Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Уместо да преузму одговорност, ПРАВЕ СЕ ЛУДИ: Ово су РАЗЛОЗИ због којих Ђилас, Јанковић и Јеремић НЕ ПОДНОСЕ ОСТАВКЕ

08.03.2018. 13:50
Пише:
Србија Данас
Saša Janković, Dragan Đilas, Vuk Jeremić
Саша Јанковић, Драган Ђилас, Вук Јеремић / Извор: Фото: Танјуг/Танја Валић

Након београдских избора пљуште оставке, док они који су били најгласнији ћуте

Након великог пораза који је доживела опозиција на протеклим београдским изборима, неки од лидера исте су дали оставке на водеће место, други најављују, а трећи мудро ћуте.

 Међу "ћутолозима" су Ђилас, Јанковић и Јеремић, а разлози због којих они не подносе оставке су:

  • Пораз сматрају победом
  • Финансијска погодност
  • Добар статус
  • Утицај у медијима
  • Подршка западних организација
  • Немају на шта да дају оставку, јер су самопрозвани лидери опозиције
Пукла тиква

После освојених 3.9 одсто гласова коалиција ДЈБ – Двери се распала, а њихови лидери не желе ни да се виде. Ипак, сви чланови председништва ДЈБ: председник Саша Радуловић, заменица председника Мирослава Миленовић, потпредседник Душан Павловић, потпредседница Јасмина Николић и потпредседник Александар Стевановић поднели су оставку. Оставка је, како је наведено на званичној страници странке, лични чин преузимања одговорности због лошег резултата на београдским изборима.

Saša Radulović i Boško Obradović
Саша Радуловић и Бошко Обрадовић / Извор: Србија Данас

Радуловићев дојучерашњи коалициони партнер Бошко Обрадовић за сада се не оглашава, те је неизвесно шта ће се догодити са његовом позицијом.

Расуло у ДС

Да крене истим путем након дебакла одлучио се и председник Градског одбора ДС у Београду Балша Божовић подневши оставку на ту функцију.

Након најгорег резултата у историји, тачније 2.1 одсто освојених гласова, Божовић је члановима Градског одбора послао допис у ком је навео да пораз на изборима за Скупштину Београда обавезује сваког да понесе део сопствене одговорности.

Balša Božović
Балша Божовић / Извор: Медиа Центар

- Како је ДС важнија од сваког појединца, а њена будућност важна за политички живот и демократску будућност Србије, сматрам да је овај резултат пред све нас ставио обавезу да учинимо све како би се ДС поново уздигла и остварила своју политичку улогу - навео је Божовић.

Такође, најављена је и оставка председника те странке Драгана Шутановца о којој ће се расправљати на данашњољ седници председништва, а очекује се да она буде поднета.

Чланови Демократске странке траже изборе, пререгистрацију, промену лога странке и ослобађање од милионских дугова у које их је увалио Драган Ђилас!

Потпредседник ДС Игор Салак огласио се овим поводом на Твитеру и упутио јасну поруку чланству:

- Три почетне тачке: Избори на свим нивоима (осим локалним) - ДС, ГрО ДС Бг и ПОДС; Пререгистрација - ослободити се дугова који су нам претходни председници оставили у аманет; Ребрендирање - почевши од јасних решења проблема обичног човека до промене лога. Предлог.

С његовим предлогом сагласио се и члан Извршног одбора ДС Срђан Егић:

- Тумор од милиона евра дуга који су оставили треба одстранити одмах, не с њим преговарати. Сви пређемо у нову организацију, и то смо опет ми. А одговорнима - кривичне пријаве и пут у заборав - поручио је Егић.

Уместо оставке, Ђилас најављује странку

Остаје питање зашто ћуте они који су били најгласнији: Саша јанковић, Вук Јеремић и Драган Ђилас.

Као другопласирани на локалним изборима, за њих је гласало 18.8 одсто бирача.

Након катастрофе, академик Душан Теодоровић, један од оснивача Покрета слободних грађана Саше Јанковића и његов некадашњи сарадник позвао је лидера ПСГ да се повуче из борбе против Александра Вучића, будући да је листа Драгана Ђиласа коју је подржао освојила чак 30 одсто мање гласова.

Посланик СНС-а Владимир Ђукановић за портал SrbijaDanas.com каже да је изненађен што је ико поднео оставку. Међутим, када је реч о Ђиласу, Јанковићу и Јеремићу, наш саговорник тврди да од стане њих оставке нису пале јер су умислили да су остварили некакав резултат.

- Тај резултат је за 13 одсто слабији него на председничким изборима, а то показује колико су они апсолутно ван релности, колико немају никакву дозу одговорности, те неподношење оставке више говори о њима - подвукао је Ђукановић.

Аналитичар Божо Спасић за наш сајт објашњава да је свуда у свету нормална процедура да губитник поднесе оставку, али код нас се та пракса не примењује тако често.

- Веома су ретки изузеци да неко поднесе оставку, јер увек се пребацује кривица због губитка избора на власт, на неке околности које немају никакве везе са тим случајем - каже Спасић.

Božo Spasić
Божо Спасић / Извор: Фото: Youtube/Goli Зивот ТВ HAPPY

Према његовим речима, када се ради о Јанковићу, Јеремићу, Ђиласу, ради се о људима који су само себе назначили да су лидери, јер они ни по ком основу се не могу назвати лидерима странака.

Самопрозвани лидери

- Напросто, не знамо зашто бисмо их тако звали, јер нити су они неки оснивачи, нити су они мобилисали милионско гласачко тело. Они су се ту стицајем околности појавили и очито да на изборима лидери постају они који имају пара да уложе новац у изборне пројекте и очито када се потроши тај новац онда им следи једна дебела казна. У другим државама они би морали то да плате оставкама. Код нас тешко да ће Јеремић, Јанковић и Ђилас поднети оставку.

- Они сматрају да им је странка породично наслеђе, њихов бизнис. Није за њих странка политика којом желе да се баве као политичари, па да доприносе развоју друштва. Њима странка служи као предузеће којим манипулишу од избора до избора - изричит је Спасић.

Оно што је посебно издвојио аналитичар као разлоге због којих Ђилас, Јанковић и Јеремић не подносе оставке јесу: финансијске погодности, добар статус, утицај у медијима, подршка неких западних организација.

Дакле, нико не помиње да преузме одговорност за лош резултат, али зато се спекулише да ће Драган Ђилас основати странку, док ће његови саборци Јеремић и Јанковић основати политичке клубове и настојати да придобију већи број присталица.

Ако је судити по претходном “успеху” остаје нам само да чекамо и видимо на који начин ће то урадити. С обзиром на то да је, од избора до избора, резултат који остваре све гори, може се очекивати да ће пре одбити и ово мало бирача које имају, него што ће придобити нове.