Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВАГНЕР И ДАЉЕ ОПЕРИШЕ У РУСИЈИ?! Појавили се опречни извештаји о томе где се Јевгениј Пригожин тренутно налази

30.06.2023. 06:56
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Vagner
Вагнер / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/The Сун

Овако Путину нико није пркосио

Вагнеровци наводно и даље регрутују људе да се боре у Украјини упркос томе што их је Владимир Путин назвао "издајницима" за њихову побуну.

ЗАВИЈОРИЛА СЕ УКРАЈИНСКА ЗАСТАВА! Вагнеровци бесни: "Ризиковали смо животе, а сада се територије предају непријатељу" (ВИДЕО)

ЗАВИЈОРИЛА СЕ УКРАЈИНСКА ЗАСТАВА! Вагнеровци бесни: "Ризиковали смо животе, а сада се територије предају непријатељу" (ВИДЕО)

НЕТАНИЈАХУ ОДБИО: Ништа од слања "Гвоздене куполе" Украјинцима, Израел је у страху! (ВИДЕО)

НЕТАНИЈАХУ ОДБИО: Ништа од слања "Гвоздене куполе" Украјинцима, Израел је у страху! (ВИДЕО)

"БИЛИ СУ НАЈЕФИКАСНИЈА РУСКА ЈЕДИНИЦА" Шеф обавештајаца тврди: Пригожинови плаћеници више неће учествовати у рату против Украјине

"БИЛИ СУ НАЈЕФИКАСНИЈА РУСКА ЈЕДИНИЦА" Шеф обавештајаца тврди: Пригожинови плаћеници више неће учествовати у рату против Украјине

Подсетимо, група Вагнерових плаћеника на челу са Јевгенијем Пригожином кренула је у суботу у "марш" на Москву након што је преузела контролу над седиштем Јужне војне команде Русије.

Пригожин је захтевао смену руског војног врха, али је одустао од побуне након што је договором прогнан у Белорусију. На почетку устанка у руским градовима почели су да се затварају Вагнерови регрутни центри, скинути су билборди, а група блокирана са руских онлајн друштвених мрежа и друштвене мреже ВКонтакте.

Aleksandar Lukašenko, Vladimir Putin, Jevgenij Prigožin
Александар Лукашенко, Владимир Путин, Јевгениј Пригожин / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Wall Стреет Journal/CTVBY

Међутим, руска државна новинска агенција Tass преноси да је настављено регрутовање плаћеника у центрима ПМЦ Вагнер у градовима Тјумењ и Новосибирск.

Мет Димик, бивши директор америчког Савета за националну безбедност за Русију и источну Европу, рекао је за Newsweek да оно што Вагнер сада ради "зависи од врсте ограничења њиховог кретања и колико им је омча чврсто омотана око врата".

Новинар независне руске новинске куће Сирена објавио је снимак његовог покушаја да се придружи Вагнеру. Представљајући се као потенцијални регрут, Дмитриј Низовцев је рекао да жели да се пријави. Речено му је да пошаље своје личне податке путем WhatsApp-a и да ће му бити послате додатне информације.

Након што је обавештен да ће му бити надокнађени путни трошкови, Низовцев је питао регрутера о Путиновим коментарима да је Вагнер "илегалан" и "група издајника".

Bahmut, Vagner, Jevgenij Prigožin
Бахмут, Вагнер, Јевгениј Пригожин / Извор: Фото: Танјуг/АП/Пригозхин Press Сервице

- Да смо издајници, не бисмо били у Русији - гласио је одговор. Новинар се на снимку распитује и о томе да ли ће регрути морати да иду у Белорусију, где је Пригожин протеран и где се наводно граде кампови за Вагнерове.

Речено му је да информације у медијима о Вагнеру "могу да доведу у заблуду" и да се њихова база налази у граду Молкино у Краснодарској области.

Други независни руски лист, Агентсво, известио је да је једном од његових новинара понуђен интервју са Вагнером у Мурманску, Смоленску и Ростову на Дону. У понуди је био шестомесечни уговор до физичког прегледа и три недеље обуке.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров потврдио је да ће Вагнер наставити да делује у Африци, а бројни званичници и експерти признају да ће група наставити да игра кључну улогу у постизању спољнополитичких циљева Кремља.

- Они неће добијати средства као некада, осим ако нису за неке врло специфичне сврхе, тако да морају да пронађу неке изворе прихода - рекао је. Ако их руска влада неће платити, вероватно ће морати да оду негде другде.

Bahmut, Vagner, Jevgenij Prigožin
Бахмут, Вагнер, Јевгениј Пригожин / Извор: Фото: Танјуг/АП/Пригозхин Press Сервице

Постоје опречни извештаји о томе где се Пригожин тренутно налази. Белоруски председник Александар Лукашенко, који је наводно посредовао у договору о окончању побуне, рекао је у среду да је шеф Вагнера стигао у Белорусију.

Међутим, подаци са радара објављени на друштвеним мрежама сугеришу да су два његова авиона летела из Минска у Санкт Петербург, где је локална новинска агенција Фонтанка саопштила да је неко налик на оснивача Вагнера примећен у Вагнеровим канцеларијама у граду.

Пригожинова побуна и бројне спекулације у вези са њом и даље су тема број један у Русији. Многи се питају како је ова операција могла да се изведе без знања највиших људи у војсци. Бивши британски обавештајац Филип Инграм сматра да је шеф Вагнера вероватно имао помоћ људи из Јужног војног штаба у Ростову.

- Његов приступ друмском транспорту са интегрисаном противваздушном одбраном био је добро испланиран и не постоји начин да се концентрише такве снаге а да људи не знају - рекао је он за Newsweek.

Vagner u Rostovu na Donu
Вагнер у Ростову на Дону / Извор: Профимедиа

С друге стране, портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да "нема шта да дода" на питање о извештају о хапшењу бившег главнокомандујућег у Украјини, генерала Сергеја Суровикина, за којег се зна да је имао блиске везе са Пригожином.

- Велика је вероватноћа да је генерал Суровикин на неки начин био умешан - рекао је.

- Он неће бити последњи који ће бити саслушан јер Путин преко министра одбране Сергеја Шојгуа покушава да се реши свих неистомишљеника, узимајући ово као прилику за ширу чистку неконформистичких војних команданата - закључује.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.