Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАБЕЛЕЖЕН ВЕЛИКИ БРОЈ ПОЖАРА У НАШОЈ ЗЕМЉИ: Главни узрок ватрених стихија је уређај који сви имају у свом дому

27.06.2021. 22:10
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vatrogasci
Ватрогасци / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Мајсторовић каже да у преко 90 одсто случајева за избијање пожара одговаран је људски фактор

У престоници је у протекло време регистрован велики број пожара, а командант Ватрогасно спасилачке бригаде Београда, Милош Мајсторовић, изјавио је да су у четвртак, када је и био најтоплији дан ове године са температуром од 40 степени, имали 36 интервенција, од тога је било 28 пожара у којима је изгорело 5 клима уређаја.

ПА ДОБРО ДА ЛИ СИ ТИ НОРМАЛАН БЕОГРАЂАНИНЕ? Закачио се за трамвај у покрету, ђуска и максимално ужива у вожњи (ВИДЕО)

ПА ДОБРО ДА ЛИ СИ ТИ НОРМАЛАН БЕОГРАЂАНИНЕ? Закачио се за трамвај у покрету, ђуска и максимално ужива у вожњи (ВИДЕО)

А ОДАКЛЕ СУ ТВОЈИ? Подела на "рођене" и досељене Београђане вечита је тема: Акценат, адреса, порекло... ево како вас разоткрију!

А ОДАКЛЕ СУ ТВОЈИ? Подела на "рођене" и досељене Београђане вечита је тема: Акценат, адреса, порекло... ево како вас разоткрију!

Био је први у нападу испред своје војске: Ратни ветерани са Кошара одали почаст Ивану Васојевићу Јагуару

Био је први у нападу испред своје војске: Ратни ветерани са Кошара одали почаст Ивану Васојевићу Јагуару

- Оно што је значајно за овај период ових великих врућина јесте велико оптерећење на електро инсталацијама, које својим преоптерећењем изазивају пожаре на истим, тако да смо у среду увече имали проблем на Новом Београду где је један већи део те општине био без струје управо због преоптерећења које је настало употребом клима уређаја - објашњава командант Мајсторовић.

У 90% случајева одговоран људски фактор

Како каже у преко 90 одсто случајева за избијање пожара одговаран је људски фактор, а у малом броју то се односи на елементарне непогоде, пре свега на удар грома.

- За све остало смо ми криви из простог разлога што иако се у неком тренутку можемо оправдати тиме да је шпорет или грејалица изазвао пожар, не, ми смо ти који смо то купили, који то одржавамо и једноставно користимо и контролишемо, тако да могу да кажем слободно да је људски фактор у највећем броју случајева узрок пожара - нагласио је Мајсторовић.

Miloš Majstorović
Милош Мајсторовић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Такође нам је објаснио да је сваки уређај на електричну енергију потенцијално опасан, и да све зависи у које доба године га користимо па тако онда имамо проблем са њим.

- Ако је то зимски период онда су то већином грејалице, у летњем периоду клима уређаји, тако и бојлер и фрижидер, све што се снабдева на електричну енергију, па чак и пуњачи за мобилне телефоне су потенцијални изазивачи пожара - упозорава нас.

Управо се због клима уређаја поселедњих дана у Београду најчешће и дешавају пожари, те је веома важно да их не остаљамо укључене док нисмо ту. Проблем је што многи Београђани имају ту навику да током ових паклених врућина, оставе климе да раде, како би им у стану било расхлађено када се врате, а то, испоставило се, може да буде кобно.

Такође упутио је и савет свим грађанима како правилно треба да се понашају приликом коришћења свих електричних уређаја.

- Оно што је мој савет и једино сигурно је да ни у ком тренутку не остављате те исте укључене по напуштању простора, само тако можемо превентивно деловати уз наравно сервисе који се обављају на време од стране стручних лица - рекао је командант.

Miloš Majstorović
Милош Мајсторовић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

То наравно не значи да уређаје попут фрижидера треба да искључујете из струје када излазите из куће, али је јако важно да их сервисирте и одржавате, како не би постали опасни.

Али проблема има много више, па нам је тако рекао и за један велики који је чест у Београду.

Не остављајте храну на шпорету
- Пожари који настају због остављене хране на шпорету. Једноставно то се стави да ли у току ноћи или у току дана и људи напусте простор на кратко време, врате се кући, и имамо велики проблем, тако да је то једна од ситуација коју треба регулисати. Све што је потенцијално опасно, а рекао сам шта је то, не треба остављати без контроле - апелује.

Противпожарни апарати неопходни сваком дому

Међутим оно што је најбитније, а што ми према његовим речима немамо као навику, јесте то да набавимо један "ес" апарат за гашење пожара са прахом, који како наводи, може да угаси почетни пожар.

- Врло једноставно и то нам је најбитнија превентива у нашем дому, све остало зависи од нашег понашања. Уколико се пожар догоди прво напустите просторију, јет ништа није важније од људских живота и затим позовете 193, обавестите ватрогасце, ако брзо стигнемо биће мање материјалне штете, надам се и мање повређивања и смртних случајева - наводи.

Посебно је нагласио да када дође до пожара треба да поступимо према следећим упутствима.

Ако избије пожар одмах позвати 193

- Првенствено да се обавести командно оперативни центар на број 193, то је основ свега, а по закону имате обавезу и право да свако ко је пунолетан да покуша да угаси пожар. Ако то не може онда да се повуче безбедно, и ако уз то може да се искључи и струја. Најбитније од свега је да немамо људских жртава и повређивања. Повуците се, позовите ватрогасце и ми ћемо врло брзо стићи и покушати да направимо посао који је најбољи за вас и нас - упућује командант Мајстровић свим суграђанима.