Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИКА ОПАСНОСТ СЕ НАДВИЛА НАД ХЕРСОНОМ И КРИМОМ: Уништење бране ХЕ Каховка доноси УЖАС из најгорих кошмара

07.06.2023. 19:34
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Ukrajina
Украјина / Извор: Профимедиа

Опасности су бројне, а многе од њих су и смртоносне

Уништење велике бране Каховка из совјетског доба на реци Дњепар у украјинском граду Нова Каховка у уторак је оштетило куће и представља претњу за становнике, животиње, усеве и јавну инфраструктуру. Украјински председник Владимир Зеленски назвао је рушење бране, које је приписао Русији, "еколошком бомбом масовног уништења".

БРОЈКЕ СУ ЈЕЗИВЕ: Погледајте колико је села и градова под водом после уништења ХЕ Каховка

БРОЈКЕ СУ ЈЕЗИВЕ: Погледајте колико је села и градова под водом после уништења ХЕ Каховка

"ПРЕШЛИ СМО ИЗ ДЕФАНЗИВЕ У ОФАНЗИВУ" Украјинске трупе знатно напредовале у правцу Бахмута (ВИДЕО)

"ПРЕШЛИ СМО ИЗ ДЕФАНЗИВЕ У ОФАНЗИВУ" Украјинске трупе знатно напредовале у правцу Бахмута (ВИДЕО)

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Ваздушни удари на Кијев и Москву, упад диверзаната у Белгородску област, сукоб Пригожина и Кадирова

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Ваздушни удари на Кијев и Москву, упад диверзаната у Белгородску област, сукоб Пригожина и Кадирова

Брана је део хидроелектране Каховка у украјинској области Херсон, коју је Русија окупирала. Река Дњепар је линија фронта између руских и украјинских снага, пише "Yahoo News".

Владе Русије и Украјине окривљују једна другу, америчке агенције наводно имају обавештајне податке који сугеришу да је Русија кривац, а високи званичник НАТО-а рекао је за "НБЦ News" да ће Русија, а не Украјина, имати користи од катастрофе.

Брана је висока 30 метара и дуга нешто више од три километра, а резервоар који је створила држао је 18 милијарди кубних метара воде. Испуштање толике воде имаће огромне последице.

Поплава и материјална штета

Украјинска влада каже да је више од 40.000 људи дуж Дњепра у опасности од поплава. И руска и украјинска влада наредиле су евакуацију.

- Снимци из Херсона показују да кровови плутају низ реку и друге куће напола потопљене, а очекује се да ће поплавне воде достићи врхунац до среде - известио је "Yahoo News".

Градоначелник Нове Каховке, града од око 45.000 становника, ког је поставила Русија, рекао је да је његов град под водом, пренели су државни медији.

- Становници седе на крововима својих домова и чекају да буду спасени - рекао је украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба на Телеграму. Очекује се да ће ниво воде достићи врхунац у среду ујутро.

Претње по здравље људи

Поред ризика од утапања, поплаве стварају низ опасности по здравље. Пошто поплавне воде сакупљају остатке из зграда које плаве, оне "садрже многе ствари које могу наштетити здрављу", упозоравају из америчког Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

То укључује оборене струјне водове, људски и животињски отпад, опасне хемикалије из индустријских објеката и оштре или тешке предмете. Контакт са било чим од овога може довести до рана, осипа на кожи, гастроинтестиналних болести и тетануса.

Поплавна вода такође може да контаминира бунаре, водоносне слојеве и резервоаре, чинећи воду за пиће небезбедном за употребу.

- Сваког сата долази све више воде. Веома је прљаво - рекла је за Ројтерс Јевгенија, жена из Нове Каховке.

- Очекују се загађене залихе воде и шире последице по животну средину као резултат инцидента - приметио је часопис "Тиме".

Оштећење кључне инфраструктуре

Према CNN-u, украјинско министарство енергетике је саопштило да је "готово 12.000 људи у области Херсон изгубило струју због поплава и да можда буде проблема са водоснабдевањем".

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је да ће у целом региону бирти великих проблема са пијаћом, чак и тамо где нема поплаве.

Затим је ту оближња нуклеарна електрана Запорожје, која се ослања на воду из реке Дњепар за хлађење својих хитних дизел генератора и реактора, пише "Тиме", констатујући да ниво воде опада и да ће је за те потребе бити још најмање неколико дана.

Међународна агенција УН-а за атомску енергију написала је у саопштењу да "не постоји непосредан ризик по безбедност електране." Ту је и водоснабдевање полуострва Крим које долази из реке.

- Уништење бране ризикује да снизи ниво воде Севернокримског канала из совјетског доба, који је традиционално снабдевао Крим са 85 одсто његових потреба за водом - пренео је Ројтерс.

- Већина те воде се користи за пољопривреду, нешто за индустрију полуострва, а око једне петине за воду за пиће и друге јавне потребе.

Животиње и усеви

Због пробоја бране већ се утопио непознат број домаћих животиња и кућних љубимаца. Према објави групе за спасавање животиња УАнималс на Фејсбуку, свих 260 животиња у зоолошком врту Казкова Диброва у Новој Каховки под руском окупацијом умрло је у поплави, осим лабудова и патака.

Украјина је велики извозник пшенице, а очекује се да ће поплаве оштетити усеве. Као резултат тога, фјучерси на пшеницу и кукуруз су порасли на чикашкој берзи.

- Краткорочни утицај је оштећење силоса за жито и друге опреме која се налази на ниским обалама реке - рекао је Сергеј Феофилов, шеф "УкрАгроЦонсулт"-а, за "Блоомберг News".

- Тачно који силоси, да ли су житарице у силосима и колико зрна може трулити, тренутно је нејасно. Дугорочни утицај ће бити много драматичнији.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.