Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Отворена изложба инспирисана заштитом животне средине "Рециклирај - направи круг" (ФОТО/ВИДЕО)

30.10.2021. 17:07
Пише:
Србија Данас
reciklaža
рециклажа / Извор: Фото: Удружење грађана "Фокус арт"

Изложба "Рециклирај - направи круг" удружења грађана "Фокус арт", инспирисана заштитом животне средине, отворена је данас у 11.00 часова у Парку Војводе Вука на Топличином венцу у Београду.

Две просторне инсталације направљене од рециклабилног отпада по идејном решењу студенткиња Архитектонског факултета Универзитета у Београду Милице Младеновић и Бојане Ристивојчевић, које су данас први пут представљене јавности на Топличином венцу, од понедељка 1. новембра, селе се у Парк науке на београдском излетишту Ада Циганлија, где ће Београђанима бити доступне све до 31. новембра.

"БОГ СВЕ ВИДИ" Београђанин оставио цедуљицу на гробљу, многи ће се запитати када виде ове речи

"БОГ СВЕ ВИДИ" Београђанин оставио цедуљицу на гробљу, многи ће се запитати када виде ове речи

ВИДИ ЛАБУДА: Мештане леве обале Дунава напала најезда лабудова - има их свуда (ФОТО)

ВИДИ ЛАБУДА: Мештане леве обале Дунава напала најезда лабудова - има их свуда (ФОТО)

Весић открио који је НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ главног града: Трећина Београда нема канализацију

Весић открио који је НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ главног града: Трећина Београда нема канализацију

- Пројектом "Рециклирај – направи круг" спојена је модерна архитектура и заштита животне средине на несвакидашњи начин. Желели смо да изложбом која заокружује пројекат, пошаљемо снажну поруку да рециклабил није само отпад, већ да има своју употребну вредност. Еколошка одговорност нам даје шансу за будућност и то је нешто на шта се свакодневно морамо подсећати. Зато ћемо овај круг симболично затворити предајом прикупљених рециклабила у хуманитарне сврхе и на даљи третман рециклаже ЈКП "Градска чистоћа", каже Михајло Павић, председник Удружења грађана "Фокус арт”.

Он је додао да је пројекат удружења "Фокус арт" реализован уз подршку оних који су га препознали као друштвено корисног.

- Круг затварамо подршком суграђана који су данас доносили пластичне боце како би дали допринос развоју рециклаже и довели своје малишане који су имали прилику да на занимљив и креативан начин науче шта је рециклажа и зашто је важна. Подршка за реализацију пројекта стигла је и од ГО Стари град, ЈКП "Градска чистоћа", ЈП "Ада Циганлија", Града Београда, а све под покровитељством Секретаријата за заштиту животне средине - објашњава Павић.

Александар Ћирић испред Секретаријата за заштиту животне средине каже да Град Београд и Секретаријат увек подржавају пројекте који имају за циљ подизање свести о значају примарне селекције и поновне употребе отпада. 

reciklaža
рециклажа / Извор: Фото: Удружење грађана "Фокус арт"

- Прва порука овог пројекта је да је сарадња архитектуре и заштите животне средине добитна комбинација јер се стварају конкретни и употребни објекти од отпада у овом случају од ПЕТ амбалаже. Друга порука пројекта је да се у будућности мора обратити посебна пажња на подизању свести о правилној сагрегацији отпада на месту настанка, јер се током реализације пројекта у посебно обележеним посудама на Ади Цингалији, нажалост, поред ПЕТ амбалаже сакупила и велика количина мешаног комуналног отпада. Међутим, овакве активности показују да отпад није само отпад, већ може имати и другу употребну вредност - нагласио је Ћирић.

ЈКП "Градска чистоћа" је на отварању изложбе "Рециклирај – направи круг" за најмлађе посетиоце направило едукативно радионицу о важности очувања животне средине. 

Директор овог предузећа, Марко Попадић, каже да је едукација незаобилазни корак у омасовљавању рециклаже у Београду.

- Чистоћа интензивно ради на развоју рециклаже. Драго ми је што нас и невладин сектор препознаје као највећег и најозбиљнијег оператера на том пољу, а ми се трудимо да увек подржимо иницијативе које подстичу развој рециклаже са фокусом на едукацији. Оваквим акцијама можемо допринети подизању свести у Београду о значају очувања животне средине - рекао је Попадић.

Радослав Марјановић, председник ГО Стари град сматра да је изузетно важно понудити суграђанима што више садржаја који имају за циљ унапређење и заштиту животне средине.

- Посебно је важно подржати пројекте који су окренути младима и деци, јер су то неке будуће генерације на којима остаје бреме еколошких изазова. Општина Стари град може да се похвали да је у прошлости подржала и реализовала бројне пројекте из области екологије, а имајући у виду да је управљање амбалажним отпадом један од већих еколошких изазова будућности, одлучили смо да будемо део пројекта "Рециклирај – направи круг". Драго ми је што смо се прикључили пројекту који се бави рециклажом пластике на један непосреднији и далеко креативнији начин – кроз уметност и игру, чиме ће наши суграђани, а посебно они најмлађи имати прилику да се упознају са процесом управљања пластичног амбалажног отпада. Ово је други пут да подржавамо пројекте Удружења грађана "Фокус арт" које се показало као поуздан партнер који континуирано ради на реализацији друштвено одговорних и едукативних пројеката - истакао је Марјановић.