03. mar 2024.
RECIKLIRAJ - NAPRAVI KRUG

PREDSTAVLJEN PROJEKAT "RECIKLIRAJ - NAPRAVI KRUG" Na inovativan način spojene zaštita životne sredine i arhitektura

Foto: Srbija Danas
Danas je u Beogradu na konferenciji za medije predstavljen projekat "Recikliraj - napravi krug"

"Recikliraj - napravi krug" je projekat nastao u saradnji i podršci: Sekreterijata za zaštitu životne sredine, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, JKP "Gradska čistoća", JP Ada Ciganlija i udruženja građana "Fokus art" kao nosioca projekta koji ima za cilj da istakne značaj reciklaže i zaštite životne sredine. 

Spajanjem arhitekture i zaštite životne sredine, glavni cilj projekta je izrada dve prostorne instalacije u formi paviljona, urbanog mobilijara ili skulpture izrađenih procesom reciklaže plastičnog ambalažnog otpada. Arhitektonske instalacije predstavljene na izložbi pod nazivom "Napravi krug" će imati i upotrebnu vrednost i biće na raspolaganju građanima do završetka projekta. Na taj način se simbolično pravi "pun krug" - od sakupljanja ambalaže do recikliranog proizvoda koji ima funkcionalnu vrednost.

Očekivani broj pet ambalaže plastičnih flaša veličine 1,5 - 2 litra, koji bi bio iskorišćen za izgradnju ovih paviljona bio bi prema projekcijama Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u broju od oko 20.000 flaša. Studenti Arhitektonskog fakulteta biće aktivno uključeni u niz edukativnih radionica na kojima će definisati kreativna arhitektonska rešenja kroz upotrebu ambalažnog otpada, nakon čega sledi faza izrade dve prostorne instalacije. Ova faza biće pod budnim okom medija što će imati za cilj edukaciju šire javnosti.

Finalna faza podrazumeva javno predstavljanje prostornih instalacija, u septembru, kroz formu umetničke izložbe na kojoj će posebna pažnja biti usmerena na podizanje svesti o zaštiti životne sredine sa aspekta različitih kreativnih rešenja i umetnosti. Dugoročni cilj projekta predstavlja širenje kulture pluralizma, otvorenosti i transparentnosti, kao i prilika da se umetnički i edukativni sadržaji različitih formata predstave široj javnoj i kulturnoj sceni Srbije. 

Direktor JKP "Gradska čistoća", Marko Popadić, rekao je da mu je drago što se ovo preduzeće prepoznaje kao lider u razvoju reciklaže i dodaje da je projekat inovativan i ima za cilj da prikaže da reciklabil nije samo otpad i da će građani imati priliku da vide kako plastične boce mogu poslužiti u umetničke svrhe.

- Za potrebe prikupljanja reciklabila "Gradska čistoća" je postavilo sudove za prikupljanje plastične ambalaže na prostoru Ade Ciganlije, a po završetku izložbe preuzećemo reciklabil koji će biti preusmeren u humanitarne svrhe. Reciklabil je sirovina koja iznova može da se koristi i od izuzetne je važnosti da se do tog otpada dođe kako ne bi završavao u prirodi gde samo narušava kvalitet životne sredine, a cilj svakog pojedinca mora biti njeno očuvanje - rekao je direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić.

Predsednik udruženja "Fokus art" Mihajlo Pavić kaže da je projekat koncipiran po uzoru na velike projekte svetskih metropola poput Njujorka, Rio de Ženeira, Tokija.

- Svi mladi ljudi sa umetničkih studija imaće priliku da naprave dva kreativna rešenja od plastičnih boca. Projekat će trajati dva i po meseca i studenti će od 15. avgusta imati niz radionica, a od 15. septembra izložba će biti predstavljena. 

Mihajlo Pavić
Mihajlo Pavić
Foto: Udruženje građana "Fokus Art"

Mirjana Cakić iz JKP "Gradska čistoća" pozvala je sugrađane koji će letnje dane provesti na beogradskom kupalištu da donesu plastične flaše do plavih kanti koje se nalaze na pet punktova i jasno su uočljive i brendirane.

- Plave kante nalaziće se na pet punktova i jasno su brendirane, građani će ih odmah uočiti. Posebno nam je drago što će prikupljeni novac od prodaje skulptura biti prosleđen u humanitarne svrhe.

Mirjana Cakić
Mirjana Cakić
Foto: Udruženje građana "Fokus Art"

Sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Jasmina Madžgalj, naglašava da Sekretarijat vidi u nevladinom sektoru važne saradnike i da je izuzetno važno da su mladi kretivni studenti uključeni u ovaj projekat. Veruje u sinergiju naučne misli, mladosti i zaštite životne sredine.

- Ovaj projekat je ne samo edukativnog karaktera, već navodi na jedno dublje promišljanje upotrebe  o konzumiranju plastične ambalaže. Odavno smo shvatili da je ovaj resurs nešto što nam ne treba, a predvideli smo činjenicu da se još jednom može upotrebiti - dodala je ona. 

Jasmina Madžgalj
Jasmina Madžgalj
Foto: Udruženje građana "Fokus Art"

U svetlu klimatskih promena i globalnog rasta zagađenja uočava se nužnost za aktivističkim delovanjem u oblasti ekologije i zaštite životne sredine kojim će se ukazati na značaj, probuditi svest i započeti promena iz lokalnog konteksta. Isticanje značaja aktivnog delovanja pojedinaca i buđenja svesti o ekološkim problemima od lokalnog ka globalnom kontekstu jedna je od vodećih strategija za pokretanje promena. 

Akcije u javnom prostoru i uključivanje šire društvene zajednice ključni su aspekti procesa implementacije novih modela društvene odgovornosti i brige prema prirodnom okruženju. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd