Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Куповина намирница на београдским пијацама једноставна, али уз све мере заштите (ФОТО)

26.11.2020. 10:32
Пише:
Србија Данас
JKP Gradske pijace
ЈКП Градске пијаце / Извор: Фото: ЈКП "Градске пијаце"

Од момента када су кренуле да се уводе и спроводе прве мере у Србији као превенција и заштита при ширењу корона вируса, ЈКП "Градске пијаце" бринуле су се о својим купцима, али и својим продавцима и о њиховој безбедности.

Корона вирус од марта месеца мења из корена све наше животне навике и доноси нам нове. Међутим, главну навику свих наших суграђана променити не може, главну навику викенд разоноде, време проведено са најмилијима, припрему омиљеног јела за целу породицу, дружења и кратке приче за душу са онима којима највише верујемо, са продавцима на нашим градским пијацама.

Од момента када су кренуле да се уводе и спроводе прве мере у Србији као превенција и заштита при ширењу корона вируса, ЈКП "Градске пијаце" бринуле су се о својим купцима, али и својим продавцима и о њиховој безбедности.

Вредни тим ЈКП "Градске пијаце" увео је и спровео све неопходне мере против корона вируса како би својим купцима обезбедили сигурну и безбедну куповину њихових омиљених намирница са београдских пијаца, а са друге стране и својим продавцима обезбедио да своје производе излажу, продају и на тај начин не прекидају свој континуитет у послу и раду са купцима.

Из ЈКП "Градске пијаце" наводе да се понуда на београдским пијацама није мењала и да је стандардно веома богата и да се на престоничким пијацама може наћи све што је једном домаћинству потребно у овим јесењим данима, али и за јачање имунитета и спремања зимнице. 

JKP Gradske pijace
ЈКП Градске пијаце / Извор: Фото: ЈКП "Градске пијаце"

- Понуда на београдским пијацама, које послују у саставу Јавног комуналног предузећа "Градске пијаце", стандардно је богата и разноврсна. На тезгама у ово доба године могу се видети сви плодови јесени, али и свеже воће, поврће које није сезонско, а посетиоци долазе на београдске пијаце не само ради куповине свежих намирница за дневну потрошњу и за дневну конзумацију, већ долазе и с обзиром да смо у средишњем делу јесени, ради набавке сировина за припрему зимнице. Неки су то учинили раније, неки то чине сада јер за припрему квалитетне зимнице, и поред добрих рецепата, поред кулинарског умећа, неопходне су квалитетне сировине, а пијаце у Београду, осим добре понуде, одликује и добар квалитет и љубазност продаваца због којих се наши суграђани опредељују за пијачну куповину - рекла је Јелена Николић из ЈКП "Градске пијаце". 

Време је за зимницу, али уз мере заштите од коронавируса

Што се посећености пијаца тиче у доба корона вируса из ЈКП "Градске пијаце" објашњава да су пијаце саставни део живота наших суграђана који их посећују ради набавке свежих производа који су неопходни у свим условима, и у оним редовним, и у овим ванредним.

- Београдске пијаце су садржај који животу у граду дају један посебан квалитет. Оне су посећене током целе године. Навике потрошача се стално мењају, нису сада посећене само у јутарњим сатима као што је то раније био случај, оне су сада јако посећене викендом јер је део викенда за наше суграђане резервисан за одлазак у набавку што за многе од тржишних конкуренција значи одлазак на неку од београдских пијаца - рекла је Јелена и додала:

JKP Gradske pijace
ЈКП Градске пијаце / Извор: Фото: ЈКП Градске пијаце

- ЈКП "Градске пијаце" све време обавља своју улогу, а то је омогућавање снабдевања. Дакле, ми доводимо у контакт купце и продавце издавањем пијачне опреме и пијачног простора и с обзиром на нашу долазност, истакла бих да је хигијена део свакодневнице на београдским пијацама, али ако говоримо о периоду у последњих осам месеци, од када је наступила епидемија, постојеће хигијенске мере само појачане. Пијачни платои, опрема односно тезге и расхладне витрине као и млечне хале се свакодневно чисте средствима за дезинфекцију, док се затворени простори проветравају 24 часа. Рекла бих да је Јавно комунално предузеће Градске пијаце показало један висок степен одговорности и према закупцима, продавцима, али и према потрошачима, односно према посетиоцима. Још крајем маја месеца све тезге београдских пијаца које послују у нашем саставу су заштићене посебним провидним преградама, те преграде омогућавају да све буде прегледно, а првенствено омогућавају да купци и продавци штите једни друге и да лакше одржавају препоручену физичку дистанцу - додала је она.

Такође, на београдским пијацама поштују се све прописане епидемиолошке мере без изузетака, како би и посетиоци и продавци били максимално заштићени.

- ЈКП "Градске пијаце" такође поштује и другу обавезну меру, а то је обавезно ношење маски у затвореним просторима. Кажем у затвореним јер највећи број пијаца који послују у нашем саставу смештене су на отвореном простору, али у оквиру пијаца постоје и млечне хале, локали, и две пијаце које су у нашем саставу и на затвореном простору, то су Палилулска пијаца, и пијаца код старог Меркатора, зато водимо рачуна да се мере поштују, највише на то да се носе заштитна средства за лице, најчешће су то маске, и поштовање максималног броја особа које могу да бораве на затвореном простору сразмерно квадратури, односно површини тог простора, односно да на четири метра квадратна може да борави једна особа. Сва та обавештења о мерама превенције су на видним и фреквентним местима, истакнуте су обавезне мере, али и оне мере које су препоручене. Изразито водимо рачуна да се те мере поштују и апелујемо на купце и продавце београдских пијаца да буду одговорни и према себи, и према другима и да тако остане до краја, да носимо маске и да одржавамо прописану дистанцу - рекла је Јелена и додала:

- Хигијена је део свакодневнице, али у протеклих неколико месеци ми смо хигијенске мере подигли на још виши ниво, што значи да су све млечне хале, пијачни платои, пијачна опрема, све се чисти сваког дана средствима за дезинфекцију. Затворени простори, наши локали, сви се проветревају 24 часа уз поштовање свих прописаних мера. Како продавци, тако и купци на београдским пијацама настоје да воде рачуна како о себи, тако и о другима, заштитне преграде на тезгама београдских пијаца нису новина, ту су већ неколико месеци и сви су се на њих навикли на њих, требало је мало времена и једнима и другима, али можемо рећи да су и они, а и Јавно комунално предузеће које омогућава снабдевање води рачуна и поштује, како оне прописане, тако и оне препоручене мере. Превенција је јако важна, али још је важнија чињеница да само заједничким снагама и одговорношћу свих нас можемо да помогнемо у спречавању даљег ширења овог вируса - рекла је Јелена Николић из ЈКП "Градске пијаце".