Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСТОРИЈСКИ ГОВОР ВЛАДИМИРА ПУТИНА: Украјина поднела захтева за чланство у НАТО (ВИДЕО)

30.09.2022. 13:59
Пише:
Србија Данас
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Танјуг/Гавриил Григоров/Спутник/Кремлин/Поол Пхото виа АП

У Кремљу се одржава церемонија потписивања споразума о ступању нових територија у састав Руске Федерације. Споразуми су потписани са све четири територије на којима су одржани референдуми - с Луганском и Доњецком Народном Републиком, као и са Запорошком и Херсонском облашћу.

Руски председник се у оквиру свечаности која почиње у 14 сати састаје с лидерима наведених територија. Како је најављено, Путин ће одржати опширан говор.

РУСИЈА ОД ДАНАС ВЕЋА ЗА ПОВРШИНУ МАЂАРСКЕ: Овако ће изгледати највећа земља света након присаједињења четири области

РУСИЈА ОД ДАНАС ВЕЋА ЗА ПОВРШИНУ МАЂАРСКЕ: Овако ће изгледати највећа земља света након присаједињења четири области

ОБЈАВЉЕН ДОКУМЕНТ КОЈИ ЈЕ ПУТИН ПОТПИСАО: Ево шта тачно пише у указима о признању независности Херсонске и Запорошке области (ФОТО)

ОБЈАВЉЕН ДОКУМЕНТ КОЈИ ЈЕ ПУТИН ПОТПИСАО: Ево шта тачно пише у указима о признању независности Херсонске и Запорошке области (ФОТО)

ПРАЗНИЧНА АТМОСФЕРА У МОСКВИ НА ДАН ПУТИНОВЕ АНЕКСИЈЕ: Велика бина на Црвеном тргу, све је спремно за церемонију (ФОТО)

ПРАЗНИЧНА АТМОСФЕРА У МОСКВИ НА ДАН ПУТИНОВЕ АНЕКСИЈЕ: Велика бина на Црвеном тргу, све је спремно за церемонију (ФОТО)

17:44
Планира се увођење обученог контингента снага НАТО-а у Пољској

Планира се увођење обученог контингента снага НАТО-а у Пољској на територију западне Украјине, саопштио је бивши посланик Врховне раде Украјине Иља Кива.

- Након датог саопштења о захтеву Украјине за улазак у НАТО по убрзаној процедури, планирано је да се претходно обучен и ојачан контингент снага НАТО-а у Пољској уведе на територију западне Украјине као одговор на одлуку Кремља о присаједињењу нових територија - написао је Кива на свом Телеграму. 

17:31
Велика Британија проширила је листу санкција

Велика Британија проширила је листу санкција и у њу укључила председницу руске Централне банке Елвиру Набиулину, наводи се у саопштењу објављеном на сајту британске владе. 

16:59
Огласио се Бајден, Америка уводи нове санкције Русији

Амерички председник Џозеф Бајден осудио је руску анексију четири украјинска региона. 

САД су увеле нови круг санкција Русији, након што је Владимир Путин потписао споразуме о припајању окупираних региона Украјине Русији.

Више од 1.000 људи и фирми повезаних са руском инвазијом на Украјину укључено је у нови пакет санкција, укључујући гувернера Централне банке и породице чланова Савета за националну безбедност. 

16:41
"Преговараћемо, али с другим председником"

Одговарајући на наводе Владимира Путина да Кијев мора да обустави ватру и седне за преговарачки сто, украјински председник Владимир Зеленски рекао је да то мора бити обављено са другим председником Русије. 

- Украјина је била и остала лидер у преговарачким напорима. Наша држава је увек нудила Русији да се постигне договор о суживоту под једнаким, поштеним, пристојним и поштеним условима. Очигледно је да је са овим руским председником то немогуће. Стога смо спремни за дијалог са Русијом, али већ са другим председником - поручио је Зеленски. 

16:36
Путин даје држављанство странцима

Руски председник Владимир Путин олакшао је процедуру додељивања држављанства страним држављанима који се прикључе војним снагама Русије.

 

16:25
Прва рекација Зеленског

 

15:49
Да ли је ово крај?

Током данашњег говора на церемонији припајања украјинске територије, Владимир Путин је по први пут послао јасну поруку Кијеву.

- Отворени смо за преговоре и рекли смо то пуно пута. Али, украјинске власти морају поштовати вољу народа - рекао је Путин мислећи на референдуме одржане прошле недеље у окупираним регионима.

15:00
Путин потписао

Руски председник Владимир Путин данас је на церемонији у Москви званично припојио четири украјинске области Русији. 

14:45
Кадиров у сузама

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров заплакао је током говора Владимира Путина. 

 

14:35
"Запад жели да уништи Русију"

- Запад жели да уништи Русију, земљу пуну природних богатстава. Запад жели да успостави нови светски поредак и опљачка цели свет. Зато су тако агресивни против наше независне државе - рекао је Путин. 

- Западне нације деценијама говоре да они доносе демократију и слободу свету, али истина је супротна. Уместо слободе, они уништавају. Западни светски поредак је лицемеран и препун лажи. САД је једина земља која је икад користила нуклеарно оружје у рату. САД и УК су током Другог светског рата сравниле Дрезден, Келн и Хамбург са земљом, без икакве потребе - рекао је Путин.  

14:30
"Русија сада има четири нове области"

Путин је истакао да Русија сада има четири нове области, мислећи на Херсон, Запорожје, Доњецк и Луганск.

Он је поручио да ће их бранити свим силама, а тамошњим становницима да су и званично део Русије.  

14:19
Путин држи говор у Кремљу

Председник Русије управо држи говор о референдумима који су одржани од 23. до 27. септембра и обавестио је јавност да ће данас бити потписани споразуми о припајању четири украјинске територије Русији. 

- Право на самоопредељење је неотуђиво право Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области, које је потврђено и 1. чланом Повеље Уједињених нација - рекао је Путин на почетку свог говора.

Путин о резултатима референдума:

- Данас потписујемо споразуме о пријему ДНР, ЛНР, Запорошке области и Херсонске области у састав Русије.

Сигуран сам да ће савезна скупштина подржати савезне законе о формирању четири нова региона у Русији, нових субјеката Руске Федерације, јер је то воља милиона људи.

- Несаломиви народ Донбаса, Запорожја и Херсона је рекао своје. Они постају наши грађани, заувек - рекао је Путин након чега је поздрављен громким аплаузом. 

14:00
Руски званичници чекају обраћање Владимира Путина

Руски званичници већ седе у Кремљу уочи говора Владимира Путина поводом анексије четири украјинска региона.

 

Путин обавестио Думу о предлогу за припајање територија

Председник Русије обавестио је Државну думу о предлозима ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области да их прихвате у састав Руске Федерације, изјавио је председник Државне думе Вјачеслав Володин.

Аутобуси стижу у Москву

Конвоји аутобуса стижу на Црвени трг у Москви.

Путин је касно синоћ потписао указ којим се Херсонска и Запорошка област признају као независне територије. Територије Доњецке и Луганске Народне Републике су, како је рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, припојене у границама из 2014. године, односно у границама у којима је Русија у фебруару ове године признала независност тих територија.

Референдуми о уласку ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области у састав Русије одржани су од 23. до 27. септембра. На основу 100 одсто обрађеног материјала у ДНР је за уједињење с Русијом гласало 99,23 одсто грађана, у ЛНР 98,42 одсто, у Херсонској области 87,05 одсто, а у Запорошкој области 93,11 одсто.

Путин је прошле седмице рекао да ће подржати одлуку житеља Донбаса, Запорошке и Херсонске области. Украјина не признаје резултате референдума.