Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЗА НЕКОЛИКО САТИ БИЋЕ 90 МИЛИОНА МРТВИХ" ОВАКО би изгледао нуклеарни сукоб Русије и НАТО: Европа нестаје у ПРАХУ (ВИДЕО)

17.09.2022. 09:30
Пише:
Србија Данас
Nuklearna katastrofa
Нуклеарна катастрофа / Извор: Shutterstock

Симулација коју су развили стручњаци са Принстона, показује да би нуклеарни рат између Русије и НАТО потенцијално могао да резултира смрћу милиона људи широм света у року од неколико сати.

Четвероминутна симулација под називом "План А", коју су развили истраживачи повезани с Програмом за науку и глобалну безбедност Универзитета Принстон (СГС), поновно је пробудио интересовање јавности због рата у Украјини.

Руске снаге су 24. фебруара упале на украјинску територију из неколико смерова, што је означило велику ескалацију сукоба који је почео 2014. године, пише Њузвик.

Бајден ЗАПРЕТИО Путину да не ради ОВО! "Биће још више изопштени у свету него што су икада били, БИЋЕ ПОСЛЕДИЦА"

Бајден ЗАПРЕТИО Путину да не ради ОВО! "Биће још више изопштени у свету него што су икада били, БИЋЕ ПОСЛЕДИЦА"

БРУТАЛНИ СНИМЦИ БОРБЕ У УКРАЈИНИ: Руско и америчко оклопно возило у окршају на фронту, једна страна истрпела катастрофалне губитке (ВИДЕО)

БРУТАЛНИ СНИМЦИ БОРБЕ У УКРАЈИНИ: Руско и америчко оклопно возило у окршају на фронту, једна страна истрпела катастрофалне губитке (ВИДЕО)

РУСИЈА ОДГОВОРИЛА ЗАПАДУ: "Шта да се демилитаризује? Обезбеђење, Руска гарда?!"

РУСИЈА ОДГОВОРИЛА ЗАПАДУ: "Шта да се демилитаризује? Обезбеђење, Руска гарда?!"

Иако се не зна да ли ће руски председник Владимир Путин отићи тако далеко да употреби нуклеарно оружје, ескалација сукоба у Украјини довела је до расправа о потенцијалном избијању нуклеарног рата.

Најозбиљнија криза од краја Хладног рата

- Колико се може закључити, ово је најозбиљнија криза са потенцијалном нуклеарном димензијом која укључује Русију и САД/НАТО од краја Хладног рата, иако се ризик од нуклеарног рата још увек сматра ниским - рекао је за Њузвик Алекс Гласер, један од креатора Плана А.

- Кризе попут ове често резултирају погрешном комуникацијом између супротстављених страна, погоршаном чињеницом да постоји врло мало активних линија комуникације између Русије и САД/НАТО-а - рекао је Гласер, ванредни професор на Принстону.

Чак и пре ове године, Русија и САД су напуштале дугогодишње споразуме о контроли нуклеарног оружја, започињале развој нових врста нуклеарног оружја и прошириле распон околности у којима се то оружје може користити.

Симулација објављена још 2017. године опет постала популарна

Симулација План А првобитно је била припремљена за изложбу у Принстону 2017. године са циљем да истакне "потенцијално катастрофалне" последице нуклеарног рата између Русије и НАТО.

Након почетног интересовања, број прегледа се није повећавао све до краја фебруара 2022. године када је Русија напала Украјину а Путин алудирао на могућу употребу нуклеарног оружја. Од тада је симулација имала више од милион прегледа.

План А показује како би локализована нуклеарна размена могла брзо да ескалира у глобалну катастрофу. Сценарио је заснован на доступним доказима.

- Наш тим користио је независне процене тренутног положаја америчких и руских снага, планова нуклеарног рата и циљева нуклеарног оружја - рекао је Гласер.

- Симулација се такође заснива на подацима о распоређеном нуклеарном оружју, снази тог оружја и могућим циљевима појединих бојевих глава, као и распореду напада. Наравно, нисмо имали никакав приступ поверљивим подацима и често смо нагађали о циљевима - навео је он. 

"Процена је да би у пар сати било 90 милион мртвих и рањених"

Број страдалих у свакој фази сукоба одређен је уз помоћ података из НУКЕМАП-а, онлајн алата који је развио Алекс Велерстајн са Стивенс института технологије.

- Процењује се да би у првих неколико сати сукоба било више од 90 милиона мртвих и повређених. Стварни број страдалих знатно би се повећао после колапса здравствених система, нуклеарних последица и других дугорочних ефеката, укључујући могућу нуклеарну зиму на глобалном нивоу - рекао је Гласер.

Nuklearne rakete
Нуклеарне ракете / Извор: Профимедиа

Симулација почиње у контексту конвенционалног сукоба - Русија испаљује хитац упозорења из базе у близини града Калињинграда у покушају да заустави напредовање САД/НАТО. НАТО затим узвраћа једним тактичким нуклеарним ваздушним нападом.

Нуклеарна размена у Европи брзо ескалира а Русија шаље 300 бојевих глава преко авиона и пројектила кратког домета и гађа НАТО базе и трупе које напредују.

Уништење Европе

Будући да је већи део Европе уништен, НАТО лансира око 600 америчких копнених и поморских пројектила на руске нуклеарне снаге. Пре него што њени оружани системи буду уништени, Русија испаљује пројектиле из силоса, возила и подморница.

У завршној фази сукоба Русија и НАТО гађају 30 најнасељенијих градова и економских центара супротне стране - користећи 5-10 нуклеарних бојевих глава за сваки циљ, зависно од броја становника - у покушају да спрече потенцијал за опоравак.

Према Гласеру, глобални термонуклеарни рат ових размера свакако би могао да се сматра "најгорим могућим сценаријем" иако наслов снимка упућује на чињеницу да је приказани след догађаја једноставно део стандардног сценарија.

Nuklearna bomba
Нуклеарна бомба / Извор: Профимедиа/илустрација

- Једном када се преже нуклеарни прах, може бити врло тешко спречити ескалацију у свеобухватни нуклеарни рат, односно ескалацију од једнократне употребе, преко тактичког нуклеарног рата у Европи, до противнапада и гађања градова и економских центара са циљем спречавања опоравка друге стране - рекао је Гласер.

Иако је могуће да нуклеарна размена остане "ограничена" и да друга страна одступи или одговори само конвенционалним оружјем, постојао би велики притисак на оне који доносе одлуке да "одговоре истом мером" и спрече супротну страну да стекне било какву предност.

Последице нуклеарног рата за живот на Земљи биле би незамисливе, нагласио је Гласер.

- Поред непосредне смрти милиона људи, патње и економског и друштвеног колапса, у годинама након рата феномен нуклеарне зиме погоршао би катастрофу - рекао је Гласер, указујући на једно истраживање које је показало да би више од пет милијарди људи могло на крају да умре од нуклеарног сукоба између Сједињених Америчких Држава и Русије.

- Не бих желео да нагађам колико би времена требало да се човечанство опорави - рекао је Гласер за Њузвик.