Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ "РЕЦИКЛИРАЈ - НАПРАВИ КРУГ" На иновативан начин спојене заштита животне средине и архитектура

24.07.2021. 13:30
Пише:
Србија Данас
RECIKLIRAJ - NAPRAVI KRUG
РЕЦИКЛИРАЈ - НАПРАВИ КРУГ / Извор: Србија Данас

Данас је у Београду на конференцији за медије представљен пројекат "Рециклирај - направи круг"

"Рециклирај - направи круг" је пројекат настао у сарадњи и подршци: Секретеријата за заштиту животне средине, Архитектонског факултета Универзитета у Београду, ЈКП "Градска чистоћа", ЈП Ада Циганлија и удружења грађана "Фокус арт" као носиоца пројекта који има за циљ да истакне значај рециклаже и заштите животне средине. 

Спајањем архитектуре и заштите животне средине, главни циљ пројекта је израда две просторне инсталације у форми павиљона, урбаног мобилијара или скулптуре израђених процесом рециклаже пластичног амбалажног отпада. Архитектонске инсталације представљене на изложби под називом "Направи круг" ће имати и употребну вредност и биће на располагању грађанима до завршетка пројекта. На тај начин се симболично прави "пун круг" - од сакупљања амбалаже до рециклираног производа који има функционалну вредност.

Очекивани број пет амбалаже пластичних флаша величине 1,5 - 2 литра, који би био искоришћен за изградњу ових павиљона био би према пројекцијама Архитектонског факултета Универзитета у Београду у броју од око 20.000 флаша. Студенти Архитектонског факултета биће активно укључени у низ едукативних радионица на којима ће дефинисати креативна архитектонска решења кроз употребу амбалажног отпада, након чега следи фаза израде две просторне инсталације. Ова фаза биће под будним оком медија што ће имати за циљ едукацију шире јавности.

Финална фаза подразумева јавно представљање просторних инсталација, у септембру, кроз форму уметничке изложбе на којој ће посебна пажња бити усмерена на подизање свести о заштити животне средине са аспекта различитих креативних решења и уметности. Дугорочни циљ пројекта представља ширење културе плурализма, отворености и транспарентности, као и прилика да се уметнички и едукативни садржаји различитих формата представе широј јавној и културној сцени Србије. 

Директор ЈКП "Градска чистоћа", Марко Попадић, рекао је да му је драго што се ово предузеће препознаје као лидер у развоју рециклаже и додаје да је пројекат иновативан и има за циљ да прикаже да рециклабил није само отпад и да ће грађани имати прилику да виде како пластичне боце могу послужити у уметничке сврхе.

- За потребе прикупљања рециклабила "Градска чистоћа" је поставило судове за прикупљање пластичне амбалаже на простору Аде Циганлије, а по завршетку изложбе преузећемо рециклабил који ће бити преусмерен у хуманитарне сврхе. Рециклабил је сировина која изнова може да се користи и од изузетне је важности да се до тог отпада дође како не би завршавао у природи где само нарушава квалитет животне средине, а циљ сваког појединца мора бити њено очување - рекао је директор ЈКП "Градска чистоћа" Марко Попадић.

Председник удружења "Фокус арт" Михајло Павић каже да је пројекат конципиран по узору на велике пројекте светских метропола попут Њујорка, Рио де Женеира, Токија.

- Сви млади људи са уметничких студија имаће прилику да направе два креативна решења од пластичних боца. Пројекат ће трајати два и по месеца и студенти ће од 15. августа имати низ радионица, а од 15. септембра изложба ће бити представљена. 

Mihajlo Pavić
Михајло Павић / Извор: Фото: Фокус Арт

Мирјана Цакић из ЈКП "Градска чистоћа" позвала је суграђане који ће летње дане провести на београдском купалишту да донесу пластичне флаше до плавих канти које се налазе на пет пунктова и јасно су уочљиве и брендиране.

- Плаве канте налазиће се на пет пунктова и јасно су брендиране, грађани ће их одмах уочити. Посебно нам је драго што ће прикупљени новац од продаје скулптура бити прослеђен у хуманитарне сврхе.

Mirjana Cakić
Мирјана Цакић / Извор: Фото: Удружење грађана "Фокус Арт"

Секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, Јасмина Маџгаљ, наглашава да Секретаријат види у невладином сектору важне сараднике и да је изузетно важно да су млади кретивни студенти укључени у овај пројекат. Верује у синергију научне мисли, младости и заштите животне средине.

- Овај пројекат је не само едукативног карактера, већ наводи на једно дубље промишљање употребе  о конзумирању пластичне амбалаже. Одавно смо схватили да је овај ресурс нешто што нам не треба, а предвидели смо чињеницу да се још једном може употребити - додала је она. 

Jasmina Madžgalj
Јасмина Маџгаљ / Извор: Фото: Удружење грађана "Фокус Арт"

У светлу климатских промена и глобалног раста загађења уочава се нужност за активистичким деловањем у области екологије и заштите животне средине којим ће се указати на значај, пробудити свест и започети промена из локалног контекста. Истицање значаја активног деловања појединаца и буђења свести о еколошким проблемима од локалног ка глобалном контексту једна је од водећих стратегија за покретање промена. 

Акције у јавном простору и укључивање шире друштвене заједнице кључни су аспекти процеса имплементације нових модела друштвене одговорности и бриге према природном окружењу.