Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Спремите се за бројна изненађења: Почела седма сезона акције "Паркирај и бициклирај"

31.03.2018. 14:38
Пише:
Србија Данас
Ada Ciganlija
Ада Циганлија / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Традиционална манифестација

Традиционалном вожњом бициклима око Аде Циганлије, уз музички програм, почела је седма сезона акције "Паркирај и бициклирај" коју организује ЈКП Паркинг сервис.

 Наша екипа упутила се на ову локацију не би ли смо видели како све то изгледа и која нас све изненађења чекају на београдском мору ове сезоне. 

Оно што је нама запало за око јесте целокупан изглед бициклистичке стазе на Ади Циганлији, која је уређена по најсавременијим стандардима.

Оно штао нас је посебно обрадовало, јесте то да ЈКП Паркинг сервис брине о својим корисницима па су ту и неке погодности које ће се многима свидети. 

Наиме, сваки возач који паркира своје возило на паркиралиштима Аде Циганлије, има могућност да по редовној цени паркирања, само уз личну карту бесплатно преузме на коришћење чак два бицикла. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Такође, Ада Циганлија није једина локација где можете користити ове погодности. Ова акција спроводи се и на паркиралиштима, "Милан Гале Мушкатировић", "Сава центра", као и у гаражи "Обилићев венац". Ове сезоне, новина је и то што је у гаражи на "Обилићевом венцу" постављена станица са алатом за поправку бицикала, коју ће моћи да користе сви бициклисти за поправку својих двоточкаша.

Свечаном отаварању сезоне присуствовао је и градски менаџер Горан Весић који се обратио присутнима.

Goran Vesić
Горан Весић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Почиње летња сезона тако да смо поново обновили нашу акцију коју спроводи ЈКП Паркинг сервис. Грађанима који користе услуге овог предузећа нудимо бесплатно 450 бицикала на територији града Београда. На овом паркиралишту их је чак 200. Они грађани који паркирају своје возило могу бесплатно преузети чак 2 бицикла, између 19 и 22 часа, и по преузимању возила вратити бицикл. То се показало као веома добро, и током летње сезоне, грађани и те како користе ову услугу. Оно што желим да кажем је да ми веома водимо рачуна о паркирању бицикала, и то смо већ урадили у "Масариковој" и на "Обилићевом венцу", а у плану је и да то урадимо у Доњем граду и код ВМА. Желим да најавим и да ће 4. априла ступити на снагу закон о безбедности саобраћаја. Ми ћемо у самом граду добити преко 200 нових паркинг места. Оно што смо донели одлуку је да на 50 паркинг места обезбедимо места за паркирање бицикала. Желимо да повећамо број бициклиста на улицама, и то је уједно и наш допринос да се развија бициклистички саобраћај у граду. Током ове године расписаћемо и тендер за набавку 120 јавних бицикала. У фокусу нам је развој бициклизма у граду како би људи имали могућност да изаберу здравији начин превоза - истакао је Весић.

Присутнима се обратио и директор ЈКП Паркинг сервиса, Андрија Чупковић.

Andrija Čupković
Андрија Чупковић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- 2016. године смо имали око 10.000 корисника ових бицикала, а прошле је та бројка скочила на 25.000 што је велики помак. Такође, разговарали смо и са удружењима неких родитеља који су нам дали предлог да у наредним годинама уведемо и дечије бицикле што ћемо урадити од следеће године, тако да ће моћи да се добију две велике и једна или две мале бицикле, у завсиности од броја деце. На тај начин помажемо деци да воде здрав живот. На свим овим паркиралиштима увешћемо мини-радионице где ће људи моћи сами да поправљају своје бицикле. То ћемо увести и у нашим гаражама у центру града. Очекујемо да ће све већи број људи возити бицикле и у строгом центру града и то ће бити једна од новина које ће ЈКП Паркинг сервис радити за наше грађане - рекао је Чупковић.

Директор Аде Циганлије, Роберт Ђукић, истакао је да се током зимске сезоне на Ади Циганлији налазило клизалиште од 800 квадрата и да се у наредном периоду припрема и ски стаза и ски лифт чиме ће бити употпуњена зимска сезона. 

Robert Đukić
Роберт Ђукић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Полако се припремамо за ову пролећну сезону, ту су 1. мај и Ускрс. За 1. мај на Ади Циганлији ће бити организован првомајски уранак и овим путем позивамо све грађане да дођу. Што се тиче самог бициклизма морамо да се захвалим Граду Београду и Секретаријату за енергетику. Бициклистичка стаза на Ади Циганлији дугачка је 9 км, и имали смо деоницу од 3 км која није била осветљена и то је финансирао Град Београд, стога је сада свих 9 км осветљено. Тренутно је Дирекција за градско земљиште расписала јавни позив. У наредном периоду би на насипу требало да се направи бициклистичка стаза, што би било још 8 км, и целокупна бициклистичка стаза износиће 17 км. Наша сезона почиње 16. јуна и имаћемо низ неких манифестација - истакао је Ђукић.

Видно одушевљени грађани не крију своје усхићење поводом отварања бициклистичке сезоне на београдском мору.

Ada Ciganlija
Ада Циганлија / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Ово је одлична идеја. Иначе кад долазим овде користим ове услуге. Одушевљена сам - рекла нам је једна грађанка, која не крије своје усхићење.