНСКА ОДБРАНА ПАЛА КАО КУЛА ОД КАРАТА! Телеграм канали брује о стравичном поразу: "Изгледа да се Авдијевка срушила"

17.11.2023. 07:20
Пише:
Србија Данас/Информер
Foto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia
Фото: Станислав Красилников / Спутник / Профимедиа / Извор: Фото: Станислав Красилников / Спутник / Профимедиа

После заузимања, Оружане снаге Украјине „саме ће напустити индустријску зону" како не би биле опкољене.

Оружане снаге Русије пробиле су одбрану на северу Авдијевке, што су потврдили и бројни украјинске медији и портали који приказују катастрофалну ситуацију за украјинске оружане снаге у близини овог места у ДНР. За Москву заузимање Авдијевке је од стратешког значаја.

- Изгледа да се Авдијевка срушила. Све се показало брже него са Бахмутом - пише аутор Телеграм канала 93. бригаде Оружаних снага Украјине "Холодни јар".

ИЗВУЧЕНО ПРВО ТЕЛО ИСПОД РУШЕВИНА: Још се утврђује штета након свирепог гранатирања Херсона од стране РусаBombardovanje

ИЗВУЧЕНО ПРВО ТЕЛО ИСПОД РУШЕВИНА: Још се утврђује штета након свирепог гранатирања Херсона од стране Руса

КАД НЕМА ПАРА ОД АМЕРИКЕ, МОРА СЕ НАЋИ АЛТЕРНАТИВА: Украјински министар одбране отишао да тражи помоћ од Италијеfoto youtube printscreen PBS NewsHour,shutterstock

КАД НЕМА ПАРА ОД АМЕРИКЕ, МОРА СЕ НАЋИ АЛТЕРНАТИВА: Украјински министар одбране отишао да тражи помоћ од Италије

НАТО ГУБИ КОНЦЕ У УКРАЈИНИ! Столтенберг признао: "Ситуација сложенија него што смо очекивали"Jens Stoltenberg

НАТО ГУБИ КОНЦЕ У УКРАЈИНИ! Столтенберг признао: "Ситуација сложенија него што смо очекивали"

Око 16:00 поподне он се чуди што Генералштаб "или бар нека глава која говори ћути као партизани о ситуацији у Авдијевки".

- Руске јединице пробиле одбрану Оружаних снага Украјине у области Авдејевског каменолома песка - у северном делу града и стигле до баштенског партнерства (СНТ) " Ивушка", напредујући јужно од контролисане депоније, а само напредовање је вршено преко шумских плантажа - - потврђује Телеграм канал "Резидент

Овај правац води ка Авдијевки, али офанзива иде и од Авдијевке до Новокалинова, такође дуж пруге. И такође на запад у правцу Бердихија. 

- У области Степовој (Петровски), борци Оружаних снага Русије нападају, да су успелида напредују северозападно од села Точмаш у правцу Бердичија. -  наводи се на Телеграм каналу „Дневник једног падобранца"

Заузевши индустријску зону на југу Авдијевке, Оружане снаге РФ су затвориле котао. Руски извори наглашавају да постоји озбиљан напредак на југу Авдијевке у области индустријске зоне (ближе Јасиновате).

- Са сигурношћу контролишемо 40 одсто, још 20 одсто је сива зона - уверава борац са позивним знаком „Вожак", аутор истоименог Телеграм канала.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Према његовим речима, Оружане снаге Русије напредовале су јужно од индустријске зоне, до села Виноградники. После заузимања, Оружане снаге Украјине „саме ће напустити индустријску зону" како не би биле опкољене. Али тамо се ситуација стално мења, упозорава борац.

Телеграм канал „Авдеевка.Ру" пише да су „са истока руске снаге заузеле 5 зграда у индустријској зони, укључујући и највећу". Непријатељ се повукао са целе своје територије. 

Аналитичар Јуриј Подољака у прегледу за 16. новембар на Телеграму додаје да индустријска зона још није очишћена.

Блогер напомиње да је јака тачка заузета западно од индустријске зоне - у правцу Северног.

- Свуда где наши људи потискују непријатеља, ситуација за Оружане снаге Украјине постаје катастрофална. Након заузимања Авдијевке отвара се оперативни простор за Оружане снаге Русије - пише он.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Украјински извори оцењују стратешки значај заузимања Авдијевске утврђене области. „Резидент" означава да Оружане снаге РФ улазе у оперативни простор, а Оружане снаге Украјине више немају времена да ојачају Краматорск или Славјанск.

Штавише, изгубивши Авдијевку, украјинске оружане снаге ће изгубити прилику да изврше притисак на Доњецк, а фронт ризикује да се уруши, што ће довести до губитка целе леве обале Украјине", пишу Украјинци.

Руски стручњаци такође указују да ће након заузимања Авдијевке руске снаге стићи на линију Славјанск-Краматорск-Дружковка-Константиновка-Торецк и моћи ће да напредују до Покровска, заобилазећи бок и идући у позадину утврђене линије од Славјанска до Торетск. Тиме су прекинуте комуникације групе Запорожских украјинских оружаних снага која напредује на југу.

Украјински Телеграм канал „Легитимни" сматра да је губитак Авдијевке смртна казна за Владимира Зеленског , „па ће он послати све тамо и истовремено покушати да покаже илузију да украјинске оружане снаге настављају да покушавају да напредују", сматрају аутори.