Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Александра годинама носила ТУМОР од 25 КИЛА, а онда је почела операција: 11 доза крви, 8 доза плазме... (УЗНЕМИРУЈУЋ ФОТО)

22.10.2018. 19:02
Пише:
Србија Данас/Блиц
Užas
Ужас / Извор: Фото: СД/Илустрација /Фото: Информер

Жена херој из Трстеника

Александра Јевтић (47) из Трстеника, којој су пре само десет дана хирурзи ВМА одстранили тумор тежак 25 килограма, није више прикључена на респиратор и самостално дише, а од суботе може и нормално да се храни.

Ова жена херој, након десетодневне борбе проткане ужасним боловима, јаким лековима и константним страхом од тога шта сутра долази, петак ће славити као дан када је поново удахнула живот - и то својим плућима. Поред самосталног дисања, Александра је у суботу и са течне хране прешла на чврсту, а доктори су више него задовољни њеним опоравком.

Ако маштате да постанете милионер, ОБАВЕЗНО будите на Новом Београду 5. новембра!

ИСПОВЕСТ ИГОРА ЈУРИЋА РАСПЛАКАЋЕ ЉУДЕ: Много ми је тешко, Тијана је светиња! Нека ме осуде на ДОЖИВОТНУ! (ВИДЕО)

Како се сазнаје, Александрино стање се побољшава и постоји реална могућност да данас буде пребачена са интензивне неге на одељење.

Спасила га Света Петка! Миодраг имао ЈЕДАН ОДСТО шанси да преживи, а онда се десило ЧУДО

На операцију је отишла оптимистична, а управо тај оптимизам јој је, слажу се доктори, помогао да изгура најкритичнији период након изласка из хируршке сале. Ако јој се стање и даље буде овако побољшавало, са њом ће ускоро почети да раде и доктори са физикалне и рехабилитационе медицине.

- Александра је стабилна, виталне функције су у реду. Потпуно је свесна, а постоперативни ток пролази чак са мање компликација него што смо очекивали. Има упалу левог плућа која је, уз адекватну терапију, у фази санације - рекао је проф. др Братислав Трифуновић, који је био на челу тима хирурга ВМА који су извели ову компликовану операцију.

Aleksandra Jevtić
Александра Јевтић / Извор: Фото: Информер

Чим је у првим данима опоравка дошла себи у потпуности, Александра је била пресрећна што коначно може да спава лежећи. Раније, огромни тумор јој није дозвољавао да легне, те је несрећна жена дане и ноћи проводила у седећем положају.

У дому породице Јевтић и даље опрезно причају о срећи.

- И даље смо узбуђени, малопре су нам јавили да Александра самостално дише. Ова вест би требало да значи неки нови почетак живота... Јуче јој је ћерка Милица била у посети, послала нам је на папирићу поруку која нас је све подигла у небеса и натерала нам сузе на очи... Написала је на папиру да нас воли све - с осмехом прича Александрина сестра Катарина Петровић.

Акција бесплатног крштења у Панчеву: Свештеник ће вас без динара увести у православље, ако покажете овај папир

Јуче је у интензивној нези Војномедицинске академије преовладала радост - након што је и сама схватила да без проблема самостално дише, Александра се захваљивала, била је весела, оптимистична, весела, мотивисана.

- Велико залагање особља хируршке интензивне неге на челу са др Жељком Ђурићем и др Аном Попадић и њиховог целокупног тима води ка оздрављењу. Свакодневно се сви детаљно консултујемо око опција које су најбоље за Александру. Екипа пластичних хирурга са др Јасмином Ивић на челу свакодневно је превијају у стерилним условима, тако да труд и залагање засад дају и више него добре резултате - каже проф. Трифуновић.

Подсетимо, пред случајем Александре Јевтић (47) из Трстеника, која се седам година лечи од једног типа саркома, малигног тумора, који јој је захватио читав абдомен и у нешто мањој мери грудни кош, узмакли су многи. А посећивала је клинике од Србије, Немачке, преко Америке, Италије и Аустрије. Но, нико није успео да јој помогне.

Породична жена преко дана, а ноћу макро! Српска водитељка ПОДВОДИ девојке, фудбалеру за рођендан дала НЕЗАБОРАВАН ПОКЛОН!

Нешто више од шест сати било је потребно абдоминалним, грудним, пластичним, васкуларним хирурзима и анестезиолозима Војномедицинске академије да успешно одстране тумор. Иако се за сарком хирургија сматра најефикаснијом методом лечења, већ довољно ризичан оперативни захват уклањања тумора толиких димензија додатно је компликовало присуство великих крвних судова, ребара, као и абдоминалних органа.

Тумор био пред пуцањем

О томе колико је овај подухват компликован, говори и чињеница да је током операције Александра добила 11 доза крви, осам доза крвне плазме, шест доза албумина (протеин крвне плазме) и чак 20 доза криопреципитата плазме. Да се хирурзи ВМА нису одважили на овај несвакидашњи подухват, Александрин живот био би доведен у питање - тумор је био пред пуцањем, на њему су се појавиле отворене ране, а један део саркома прикљештио јој је нерв, те је време пред операцију провела у инвалидским колицима.