Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО НА ПРЕГЛЕД АКО НИЈЕ КОРОНА? Откривено мора ли свако са температуром да прође кроз КОВИД АМБУЛАНТУ

10.11.2021. 18:59
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kovid
Ковид / Извор: Профимедиа/илустрација

Досадашње искуство током пандемије показало је да није свака повишена температура сигуран знак да је у питању инфекција корона вирусом

Мора ли свако са повишеном температуром да прође кроз ковид амбуланту и како у том случају доћи на преглед код свог изабраног лекара у Дому здравља, ако пацијент сигурно није заражен корона вирусом? Да ли је могуће у те сврхе самоиницијативно урадити тест на корону?

СВЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ ВАКЦИНЕ "МОДЕРНА": Доктор објаснио КАКО ДЕЛУЈЕ - ово треба да знате ако се одлучите за њу

СВЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ ВАКЦИНЕ "МОДЕРНА": Доктор објаснио КАКО ДЕЛУЈЕ - ово треба да знате ако се одлучите за њу

НАЈНОВИЈИ КОРОНА ПРЕСЕК: Бројке падају, преминула 61 особа

НАЈНОВИЈИ КОРОНА ПРЕСЕК: Бројке падају, преминула 61 особа

СРПСКА ПОЛИЦИЈА НА НОГАМА ОД УТОРКА: Нестала тројица боксера у Београду - нема им ни трага, ни гласа

СРПСКА ПОЛИЦИЈА НА НОГАМА ОД УТОРКА: Нестала тројица боксера у Београду - нема им ни трага, ни гласа

- Ја сам јутрос ишла код своје докторке у Дом здравља у Браће Јерковић. Имам стомачне проблеме, имала сам и неку благу температуру, али сигурна сам да то није ковид па сам тражила да ми само да неку терапију. Само ме је погледала и питала шта сте ви по струци? Када сам јој рекла графичар преврнула је очима и поручила „идите у ковид амбуланту“ – испричала је средовечна жена новинару "Блица", док су заједно чак пет сати чекали на тестирање и преглед испред ковид амбуланте у Шумицама, где једну "етапу" чекања укључује и боравак у непроветреној просторији од 20-ак квадрата са још исто толико људи, од којих сви имају симптоме короне, али још није сигурно да ли су сви позитивни - макар у том тренутку.

Досадашње искуство током пандемије показало је да није свака повишена температура сигуран знак да је у питању инфекција корона вирусом - постоје бројна стања која су праћена овим симптомом. Међутим, да би се то доказало, с обзиром да домови здравља прате стриктне протоколе епидемиолога, Института за јавно здравље и Министарства здравља, сви са повишеном температуром ипак морају да прођу ковид протокол.

Тако да, како је показало истраживање, када дођете у дом здравља да бисте отишли на преглед код свог изабраног лекара, уколико имате температуру, али не услед корона вируса, свакако морате прво ићи у “црвену” зону.

"Ако имате негативан тест, наредна 3 дана будите у контакту са својим лекаром преко телефона"

Наиме, зелени улаз намењен је само здравим особама, тј. онима који немају температуру, пошто се она сматра једним од главних показатеља присуства ковид 19 у организму. Питали смо се да ли пацијент који има негативан тест на корона вирус, а има температуру, може ући у Дом здравља да би отишао на преглед код свог изабраног лекара. Писано правило не постоји.

- Зависи који тест је у питању. Сви који имају негативан антигенски тест, то није добар показатељ. Дешава се да прво покаже да сте негативни, а након два, три дана да сте позитивни. Потребно је урадити присуство вируса у крви, мора се прво установити зашто пацијент има температуру. Уколико се утврди да није због ковида, онда пацијента шаљемо на кућно лечење, прати се стање још наредна три дана, а за то време сигурно ће се нешто показати, или ће пацијенту бити боље или лошије. Наравно, пацијент све време може бити у контакту са својим изабраним лекаром путем телефона - објашњава др Александар Стојановић, директор Дома здравља "Милутин Ивковић" на Палилули.

Управо из тог разлога многи суграђани се жале да их у Домовима здравља упућују на црвени улаз због повишене температуре, а чији узрок, како они кажу, није корона.

Министарство: Сасвим је логично да особа са температуром иде прво у ковид амбуланту
Чињеница је да се сада свака температуру приписује ковиду, али повишена температура може настати из многобројних разлога. Један од њих јесте и појава грипа, на који смо малтене заборавили откако нас је корона "окупирала". До тада, ова пошаст била је редовна скоро сваке године, а постоји бојазан да нас ни ове неће заобићи. Уколико дође до тог сценарија, поставља се питање хоће ли доћи до реорганизације медицинског система, који за сада још увек функционише, а вишесатно чекање његов је саставни део.

У Министарству здравља кажу да је протокол о уласку у домове здравља направљен у циљу заштите нон ковид пацијента и здравствених радника.

- Температура јесте један од симптома инфекције Корона вирусом и сасвим је логично да се фебрилна особа приликом доласка у ДЗ најпре пошаље на преглед у Ковид амбуланту, да се обави дијагностика, кажу у Министарству здравља.