Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈВАЖНИЈИ ПРОЈЕКАТ уређења: Уместо некадашње саобраћајнице, Београд добија зелену површину!

03.03.2022. 11:33
Пише:
Србија Данас
Linijski park
Линијски парк / Извор: Фото: Беоинфо

Измештањем пруге око Калемегдана и пренаменом саобраћајне у зелене површине јавне намене, формирани су услови да драгоцени, а сада девастирани јавни простор у централној градској зони добије садржај јавног парка.

Подручје Линијског парка, у просторном погледу, представља спону између Бетон хале и Панчевачког моста, као и дунавске падине и приобаља реке Дунав. 

Парк је планиран као део јединственог система зелених површина Београда, односно зелене инфраструктуре града тако да буде уређен да оствари еколошке, друштвене и економске услуге као екосистем у урбаном простору. На тај начин ће бити омогућено одвијање природних процеса, који ће позитивно утицати на квалитет ваздуха, воде, земљишта, биодиверзитета, а самим тим и на квалитет живота у граду.

Linijski park
Линијски парк / Извор: Фото: Беоинфо

Формираће се континуалне стазе за кретање пешака, бициклиста и рекреативаца, које повезују функционалне целине уређене и опремљене тако да омогућавају одмор, пасивну рекреацију, едукацију, социјализацију. Историјски континуитет простора ће бити остварен континуираном представом железничке пруге, и то задржавањем делова постојећих шина и/или симулацијом шина новим материјалима, које би у различитим деловима парка имале различиту улогу, на пример: стазе, цветњаци, вегетацијски аранжмани, водени елементи (површине и токови), клупе, дечје пењалице, надстрешнице, перголе и други елементи парковског уређења. 

Linijski park
Линијски парк / Извор: Фото: Facebook/Горан Весић

За потребе уређења парка планира се садња биљног материјала (дрвеће, шибље, цветне врсте, травњаци, покривачи тла, пузавице, акватичне биљке, ливадске врсте); различите форме озелењавања и природом инспирисана решења; формирање површина за комуникацију (пешачке стазе, платои, степенице, рампе, бициклистичке стазе, трим-стазе); изградња отворених терена за рекреацију (дечја игралишта, отворени терени за активну и пасивну рекреацију); изградња нових објеката (јавни тоалет, туристички пункт, затечени зидани објекат, метро станица, подземна гаража у потцелинама 3, 4 и 9); постављање мобилијара и опрема (клупе, столови, жардињере, корпе за отпатке, канделабри, опрема за дечја игралишта, опрема за терене за рекреацију, место за паркирање бицикала, елементи визуелне комуникације – информационе табле) и изградња комуналне инфраструктуре (осветљење, водоснабдевање, канализација).

Квалитет овог парка даваће потпуно другачији изглед и функцију великом делу општина Стари град и Палилула јер ће суграђани моћи пешке да сиђу до Саве и Дунава и донеће пуно спортских и културних садржаја. Линијски парк имаће садржаје за старије, децу и младе и заиста представља узбудљив пројекат јер су у њему учествовале младе архитекте из целе Србије

Linijski park
Линијски парк / Извор: Фото: Беоинфо

Уређењем Линијског парка добија се 4,6 километара зелених површина, а ако томе додамо да је донета одлуку да се Ада Хуја прогласи јавном зеленом површином, јасно је да држава значајно улаже у зелене површине Београда.

Ово су још нека од улагања Републике Србије у Београд: 

Београд на води за грађане Србије представља више од грађевинског пројекта. За само неколико година, од мочварног подручја направљен је најлуксузнији део престонице. До 2015. године, десна страна Саве, не само да није лепо изгледала, већ је представљала и неку врсту опасности за пролазнике. Некада је тај део града био асоцијација на сивило, мрак, тишину, беду, глад и умор, а сада Србија има оно што имају све највеће метрополе. 

Обновљен Савски трг – Јануара 2021. свечано је отворен највећи трг у Србији 

Spomenik Stefanu Nemanji
Споменик Стефану Немањи / Извор: Профимедиа

Пажљивом реконструкцијом очувани су сви историјски слојеви, а трг је добио потпуно нов изглед и пешачку зону. Централно место припада споменику Стефану Немањи, дело руског вајара Александра Рукавишњикова. Споменик је висок 23 метра и тежак више од 60 тона, а у постаменту се налази отворени музеј. 

Београд има 168 нових и обновљених зелених тачака 

Игралишта, теретане, платои сада красе све крајеве Београда. Циљ је да у сваком крају главног града наши суграђани имају уређене зелене површине и мини кутке за одмор, спорт или рекреацију.

Сава променада - Ново лице Београда

Sava Promenada
Сава Променада / Извор: Shutterstock

Једно од најлепших шеталишта у Србији, поред модерне бициклистичке и пешачке стазе, паркова за најмлађе, барова и амфитеатара испод Бранковог моста, има и један од највећих тржних центара у Европи. Целокупно замишљена и остварена по узору на светске метрополе, Сава Променада је нови бисер престонице и понос свих Београђана.

Сва досадашња улагања у Београд и многе друге градове у Србији можете видети на сајту delagovore.rs