Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВО ЗА ШТА СВЕ БЕОГРАЂАНИ МОГУ ДА ДОБИЈУ ОДШТЕТУ ОД ГРАДА: Ако вам се деси нешто од ових ствари износи су ПОЗАМАШНИ

08.11.2021. 17:22
Пише:
Србија Данас/Блиц
novac
новац / Извор: Профимедиа/илустрација

Ево који су најчешћи захтеви за одштету

Београђани могу добити одштету због уједа уличног пса, пада дрвета, проклизавања на тротоару неочишћеном од леда, оштећења возила због рупе на путу, ево у којим износима и која је процедура.

ГРАДИЛИШТЕ НА ВРАЧАРУ ЗАТВОРЕНО! Откривен могући разлог урушавања зграде, огласио се инвеститор (ФОТО/ВИДЕО)

ГРАДИЛИШТЕ НА ВРАЧАРУ ЗАТВОРЕНО! Откривен могући разлог урушавања зграде, огласио се инвеститор (ФОТО/ВИДЕО)

ПУНО ПОСЛА ЗА ЕКИПЕ ХИТНЕ ПОМОЋИ У БЕОГРАДУ: Две саобраћајне незгоде, оборени мотоциклисти

ПУНО ПОСЛА ЗА ЕКИПЕ ХИТНЕ ПОМОЋИ У БЕОГРАДУ: Две саобраћајне незгоде, оборени мотоциклисти

ШОКАНТАН СНИМАК ИЗ БЕОГРАДСКОГ РЕСТОРАНА: Човек заборавио торбицу са 12.000 евра, отац двоје деце је узео и НЕСТАО БЕЗ ТРАГА

ШОКАНТАН СНИМАК ИЗ БЕОГРАДСКОГ РЕСТОРАНА: Човек заборавио торбицу са 12.000 евра, отац двоје деце је узео и НЕСТАО БЕЗ ТРАГА

Како парнице због тужби упућених Граду могу да трају и по неколико година и да становнике главног града коштају и много живаца, већина грађана се ипак одлучује да озледе "надокнади" знатно брже преко комисија које имају уговоре са осигуравајућим кућама. Па тако грађани на основу тога од појединих повреда могу да дођу и до 250.000 динара.

Јавна предузећа која је основао Град Београд оформила су комисије за процену штете да се по поднетим захтевима брже одлучи у односу на судске парнице, али судски поступак изискује и трошкове вештачења, судских такса и трошкове адвоката.

Начешћи захтеви за одштету

Тужбе које становници престонице најчешће упућују на рачун Града Београда у највећем броју су због уједа невласничких паса. Више од 316 тужби пристигло је током прошле године на адресу градске управе.

И у овом случају Град је основао Комисију за накнаду штете услед уједа невласничких паса која се, како су нам раније рекли надлежни, састаје једном недељно, а у току дана одлучује о 40 захтева.

Међутим, има и пријава за ујед невласничких мачака! Некоме ће можда звучати чудно, али и такве ситуације се догађају, а уличних мачака је много више но паса.

У случају покретања вансудског поступка тренутно је пракса да се на решавање ових захтева чека од годину до годину и по дана. Накнаде које се оштећенима нуде су између 10.000 динара и 30.000 динара у случајевима када су повреде теже природе. Овај новац се исплаћује из градског буждета.

Ево која је процедура

Прво што треба учинити након уједа пса, или у ређим случајевима мачке, је што пре затражити неопходну медицинску помоћ и затражити од доктора да на свом медицинском налазу констатује да је реч о повреди која је изазвана уједом пса.

Потребно је примити тетанус и то констатовати на медицинском налазу. Потебно је "Ветерини Београд" или другом надлежном јавном предузећу зависно од територије на којој се ујед догодио пријавити напад ради евентуалног изласка на терен идентификације и хватања пса луталице.

Пре свега, неопходно је утврдити да ли је пас који је извршио ујед власнички пас или је у питању пас луталица.

У случају да је у питању власнички пас, лице коме се треба обратити за накнаду штете је власник пса, док у случају када је у питању пас луталица то је Град Београд и Јавно комунално предузеће ,,Ветерина Београд“ у случају да се ујед догодио на територији Београда.

Ако се ујед догодио на територији неког другог града у Србији правна лица којима се треба обратити за накнаду штете су општина и јавно комунално предузеће које је задужено за хватање паса луталица на територији где се догодио напад.

Када се захтев подноси општини или граду где се догодио напад о захтеву непосредно одлучује комисија за решавање ових штета.

Након процеса прибављања доказа покреће се поступак за наплату штете. Овај поступак се може водити као вансудски или судски.

За шта још можете добити одштету
Штету је могуће наплатити због пада у шахт, пад на тротоару због рупе и сличних проблема, пада на леду, пада дрвета, оштећења аутомобила због рупе на путу и слично.

А да се грађани ипак чешће одлучују да повреде "наплате" преко Комисија за накнаду штете у градским предузећима, показује податак из ЈП "Путеви Београда" на чију адресу је од почетка 2021. до средине септембра стигло укупно 117 захтева.

Главни инжењер ЈКП "Београд пут" Иван Ђокић рекао је да свакодневно примају жалбе грађана.

- У 100 одсто случајева грађани наплаћују штету. Јако је лака процедура - ако неко има неки удар, било какво оштећење проузроковано стањем на коловозу, треба да позове полицију, полиција утврди да је ту дошло до оштећења. Ако је наша одговорност, јако се брзо решава - наводи Ђокић.

С друге стране, знатно мање захтева стигло је на адресу ЈКП "Београдски водовод и канализација", где их је било 14. Како кажу у овом предузећу, до сада је накнада исплаћена по три захтева, док је 11 одбијено, јер су грађани повређени упадом у шахт који не одржава ово предузеће.

Но статистика је једно, а стварност нешто друго. Прецизан број грађана који су претрпели штету, ипак, није познат, јер многи тужбе нису ни подносили због компликованих и дуготрајних процедура.