Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДА ЛИ НАМ ПРЕТИ НОВИ ТАЛАС КОРОНЕ: У Србији циркулишу четири соја, епидемиологе највише брине једна ствар

08.02.2022. 13:57
Пише:
Србија Данас/Телеграф
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Још је у циркулацији делта сој који је код нас присутан од јула, затим омикрон од децембра, и јуче је регистрован и стелт сој.

У Србији је јуче регистрована подваријанта омикрон соја - стелт, а без обзира на то, сви се надају да нам он неће покварити епидемијску ситуацију.

НЕШТО ЈЕ ПАЛО ИЗ НЕБЕСА ПО СНЕГУ, ЖИВО, ГРУПИШЕ СЕ И СМРДИ: Снимак узнемирио мештане српског села ШТА ЈЕ ОВО, МАЈКО МОЈА?! (ВИДЕО)

НЕШТО ЈЕ ПАЛО ИЗ НЕБЕСА ПО СНЕГУ, ЖИВО, ГРУПИШЕ СЕ И СМРДИ: Снимак узнемирио мештане српског села ШТА ЈЕ ОВО, МАЈКО МОЈА?! (ВИДЕО)

СТИЖЕ НАМ НЕОЧЕКИВАНА ТЕМПЕРАТУРА, А ОНДА ПОТПУНИ ОБРТ: Метеоролог открио какав ће бити месец пред нама

СТИЖЕ НАМ НЕОЧЕКИВАНА ТЕМПЕРАТУРА, А ОНДА ПОТПУНИ ОБРТ: Метеоролог открио какав ће бити месец пред нама

ИСПЛИВАЛЕ ШОК ИНФОРМАЦИЈЕ: Ево шта су Матејеви пријатељи радили у Београду дан након његовог нестанка (ВИДЕО)

ИСПЛИВАЛЕ ШОК ИНФОРМАЦИЈЕ: Ево шта су Матејеви пријатељи радили у Београду дан након његовог нестанка (ВИДЕО)

Иако број заражених пада више од 10 дана на дневном нивоу, многи градови буквално "горе", болнице су све пуније, па с обзиром на све то, иако је вакцинација значајна, и епидемиолози поручују да ово није прави моменат за њу.

У Србији су практично сада присутна 3 вируса, а с обзиром на то да имамо и грип, можемо да кажемо да имамо и четири.

Још је у циркулацији делта сој који је код нас присутан од јула, затим омикрон од децембра, и јуче је регистрован и стелт сој.

С обзиром на то да на дневном нивоу имамо и даље петоцифрен број позитивних тестова, епидемијска ситуација се оцењује као озбиљна, иако бројке полако падају.

Зато кажу, да јесте време за мере али не баш и за вакцинацију, ако знамо да има много оних који су заражени, а да не знају да јесу

predrag-kon
предраг-кон / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Епидемиолог Предраг Кон, члан Кризног штаба за борбу против корона вируса, изјавио је јутрос коментаришући пад процента вакцинације, да људи треба да се вакцинишу када пада активност вируса, а не у јеку.

- Пао је проценат вакцинисаних дневно нових. За читав јануар је дато 130.000 и нешто доза. Трећина прима бустер дозу а остали примају прву и другу. Сада и када се вакцинишу у јеку овога, не би ни стигли да стекну имунитет, то се ради када је мирно, када пада активност. Али, вакцинација штити од смрти и доласка у болницу - казао је др Кон и поновио да он јесте за обавезну вакцинацију, али не као у Аустрији већ да она буде обавезна за здравствене раднике и професије чија је природа посла таква да могу да заразе друге.

Да се вакцинација не спроводи у јеку епидемије крајем прошле године је рекао и професор др Горан Белојевић са Медицинског факултета у Београду. Он је објаснио да смо "направили медвеђу услугу вакцинацијом".

- Направили смо себи медвеђу услугу јер смо вакцинацијом продужили опстанак вируса. Вакцинација се не спроводи у време пандемије - казао је професор Белојевић.

- Да би се неко вакцинисао морамо бити сигурни да у себи не носи вирус. Само ПЦР негативне особе требало би да приме вакцину. Ми сада имамо ситуацију да се масовно вакцинишу и особе које носе вирус у себи, а да то не знају, и тиме бацамо воду на пламтеће уље - истакао је он и додао да до мутација вируса долази када се вакцинише особа која у себи носи вирус.

Како ће стелт да утиче на епидемију?

kovid ambulanta
ковид амбуланта / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Иначе, др Кон је рекао и да се још не зна да ли може стелт да поквари тренутну епидемијску ситуацију, али и изразио наду да се тако нешто неће догодити. Поручио је да не смемо да прокоцкамо шансу за време продуженог распуста за Сретење.

- Немојте ових 9 дана да прокоцкамао. Тих 9 дана што ђаци не иду у школу је врло значајно јер је то групација где се вирус може преносити. Сада би бар тих 9 дана требало озбиљније да поштујемо мере - истакао је др Кон.

Да ли ће нам стелт покварити пад бројки, не може да каже ни професор информатике Петар Кочовић, који на основу свог математичког модела прогнозира број заражених.

Он каже да бројке падају 13 дана, и његови прорачуни показују да ћемо 25. фебруара пасти на 1.000. Ипак, мишљења је да нам распуст неће направити нови проблем, али не искључује могућност да се то деси.

- Лагано идемо низбрдо. Може и боље, али ми Срби нећемо да носимо маске. Ово што су лекари рекли за празнике то није тачно. Видећемо, може да се деси да се све поквари. Зависи колико ће људи да иду на места на којима могу да се заражавају и где је велика фреквенција људи. Ако буде све како треба, имаћемо 1.000 заражених дневно 25. фебруара - каже проф. др Кочовић.

У ери омикрона већа смртност него у ери делте

На питање може ли стелт да нам поквари ситуацију, професор Кочовић каже да то не може да каже јер нико не објављује колико је људи само од стелта заражено.

- У Европи има све више земаља у којима пада број заражених из дана у дан.  То је примећено али је примећено и да је у већини држава у ери омикрона повећана смртност у односу на еру делте. У Србији је, када гледамо 35, 36 дана омикрона повећана смртност за 17 одсто ако гледамо исти број дана у ери делте у јулу и августу. Није ово баш за потцењивање. Кажу, блажи облик, траје 7 дана а зараза 3,5 пута већа и смртност је у многим земљама и 50 пута већа - сматра проф. др Кочовић.

7 врхова и 4 долине

Иначе, он не мисли да смо у петом таласу да бисмо сада страховали од шестог. По њему, ми смо још у четвртом јер се никада нисмо спустили испод 1.000.  

- Никада се нисмо спустили на мали број. Имамо 7 врхова, а 4 долине. То значи да се практично формирао неки међуталас, као сада 25. децембра када број заражених није пао на дно. Другим речима, није то сада нови талас већ делић старог таласа.

Према последњим подацима од јуче у 15 часова у Србији је за дан корона потврђена 11.439 особа од тестираних 26.873. Преминула су 63 пацијента.