Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"СЛУЖБЕ СЕ РАСПАДАЈУ, ЛЕКАРИ БЕЖЕ ИЗ ДОМА ЗДРАВЉА ЗЕМУН" Директорка Цветковић кабадахијским понашањем од угледне институције направила јавашлук

23.01.2023. 09:00
Пише:
Србија Данас
dr Aleksandra Cvetković
др Александра Цветковић / Извор: Фото: Србија Danas/YouTube Printscreen/Novo јутро

Дом здравља у Земуну последњих недеља постао је поприште скандала, када су на видело почеле да испливавају афере директорке ове институције, др Александре Цветковић.

Председница Новог синдиката ДЗ Земун Вукица Станковић за портал Србија Данас указује на бројне неправилности и кршење закона и правила у Дому здравља Земун од стране в.д. директорке Александре Цветковић, која је својим бахатим и безобзирним понашањем, као и низом скандалозних одлука, унизила углед ове институције.

Уништавање Дома здравља Земун, према тврдњама Вукице Станковић, почело је још када је др Александра Цветковић постављена на место помоћника некадашње директорке, док је истовремено била координатор Службе кућног лечења. Тада смишља пројекат да запосленима који раде на ризичним радним местима, једним кратким декретом, одузме права која им је дао Колективни уговор и Закон о раду. Убрзо то и остварује и на незаконит начин више од 300 људи остаје без скраћеног радног времена, продуженог годишњег одмора и других права која им је Закон дао.

ЗАШТО МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА ЋУТИ НА СКАНДАЛОЗНЕ ОДЛУКЕ ДИРЕКТОРКЕ ДЗ ЗЕМУН? Уместо хитне смене, затварају очи пред скандалима који унижавају здравствени систем Србије

ЗАШТО МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА ЋУТИ НА СКАНДАЛОЗНЕ ОДЛУКЕ ДИРЕКТОРКЕ ДЗ ЗЕМУН? Уместо хитне смене, затварају очи пред скандалима који унижавају здравствени систем Србије

"БЛИСКИМ ЉУДИМА УПЛАЋИВАЛА КОВИД ДОДАТКЕ, А ДА НИСУ НИ ПРИШЛИ ЦРВЕНИМ ЗОНАМА" Махинацијама директорке Дома здравља Земун нема краја!

"БЛИСКИМ ЉУДИМА УПЛАЋИВАЛА КОВИД ДОДАТКЕ, А ДА НИСУ НИ ПРИШЛИ ЦРВЕНИМ ЗОНАМА" Махинацијама директорке Дома здравља Земун нема краја!

СРАМОТА! Бахата директорка Дома здравља Земун противправно на место начелника поставила своју ДРУГАРИЦУ

СРАМОТА! Бахата директорка Дома здравља Земун противправно на место начелника поставила своју ДРУГАРИЦУ

- Она је изменила акт о процени ризика у делу који се односи на ризична радна места. Постоје два важна акта за запослене у Србији, Закон о раду и Посебан колективни уговор за запослене у здравству. Она је прекршила и Закон о раду и Посебан колективни уговор и људима који имају ризична радна места, што је око 300 људи у Дому здравља Земун одузела права која им по закону припадају. То место се са разлогом зове ризично радно место, па запослени имају скраћено радно време и повећан број дана годишњег одмора. Она је донела акт и тим актом са три реченице укинула ризик који њихово радно место носи. Једноставно је тај ризик прогласила непостојећим. Ту спадају кућна служба, патроножна служба, спремачице, возачи, свима њима је укинула ризик и самим тим и право да буду заштићени од рада викендом, право на дужи број дана годишњег одмора и скраћено радно време, које код њих конректно износи 37 сати. То је једно такво незаконито чињење да не могу да опишем - каже председница Новог синдиката ДЗ Земун за портал Србија Данас и даље сведочи о томе како су уништене службе у поменутој институцији:

- Служба по служба се распада, лекари и сестре одлазе у иностранство, у приватне ординације и болнице. Људи су полако почели да одлазе, а њој није битно што је отишао лекар интерниста или специјалиста кога сте школовали шест година, она на његово место доведе почетника са факултета који није видео болницу и тако искусне људе мења са почетницима и ви дођете на крају дотле докле смо ми сад стигли. Некада смо били међу првим домовима здравља у Србији, а сад смо најгори. Из Дома здравља Земун је отишло око 270 људи, међу њима су и људи који су отишли у пензију и иностранство, али је ту и велики број људи који су отишли под њеним притиском. За 3-4 године читава интернистичка служба је спала на једног доктора - каже Вукица Станковић и додаје:

- Упропастила се очна служба, гинекологија, интерна медицина, кућно лечење. То су све службе које су тотално уништене. Са шест офтамолога ми смо спали на једног, јер људи нису на време послати на специјализацију. Када виде каква је клима у Дому здравља онда неће да се врате. Раније је био закон који те је обавезивао да ако те установа плаћа и пошаље на специјализацију, да мораш да одрадиш бар четири године да те паре које је држава уложила у тебе да постанеш специјалиста на неки начин вратиш. Сада то више не постоји, плаћа те Министарство, па сада у оквиру државне институције можеш да одеш било где као готов специјалиста, да вратиш неке ситне паре и онда си слободан. Па су људи почели да чим заврше специјализацију да беже из Дома здравља због чега смо остали без лекара кућног лечења, опште медицине, где смо имали 24 лекара а сад имамо два лекара по смени. То најбоље показује деловање директорке, при чему је њој најбитнија њена лична промоција.

dr Cvetković
др Цветковић / Извор: Фото: Град Београд/СД Илустрација

- Она је у Удружењу лекара опште медицине где се гура да гостује по емисијама и да прича о лекарима опште медицине и породичном лекару који не постоји. Како може да се направи породични лекар у Дому здравља у коме се ви сваки дан прегледате код другог лекара, јер ви не можете да задржите свог доктора. Ви немате свог изабраног лекара. Данас је тај лекар у амбуланти, сутра је у Ковид амбуланти, прекосутра је у Батајници јер мења тамо неког, онда је у Угриновцима јер тамо нема лекара и како то може да се зове изабрани лекар или породични? Породични лекар је лекар који је стално доступан вашој породици, а у овим условима је то немогуће, а она гура тај свој пројекат о породичном лекару и промовише себе - тврди председница Новог синдиката ДЗ Земун и даље сведочи о неделима директорке Цветковић.

- У доба короне не ради рендген у тој савршеној Ковид амбуланти, па се болесни пацијенти заражени вирусом шаљу у Шилерову, у главну зграду на рендген. Значи, тако заражени прођу читаву институцију да би дошли до рендгена. Она и дан данас у уреду нема изолацију, него људи заражени короном седе заједно са плућним болесницима, са кардиолошким болесницима и педијатријом. И данас у Ковид амбуланти у Цара Душана нема топле воде, па су медицински радници принуђени да се сналазе да би обезбедили потребну температуру за правилне анализе крви - закључује Вукица Станковић за портал Србија Данас.

dr Aleksandra Cvetković
др Александра Цветковић / Извор: Фото: Србија Danas/YouTube Printscreen/Gradska Општина Земун

Због свих ових недела директорке Цветковић, али и низа других скандалозних одлука, Нови синдикат Дома здравља Земун, упутио је министарки здравља др Даници Грујичић захтев за њену смену, али одговор још увек нису добили. У захтеву је синдикат указао на недопустиво понашање в.д. директоке и у више тачака навео разлоге за њену смену, па је тако, између осталог и скренута пажња на незаконито поступање директорке Цветковић:

Поред Новог синдиката Дома Здравља Земун, захтев за смену в.д. директорке др Александре Цветковић упутио је и Управни одбор ове институције министарки Даници Грујичић. У захтеву је наведено да је директорка погрешним чињењем изазвала незадовољство запослених и посебно се истиче да др Цветковић од 2019. године није извршавала одлуке Управног одбора, чиме је прекршила низ финансијских и правних закона и других прописа Републике Србије.