Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗЕЛЕНСКИ СПРЕМА НАПАД НА РУСИЈУ?! Украјинска војска планира удар на руску територију, Кијев разматрао још један план?!

14.05.2023. 19:28
Пише:
Србија Данас/Јутарњи.хр
Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/The Sun/Shutterstock

Објављени детаљи поверљивих докумената

Украјински председник Владимир Зеленски и његови сарадници озбиљно разматрају могућност снажних напада на Русију употребом западног оружја, објавио је Вашингтон пост позивајући се на поверљиве документе америчких служби процуреле преко платформе Дискорд. Званичници Пентагона, који су сигурно били упознати са оригиналним документима, нису оспорили њихову аутентичност.

ЗЕЛЕНСКИ ХТЕО ДА ДИГНЕ У ВАЗДУХ МАЂАРСКИ НАФТОВОД! Ево које све циљеве је обележио украјински председник

ЗЕЛЕНСКИ ХТЕО ДА ДИГНЕ У ВАЗДУХ МАЂАРСКИ НАФТОВОД! Ево које све циљеве је обележио украјински председник

ЕКСПЛОЗИЈА КОЈА ЈЕ ШОКИРАЛА СВЕТ! Појавио се снимак напада у Украјини из другог угла (ВИДЕО)

ЕКСПЛОЗИЈА КОЈА ЈЕ ШОКИРАЛА СВЕТ! Појавио се снимак напада у Украјини из другог угла (ВИДЕО)

ЖЕСТОК УДАРАЦ ЗА ПУТИНА: У борбама за Бахмут ХЕРОЈСКИ погинула два висока официра руске војске

ЖЕСТОК УДАРАЦ ЗА ПУТИНА: У борбама за Бахмут ХЕРОЈСКИ погинула два висока официра руске војске

Вашингтон пост пише да је Зеленски задобио поверење западних влада користећи оружје које је од њих добио за одбрану од руских напада унутар граница Украјине, а не за нападе на руско тло. Али иза затворених врата, украјински лидер је, како се наводи, предложио да направе велики корак напред и почну да окупирају руска села како би извршили притисак на Москву.

Зеленски је такође, наводно, предложио бомбардовање нафтовода којим се руска нафта преноси ка чланици НАТО-а Мађарској и изразио жељу да Украјина набави ракете дугог домета за гађање циљева на руском тлу, према поверљивим америчким обавештајним документима у којима се детаљно описује његова интерна комуникација са најближима и војних заповедника.

Документи су, по свему судећи, настали на основу пресретнутих дигиталних комуникација украјинског руководства. Вашингтон пост пише да документи који су процурили из Дискорда "откривају лидера са агресивним инстинктима", што је "у потпуној супротности са његовом јавном сликом мирног државника који стоички подноси брутални напад Русије".

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Фото: Shutterstock/Youtube/Printscreen/TIME

Поверљиви документи

Већ недељама амерички медији објављују ексклузивне текстове на основи докумената који су пре више месеци објављени на Дискорду. Десетине строгоповерљивих докумената процурили су на интернет, откривајући осетљиве информације намењене вишим војним и обавештајним челницима, наводи Пост.

У истрази је за цурење оптужен Џек Теишеира, млади припадник Ваздушних снага националне гарде Масачусетса. Он се терети за цурење стотина страница поверљивих војних обавештајних података, подељених с малим кругом онлајн пријатеља на платформи за чет Дискорд.

Досад објављени документи откривају дубоку забринутост америчког обавештајног и војног врха о правцу кретања рата и способности украјинске војске да води успешну офанзиву против руских снага. Међу документима који су процурили је и процена Одбрамбене обавештајне агенције, по којој "преговори о окончању сукоба нису вероватни током 2023. године".

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Shutterstock

На састанку с војним врхом крајем јануара Владимир Зеленски је, како се наводи, предложио да "спроведу ударе у Русији", односно да украјинске трупе пређу руску границу и заузму нека погранична места.

Циљ би био да се повећа снага Кијева у преговорима с Москвом, рекао је Зеленски.

Документ носи ознаку "строго поверљиво". На другом састанку, месец дана касније, Зеленски крајем фебруара разговара с главним заповедником украјинске војске, генералом Валеријем Залужним.

Зеленски је у разговору "изразио забринутост" да "Украјина нема пројектиле дугог домета способне да досегну руске трупе распоређене у Русији, нити било шта чиме би их напала", преноси Вашингтон Пост.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Зеленски је затим предложио да, користећи дронове, нападну руске војне циљеве око Ростова на тлу Русије. На састанку средином фебруара са заменицом премијера Јулијом Свриденко Зеленски је, како се наводи, предложио да украјинске снаге "дигну у ваздух" совјетски нафтовод Дружба који опскрбљује Мађарску нафтом.

- Зеленски је истакао да би Украјина једноставно требало дићи у ваздух нафтовод и уништи индустрију Виктора Орбана, која се увелико темељи на руској нафти - стоји у документу. Како су генерали и други учесници разговора реаговали на предлоге Владимира Зеленског, амерички лист не открива.

Viktor Orban
Виктор Орбан / Извор: Профимедиа

Дрон изнад Кремља

Русија је овог месеца оптужила Украјину да је организовала напад дроном с намером да убије руског председника Владимира Путина у Кремљу.

Видеозаписи који круже друштвеним мрежама, а потврдио их је Вашингтон Пост, показују два дрона како јуре према Кремљу око 2:30 ујутро. Кијев је демантовао да стоје иза тога. У једном од докумената описан је план који је прошле године развила украјинска војна обавештајна служба, о извођењу тајних напада на руске снаге у Сирији, при чему би се Украјинци тајно ослањали на војну помоћ Курда.

То би отворило нови фронт хиљадама километара далеко од Украјине. Но, у децембру је Зеленски наредио сарадницима да "престану да планирају операције против руских снага у Сирији", наводи се у документу. Нема информација зашто је прекинут процес планирања.

Путин говори на прослави Дана победе у Москви

У недавном интервјуу Зеленски је рекао да сарађује с пуно генерала и да је реч о његовим приватним разговорима. Истакао је да задржава своје право да истражује које све војне опције Украјини стоје на располагању. Рат се води око окупације Украјине, Украјина мора победити, поручио је украјински председник.

Он је након разговора са немачким званичницима у Берлину рекао да Украјина "не напада руске територије".

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.