СВЕ ЗА СЛАВЕ И СЛАВЉА НА БЕОГРАДСКИМ ПИЈАЦАМА
Славе у овом периоду године се у домовима широм Србије традиционално дочекује с радошћу уз богату трпезу, за чију припрему се намирнице набављају баш на пијаци.
Задатак шта од сирових намирница одабрати и није тежак, јер су тезге београдских пијаца препуне здравих и пре свега свежих дарова природе. Млади кромпири, разне врсте зелених салата, купуса и лука, ротквице, паприка, краставац, парадајз. Како се у пролеће чешће припремају чорбе, супе и потажи у понуди су и зелениш за супу, карфиол, кељ, блитва, целер. Као прилог ту су и свеж, тек убрани спанаћ и шпаргла.
За искусније и маштовитије кулинаре београдске пијаце нуде свеже зачинско биље које јелима даје посебну чар. Славску трпезу чини и печење, због чега су месаре на београдским пијацама јако посећене, било ради куповине свежег или услужно печеног меса.
И они који за десерт конзумирају торте и колаче или пак свеже воће, на београдским пијацама традиционално купују жељено, а домаће, свеже јагоде неизоставно.
Свака од београдских пијаца поседује и део на коме се продаје цвеће, резано и саксијско, саднице, а на Ђурђевдан и Ивандан и цветни венчићи.
Шале које дугогодишње муштерије размене са омиљеним продавцима, случајни сусрети који нам улепшају дах и измаме осмех да не помињемо. И то је један од разлога зашто су пијаце посебне и незаменљиве.