SVE ZA SLAVE I SLAVLJA NA BEOGRADSKIM PIJACAMA
Slave u ovom periodu godine se u domovima širom Srbije tradicionalno dočekuje s radošću uz bogatu trpezu, za čiju pripremu se namirnice nabavljaju baš na pijaci.
Zadatak šta od sirovih namirnica odabrati i nije težak, jer su tezge beogradskih pijaca prepune zdravih i pre svega svežih darova prirode. Mladi krompiri, razne vrste zelenih salata, kupusa i luka, rotkvice, paprika, krastavac, paradajz. Kako se u proleće češće pripremaju čorbe, supe i potaži u ponudi su i zeleniš za supu, karfiol, kelj, blitva, celer. Kao prilog tu su i svež, tek ubrani spanać i špargla.
Za iskusnije i maštovitije kulinare beogradske pijace nude sveže začinsko bilje koje jelima daje posebnu čar. Slavsku trpezu čini i pečenje, zbog čega su mesare na beogradskim pijacama jako posećene, bilo radi kupovine svežeg ili uslužno pečenog mesa.
I oni koji za desert konzumiraju torte i kolače ili pak sveže voće, na beogradskim pijacama tradicionalno kupuju željeno, a domaće, sveže jagode neizostavno.
Svaka od beogradskih pijaca poseduje i deo na kome se prodaje cveće, rezano i saksijsko, sadnice, a na Đurđevdan i Ivandan i cvetni venčići.
Šale koje dugogodišnje mušterije razmene sa omiljenim prodavcima, slučajni susreti koji nam ulepšaju dah i izmame osmeh da ne pominjemo. I to je jedan od razloga zašto su pijace posebne i nezamenljive.