clear sky
19°C
19.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Ivana je članica veća GO Voždovac i ne deli poslove na muške i ženske - ovo je priča o Petrovoj mami!

26.09.2019. 11:23
Piše:
Srbija Danas
ivana
ivana / Izvor: Srbija Danas

Ivana Tomić – Ilić je članica Veća GO Voždovac i šefica voždovačkog odbora Srpske napredne stranke

Iako je u opštini Voždovac zadužena za komunalna i infrastrukturna pitanja, na koja se kod nas još uvek gleda kao na "muške poslove", Ivana, koja je uz sve poslovne obaveze i mama dvogodišnjeg Petra, kaže u intervjuu za Srbija Danas, da ima maksimalnu podršku i poštovanje kolega u opštini i stranci, i supruga kod kuće.

REKONSTRUISANA ZGRADA PALATE PRAVDE: Kompletno useljenje za mesec dana

REKONSTRUISANA ZGRADA PALATE PRAVDE: Kompletno useljenje za mesec dana

LEPE VESTI! Grad Beograd sklopio dogovor sa Bikovićem: Svi su oduševljeni!

LEPE VESTI! Grad Beograd sklopio dogovor sa Bikovićem: Svi su oduševljeni!

VOZAČI VOZITE SAVESNO: U ovim ulicama su postavljene KAMERE, a evo kako izbeći KAZNE za žute trake

VOZAČI VOZITE SAVESNO: U ovim ulicama su postavljene KAMERE, a evo kako izbeći KAZNE za žute trake

-Ne delim poslove na muške i ženske, već ljude na vredne i lenje. U mom okruženju i mom timu nema mesta za ove druge. Nisam feministkinja i smatram da kriterijumi po kojima treba birati ljude za rukovodeće pozicije treba da budu obrazovanje, stručnost, sposobnost i odgovornost, a nikako pol – objašnjava Tomić – Ilić i dodaje da nema problem sa autoritetom niti se ikada osetila zapostavljeno i manje vredno u random okruženju zato što je žena.

Na čelu ste sektora za komunalna i pitanja infrastrukture opštine Voždovac. To je obiman sektor, a Voždovac među najvećim gradskim opštinama u Beogradu, građane sigurno zanima koje projekte planirate u narednom periodu?

OPŠTINA ĆE ORGANIZOVATI I FINANSIRATI KURSEVE I OBUKE ZA ŽENE 

Planiramo da izdvojimo sredstva iz budžeta i da organizujemo obuke i kurseve za najrazličitija zanimanja, koji će biti namenjeni ženama. Cilj nam je da se žene osnaže i da ih podržimo da se obuče za zanimanja poslastičara, šnajdera, kozmetičara, frizera, računovođe i druga, koja će im omogućiti da se zaposle ili da pokrenu sopstveni mali biznis. Takođe, ćemo ovakve obuke organizovati i za žene žrtve nasilja koje su smeštene u Sigurnoj kući. Većina tih žena se vrati nasilniku zato što nisu ekonomski nezavisne. Mi želimo da to promenimo.

- U ovoj godini urađeno je dosta stvari kada je komunalna infrastruktura u pitanju, ali mi imamo moto da uvek može bolje. Opstina Voždovac je specifična jer ima u svom sastavu i gradski, ali i prigradski, podavalski deo, koji imaju potpuno različite potrebe, prioritete i probleme. Evo, na primer, u podavalskom delu veliki problem su bila neosvetljena I dotrajala autobuska stajališta. Nedavno smo ih zamenili i postavljena su nova, moderna, "pametna" stajališta. Građani sada imaju autobuska stajališta sa led rasvetom, punjačima za mobilne telefone i bežičnim internetom. U planu je da i ostali delovi Voždovca dobiju ovakva autobuska stajališta.

- Takođe, kada je podavalski deo u pitanju, planiramo izgradnju dečijih igrališta u Pinosavi i Rakovica Selu. Svojevremeno je DS, kada su bili na vlasti u Beogradu, postavio u ovim naseljima neke mobilijare, koji su bili van sistema održavanja, postavljeni bez dozvole, za potrebe slikanja u predizbornoj kampanji, neplanski i stihijski kao sto su sve radili. Kada su izbori prošli, o tome niko nije brinuo i mobilijari su potpuno propali.

- Jedan od značajnijih projekata, koji smo već započeli u saradnji sa Gradskim zelenilom, je i potpuna rekonstrukcija SC Šumice. Kao rođena Voždovčanka, mogu da vam kažem, da su Šumice jedan od simbola Voždovca i da smo mi koji smo odrastali na Voždovcu posebno emotivno vezani za ovaj sportsko – rekreativni centar. Veoma se radujem što će biti urađene pešačke i staze za trčanje, postavljene sprave za vežbanje na otvorenom, sadržaji za igru i rekreaciju najmlađih, klupice, prostor za puštanje pasa i zelena površina. Naše "Šumice" će da zablistaju punim sjajem, a čitava investicija ovog projekta iznosi oko 42 miliona dinara.

ivana
ivana / Izvor: Srbija Danas

1. Promenom Statuta glavnog grada gradske opštine su dobila veća ovlašćenja. Šta će se na Voždovcu raditi, što do sada zbog manjka nadležnosti niste mogli?

- Novim statutom dobili smo nadležnosti da možemo da sredimo dotrajale krovove i fasade stambenih zgrada. Mnogi krovovi prokišnjavaju, ulazi u stambene zgrade su ruinirani i nebezbedni jer su dotrjala vrata, gelenderi, stepenište, odranja se fasada koja može da povredi nekoga. Sada konačno opština ima ingirencije da to sredi i mi ćemo isplanirati za te potrebe budžet za sledeću godinu. Takođe, još jedna od stvari koja mnogo muči naše sugrađane je nedostatak parking mesta, posebno u naseljima Braće Jerković, Medaković i Donji Voždovac. Kada uskladimo kadrove i isplaniramo budžet, sredićemo i proširiti nefunkcionalne parkinge u ovim naseljima i tako će se napraviti više parking mesta za građane koji žive u ovim delovima Voždovca.

2. Često ste na terenu, razgovarate sa građanima, svakodnevno ih primate u opštini ili posećujete u njihovim mesnim zajednicima. Na šta se najviše žale, i šta ističu kao najveće probleme građani Voždovca?

USKORO REKONSTRUKCIJA TRI NAJVEĆE VOŽDOVAČKE ULICE
Opština Voždovac ima u planu da obezbedi sredstva u budžetu za narednu godinu koja će biti namenjena za rekonstrukciju ulica Braće Jerković, Peka Dapčevića i Kumodraške. Kompletne vodovodne cevi i asfalt biće zamenjeni novim, a radovi bi trebali da počnu početkom marta 2020.

- U podavalskom delu to je definitvno kanalizacija. Ogroman problem koji niko decenijama nije čak ni pokušao da reši i gde se sve svodilo na pusta obećanja pred izbore. Srpska napredna stranka, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, prva je politička opcija u poslednjih 30 godina, koja je počela sa rešavanjem problema kanalizacione mreže u delovima Beograda koji je nemaju. Za kanalizaciju na levoj obali Dunava već su obezbeđena sredstva iz povoljnih kredita, a gradski i državni vrh naporno rade na tome da i Voždovac, Čukarica, Barajevo i drugi delovi koji nemaju kanalizaciju uskoro dobiju. Takođe, jedan od problema koji muči moje Vozdovčane u podavalskom delu je to što ova naselja nisu u sistemu održavanja Gradskog Zelenila. U pregovorima smo sa JKP Gradsko Zelenilo i verujem da ćemo uskoro postići dogovor i rešiti ovaj problem. Zatim večita "boljka" Voždovčana je Bioskop Voždovac, koji je isto kao i SC Šumice simbol starog Voždovca.  "Demokratska" vlast je omogućila privatizaciju ovog bioskopa, koja je bila uspešna kao i svih 543 privatizacija, kojima su devastirali privredu i ekonomiju Srbije. Naš bioskop je godinama prazan, privatizacioni kupac je u zatvoru zbog raznih malverzacija, a građani Voždovca nemaju bioskop. Nedavno sam sa problemom oko bioskopa Voždovac upoznala i gradske funkcionere i članove predsedništva Srpske napredne stranke, i svi su se složili da država treba da pronađe način da opština Voždovac otkupi i ovaj bioskop i da ga vratimo onima kojima pripada, a to su građani Voždovca. 
Osim bioskopa, nama su potrebni i Centri za kulturu, posebno u podavalskim delovima i boriću se da iz gradskog budžeta dobijemo sredstva i za to. 

ivana
ivana / Izvor: Srbija Danas

3. Kada ste pomenuli kulturne sadržaje, čini se da je malo iskorišćen kulturni i turistički potencijal Voždovca?

- U pravu ste. I to je jedna od stvari na kojoj već radimo, i koju ćemo u perspektivi razvijati. Na Voždovcu je kuća Stepe Stepanovića, ovde su živele Milunka Savić i Natalija Bjelajac, na Voždovcu je "Pašino Brdo"… To su znamenitosti koje treba uvrstiti u turističku ponudu Beograda. Mi ćemo oformiti Turističku organizaciju Voždovca, i kao opština podržaćemo i organizovati izložbe i promocije koje se odnose na isorijski značajne događaje i ličnosti vezane za Voždovac. Već radimo na tome, jer to su predložili naši građani.  Ja lično, volela bih da nađemo način i sredstva i za izgradnju Romskog kulturnog centra, a insistiraću i na većoj podršci opštine Kulturno-umetničkim društvima iz podavalskih sela.

4. Idemo u susret lokalnim,ali i parlamentarnim izborima. S jedne strane deo opozicije poziva na bojkot,a opet ti isti već vode kampanju na društvenim mrežama. Kako Vi gledate na to?

- Smatram da je to insistiranje na bojkotu, i iznalaženje nekih imaginarnih razloga protiv izbora, ustvari nemoć dela opozicije, i nacin da izbegnu poraz na izborima. Užasno je licemerno, što pokušavaju da nađu izgovor i da okrive vlast za navodno "ne fer" izborne uslove, a zapravo oni nemaju program sa kojim bi izašli pred birače. Mi do sada nismo čuli ni jedan konkretan predlog od strane Saveza za Srbiju koji se odnosi na razvoj privrede, ekonomski boljitak, na rešenje za status Srba na Kosovu i Metohiji. Ništa nisu ponudili osim agresivnih napada na žene, novinare, porodice ministara i pretnje deci predsednika države. Eto, kako ja gledam na to, kao na bezobrazno, nevaspitano i licemerno ponašanje lidera tzv.opozicije, koje nema nikakve veze sa političkim sučeljavanjem i borbom. 

ivana
ivana / Izvor: Srbija Danas

5. Jedan od najružnijih trendova ove kampanje su seksističke uvrede upućene od članova i lidera opozicije ženama na rukovodećim pozicijama u Srpskoj naprednoj stranci. Da li se plašite da Vi možete biti sledeća na meti pristalica Saveza za Srbiju?

- Ma, naravno da se ne plašim. Ni jedna žena iz Srpske napredne stranke se ne plaši, ali znate, sramotno je i neprijatno kada vam neko upućuje najvulgarnije psovke i naziva vas pogrdnim, uličarskim epitetima, kao što su to najskorije radili na društvenim mrežama državnoj skeretarki MUP-a, Biljani Popović – Ivković. I ona, i druge žene su nečije majke, kćerke, supruge, sestre, prijateljice, i više pate naši najbliži zbog takvih stvari. Ali, opet ću da ponovim, to je odraz nevaspitanja, nekulture, nepoštovanja i velike nemoći, i to je dokaz da ti ljudi ne biraju sredstva da se dokopaju cilja, a cilj je naravno državni budžet, koji su 20 godina privatizovali i besomučno sisali. Žao mi je, na svim izborima u proteklih sedam godina, velika većina građana Srbije poručila im je da idu i da se ne vrate nikada više. To bi na kraju bila i neka moja poruka svima kojima su lični bankovni računi miliji od Srbije i njenih građana. 

VELIKE GUŽVE: Saobraćaj otežan i zbog kiše, u gradu je tek HAOS

VELIKE GUŽVE: Saobraćaj otežan i zbog kiše, u gradu je tek HAOS

NOVE IZMENE U GRADSKOM PREVOZU! Zbog radova na Trgu republike, evo kuda idu izmenjene linije!

NOVE IZMENE U GRADSKOM PREVOZU! Zbog radova na Trgu republike, evo kuda idu izmenjene linije!

STRAVA I UŽAS U BORČI: ČOPOR PASA LUTALICA napao DESETOMESEČNU BEBU!

STRAVA I UŽAS U BORČI: ČOPOR PASA LUTALICA napao DESETOMESEČNU BEBU!

Kada je videla kako postupaju prema njenom ocu u bolnici, odlučila je da sve snimi i JAVNO OBJAVI NA INTERNETU (VIDEO)