Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Ивана је чланица већа ГО Вождовац и не дели послове на мушке и женске - ово је прича о Петровој мами!

26.09.2019. 11:23
Пише:
Србија Данас
ivana
ивана / Извор: Србија Данас

Ивана Томић – Илић је чланица Већа ГО Вождовац и шефица вождовачког одбора Српске напредне странке

Иако је у општини Вождовац задужена за комунална и инфраструктурна питања, на која се код нас још увек гледа као на "мушке послове", Ивана, која је уз све пословне обавезе и мама двогодишњег Петра, каже у интервјуу за Србија Данас, да има максималну подршку и поштовање колега у општини и странци, и супруга код куће.

РЕКОНСТРУИСАНА ЗГРАДА ПАЛАТЕ ПРАВДЕ: Комплетно усељење за месец дана

РЕКОНСТРУИСАНА ЗГРАДА ПАЛАТЕ ПРАВДЕ: Комплетно усељење за месец дана

ЛЕПЕ ВЕСТИ! Град Београд склопио договор са Биковићем: Сви су одушевљени!

ЛЕПЕ ВЕСТИ! Град Београд склопио договор са Биковићем: Сви су одушевљени!

ВОЗАЧИ ВОЗИТЕ САВЕСНО: У овим улицама су постављене КАМЕРЕ, а ево како избећи КАЗНЕ за жуте траке

ВОЗАЧИ ВОЗИТЕ САВЕСНО: У овим улицама су постављене КАМЕРЕ, а ево како избећи КАЗНЕ за жуте траке

-Не делим послове на мушке и женске, већ људе на вредне и лење. У мом окружењу и мом тиму нема места за ове друге. Нисам феминисткиња и сматрам да критеријуми по којима треба бирати људе за руководеће позиције треба да буду образовање, стручност, способност и одговорност, а никако пол – објашњава Томић – Илић и додаје да нема проблем са ауторитетом нити се икада осетила запостављено и мање вредно у рандом окружењу зато што је жена.

На челу сте сектора за комунална и питања инфраструктуре општине Вождовац. То је обиман сектор, а Вождовац међу највећим градским општинама у Београду, грађане сигурно занима које пројекте планирате у наредном периоду?

ОПШТИНА ЋЕ ОРГАНИЗОВАТИ И ФИНАНСИРАТИ КУРСЕВЕ И ОБУКЕ ЗА ЖЕНЕ 

Планирамо да издвојимо средства из буџета и да организујемо обуке и курсеве за најразличитија занимања, који ће бити намењени женама. Циљ нам је да се жене оснаже и да их подржимо да се обуче за занимања посластичара, шнајдера, козметичара, фризера, рачуновође и друга, која ће им омогућити да се запосле или да покрену сопствени мали бизнис. Такође, ћемо овакве обуке организовати и за жене жртве насиља које су смештене у Сигурној кући. Већина тих жена се врати насилнику зато што нису економски независне. Ми желимо да то променимо.

- У овој години урађено је доста ствари када је комунална инфраструктура у питању, али ми имамо мото да увек може боље. Опстина Вождовац је специфична јер има у свом саставу и градски, али и приградски, подавалски део, који имају потпуно различите потребе, приоритете и проблеме. Ево, на пример, у подавалском делу велики проблем су била неосветљена И дотрајала аутобуска стајалишта. Недавно смо их заменили и постављена су нова, модерна, "паметна" стајалишта. Грађани сада имају аутобуска стајалишта са лед расветом, пуњачима за мобилне телефоне и бежичним интернетом. У плану је да и остали делови Вождовца добију оваква аутобуска стајалишта.

- Такође, када је подавалски део у питању, планирамо изградњу дечијих игралишта у Пиносави и Раковица Селу. Својевремено је ДС, када су били на власти у Београду, поставио у овим насељима неке мобилијаре, који су били ван система одржавања, постављени без дозволе, за потребе сликања у предизборној кампањи, неплански и стихијски као сто су све радили. Када су избори прошли, о томе нико није бринуо и мобилијари су потпуно пропали.

- Један од значајнијих пројеката, који смо већ започели у сарадњи са Градским зеленилом, је и потпуна реконструкција СЦ Шумице. Као рођена Вождовчанка, могу да вам кажем, да су Шумице један од симбола Вождовца и да смо ми који смо одрастали на Вождовцу посебно емотивно везани за овај спортско – рекреативни центар. Веома се радујем што ће бити урађене пешачке и стазе за трчање, постављене справе за вежбање на отвореном, садржаји за игру и рекреацију најмлађих, клупице, простор за пуштање паса и зелена површина. Наше "Шумице" ће да заблистају пуним сјајем, а читава инвестиција овог пројекта износи око 42 милиона динара.

ivana
ивана / Извор: Србија Данас

1. Променом Статута главног града градске општине су добила већа овлашћења. Шта ће се на Вождовцу радити, што до сада због мањка надлежности нисте могли?

- Новим статутом добили смо надлежности да можемо да средимо дотрајале кровове и фасаде стамбених зграда. Многи кровови прокишњавају, улази у стамбене зграде су руинирани и небезбедни јер су дотрјала врата, гелендери, степениште, одрања се фасада која може да повреди некога. Сада коначно општина има ингиренције да то среди и ми ћемо испланирати за те потребе буџет за следећу годину. Такође, још једна од ствари која много мучи наше суграђане је недостатак паркинг места, посебно у насељима Браће Јерковић, Медаковић и Доњи Вождовац. Када ускладимо кадрове и испланирамо буџет, средићемо и проширити нефункционалне паркинге у овим насељима и тако ће се направити више паркинг места за грађане који живе у овим деловима Вождовца.

2. Често сте на терену, разговарате са грађанима, свакодневно их примате у општини или посећујете у њиховим месним заједницима. На шта се највише жале, и шта истичу као највеће проблеме грађани Вождовца?

УСКОРО РЕКОНСТРУКЦИЈА ТРИ НАЈВЕЋЕ ВОЖДОВАЧКЕ УЛИЦЕ
Општина Вождовац има у плану да обезбеди средства у буџету за наредну годину која ће бити намењена за реконструкцију улица Браће Јерковић, Пека Дапчевића и Кумодрашке. Комплетне водоводне цеви и асфалт биће замењени новим, а радови би требали да почну почетком марта 2020.

- У подавалском делу то је дефинитвно канализација. Огроман проблем који нико деценијама није чак ни покушао да реши и где се све сводило на пуста обећања пред изборе. Српска напредна странка, на челу са председником Александром Вучићем, прва је политичка опција у последњих 30 година, која је почела са решавањем проблема канализационе мреже у деловима Београда који је немају. За канализацију на левој обали Дунава већ су обезбеђена средства из повољних кредита, а градски и државни врх напорно раде на томе да и Вождовац, Чукарица, Барајево и други делови који немају канализацију ускоро добију. Такође, један од проблема који мучи моје Воздовчане у подавалском делу је то што ова насеља нису у систему одржавања Градског Зеленила. У преговорима смо са ЈКП Градско Зеленило и верујем да ћемо ускоро постићи договор и решити овај проблем. Затим вечита "бољка" Вождовчана је Биоскоп Вождовац, који је исто као и СЦ Шумице симбол старог Вождовца.  "Демократска" власт је омогућила приватизацију овог биоскопа, која је била успешна као и свих 543 приватизација, којима су девастирали привреду и економију Србије. Наш биоскоп је годинама празан, приватизациони купац је у затвору због разних малверзација, а грађани Вождовца немају биоскоп. Недавно сам са проблемом око биоскопа Вождовац упознала и градске функционере и чланове председништва Српске напредне странке, и сви су се сложили да држава треба да пронађе начин да општина Вождовац откупи и овај биоскоп и да га вратимо онима којима припада, а то су грађани Вождовца. 
Осим биоскопа, нама су потребни и Центри за културу, посебно у подавалским деловима и борићу се да из градског буџета добијемо средства и за то. 

ivana
ивана / Извор: Србија Данас

3. Када сте поменули културне садржаје, чини се да је мало искоришћен културни и туристички потенцијал Вождовца?

- У праву сте. И то је једна од ствари на којој већ радимо, и коју ћемо у перспективи развијати. На Вождовцу је кућа Степе Степановића, овде су живеле Милунка Савић и Наталија Бјелајац, на Вождовцу је "Пашино Брдо"… То су знаменитости које треба уврстити у туристичку понуду Београда. Ми ћемо оформити Туристичку организацију Вождовца, и као општина подржаћемо и организовати изложбе и промоције које се односе на исоријски значајне догађаје и личности везане за Вождовац. Већ радимо на томе, јер то су предложили наши грађани.  Ја лично, волела бих да нађемо начин и средства и за изградњу Ромског културног центра, а инсистираћу и на већој подршци општине Културно-уметничким друштвима из подавалских села.

4. Идемо у сусрет локалним,али и парламентарним изборима. С једне стране део опозиције позива на бојкот,а опет ти исти већ воде кампању на друштвеним мрежама. Како Ви гледате на то?

- Сматрам да је то инсистирање на бојкоту, и изналажење неких имагинарних разлога против избора, уствари немоћ дела опозиције, и нацин да избегну пораз на изборима. Ужасно је лицемерно, што покушавају да нађу изговор и да окриве власт за наводно "не фер" изборне услове, а заправо они немају програм са којим би изашли пред бираче. Ми до сада нисмо чули ни један конкретан предлог од стране Савеза за Србију који се односи на развој привреде, економски бољитак, на решење за статус Срба на Косову и Метохији. Ништа нису понудили осим агресивних напада на жене, новинаре, породице министара и претње деци председника државе. Ето, како ја гледам на то, као на безобразно, неваспитано и лицемерно понашање лидера тзв.опозиције, које нема никакве везе са политичким сучељавањем и борбом. 

ivana
ивана / Извор: Србија Данас

5. Један од најружнијих трендова ове кампање су сексистичке увреде упућене од чланова и лидера опозиције женама на руководећим позицијама у Српској напредној странци. Да ли се плашите да Ви можете бити следећа на мети присталица Савеза за Србију?

- Ма, наравно да се не плашим. Ни једна жена из Српске напредне странке се не плаши, али знате, срамотно је и непријатно када вам неко упућује највулгарније псовке и назива вас погрдним, уличарским епитетима, као што су то најскорије радили на друштвеним мрежама државној скеретарки МУП-а, Биљани Поповић – Ивковић. И она, и друге жене су нечије мајке, кћерке, супруге, сестре, пријатељице, и више пате наши најближи због таквих ствари. Али, опет ћу да поновим, то је одраз неваспитања, некултуре, непоштовања и велике немоћи, и то је доказ да ти људи не бирају средства да се докопају циља, а циљ је наравно државни буџет, који су 20 година приватизовали и бесомучно сисали. Жао ми је, на свим изборима у протеклих седам година, велика већина грађана Србије поручила им је да иду и да се не врате никада више. То би на крају била и нека моја порука свима којима су лични банковни рачуни милији од Србије и њених грађана. 

ВЕЛИКЕ ГУЖВЕ: Саобраћај отежан и због кише, у граду је тек ХАОС

ВЕЛИКЕ ГУЖВЕ: Саобраћај отежан и због кише, у граду је тек ХАОС

НОВЕ ИЗМЕНЕ У ГРАДСКОМ ПРЕВОЗУ! Због радова на Тргу републике, ево куда иду измењене линије!

НОВЕ ИЗМЕНЕ У ГРАДСКОМ ПРЕВОЗУ! Због радова на Тргу републике, ево куда иду измењене линије!

СТРАВА И УЖАС У БОРЧИ: ЧОПОР ПАСА ЛУТАЛИЦА напао ДЕСЕТОМЕСЕЧНУ БЕБУ!

СТРАВА И УЖАС У БОРЧИ: ЧОПОР ПАСА ЛУТАЛИЦА напао ДЕСЕТОМЕСЕЧНУ БЕБУ!

Када је видела како поступају према њеном оцу у болници, одлучила је да све сними и ЈАВНО ОБЈАВИ НА ИНТЕРНЕТУ (ВИДЕО)