Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДИРЕКТОР ПОЛИЦИЈЕ ХРВАТСКЕ ОТКРИО КО ЈЕ КРУЦИЈАЛНИ ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈА! Овако изгледа потрага за Сплићанином на којој ради на стотине људи

13.01.2022. 17:52
Пише:
Србија Данас/Блиц
Matej Periš
Матеј Периш / Извор: Фото: Shutterstock/Printscreen Instagram/@moj_beo_grad/Facebook/Matej Периш

Пуних 14 дана већ траје потрага за двадесетседмогодишњим Сплићанином Матејем Перишем. Полиција је јуче објавила све информације о кретању младића кобне ноћи између 30. и 31. децембра када је, у мајици кратких рукава, истрчао из клуба "Готик" у Бетон Хали и обелоданила ко све и на који начин трага за њим.

Како је МУП Србије јуче објавио, након што је прегледано на стотине сати видео материјала са надзорних камера у великом кругу око Бетон хале, али и код Бранковог и Панчевачког моста, утврђено је како се младић те ноћи кретао. На основу снимака са 17 "станица", односно локација на којима су га снимиле надзорне камере, утврђено је да је Матеј у 1.43 после поноћи истрчао из клуба и Бетон хале. Тада га је снимила надзорна камера на кеју како се креће ка Карађорђевој улици. У 1.44 камере су снимиле како Матеј низ Карађорђеву улицу иде ка Бранковом мосту. Дуж ове улице снима га више камера и види се да Матеј не бежи ни од кога и да трчи сам. Покушао је да заустави такси испод Бранковог моста, али није успео, па се одатле упутио ка Травничкој улици, одакле је потом скренуо низ Улицу браће Крсмановић. Следећа камера која га снима је у 1.50-1.51 када је Матеј снимљен код ресторана Саванова. Кретао се до паркинга, иза ресторана, а потом се види како излази на шеталиште и спушта се ка реци. На већ познатом "љубичастом" снимку реке Саве снимљеном у 2:03 сата те вечери приметно је да се реком низводно неко или нешто креће, а верује се да је то био Матеј.

"НЕ ДАЈ БОЖЕ НИКОМЕ, ТЕШКО ЈЕ" Потресне речи оца Матеја Периша: Не бих волео да ово постане ријалити

"НЕ ДАЈ БОЖЕ НИКОМЕ, ТЕШКО ЈЕ" Потресне речи оца Матеја Периша: Не бих волео да ово постане ријалити

ПРЕТРАЖУЈУ СЕ И НАПУШТЕНИ ОБЈЕКТИ УЗ РЕКУ! Ронилац поручио: Докле год постоји један одсто шансе да је жив ми ћемо га тражити

ПРЕТРАЖУЈУ СЕ И НАПУШТЕНИ ОБЈЕКТИ УЗ РЕКУ! Ронилац поручио: Докле год постоји један одсто шансе да је жив ми ћемо га тражити

ХРОНОЛОШКИ РЕДОСЛЕД МАТЕЈЕВОГ КРЕТАЊА У НОЋИ НЕСТАНКА! Да ли је Сплићанин прескочио ограду на доку и ушао у воду?

ХРОНОЛОШКИ РЕДОСЛЕД МАТЕЈЕВОГ КРЕТАЊА У НОЋИ НЕСТАНКА! Да ли је Сплићанин прескочио ограду на доку и ушао у воду?

- Време и место се поклапају са сигналом са Матејевог телефона - рекао је инспектор МУП.

Даљим полицијским радом и анализом снимака са надзорних камера није уочен ни у једном другом околном делу града: шеталишту узводно, ка центру града, или његов повратак на претходној траси кретања.

- Ово је једна од индиција и разлог зашто колеге претражују приобаље река Саве и Дунав, зашто претражују обе реке ниводно - саопштио је МУП.

Потрага се сада врши и помоћу сателитских снимака који ће бити прибављени на молбу Ненада Периша, оца несталог младића. Како је објашњено, сателити круже над Београдом два пута дневно, а уколико се десило да су баш у време када је Матеј изашао из клуба снимили његове кретање, онда би ти снимци били од велике помоћи. Напомиње се само да је резолуција сателитских снимака лоша и тешко је препознати ко је на њима.

- Они имају могућност да открију шта се крије дубоко под земљом, али не и шта се налази у кориту реке - објашњава саговорник.

Међутим, потрага за Матејем не одвија се само на рекама и приобаљу, већ и на широј територији Београда. Полиције у Смедереву, Панчеву и Пожаревцу, такође, су обавештене о потрази.

МУП је у контакту са колегама из других управа и сви су обавештени о току истраге, а у истрази учествује и Жандармерија.

- Свака информација која дође до нас или њих, ма колико она била чудна и не поклапа се са информацијама које ми имамо, апсолутно сваку проверавамо - рекао је инспектор МУП.

У потрагу за Сплићанином коришћени су пси трагачи, дронови и термовизијске камере помоћу којих су снимани напуштени објекти. Ово је рађено како би потрага била бржа и ефективнија. Међутим до сада, ништа од тога није уродило плодом.

Највише информација откривено је прегледањем на хиљаде снимака са сигурносних камера и лоцирањем телефона Матеја Периша. Утврђено је да је његов телефон у једном тренутку лоциран код ресторана Саванова, а неколико минута касније у близини Великог ратног острва. Ове информације поклапају се са снимцима на којима се, наводно, види како неко плива реком, тачније како се нешто креће кроз воду.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Хрватска полиција: Матеј није жртва насиља

Делегација хрватске полиције била је у Београду како би од колега из Србије чула шта је све у истрази до сада урађено. Како су саопштили "српска полиција је урадила комплетну реконструкцију за сваки минут Матејиног боравка у Београду".

- У овом тренутку не постоји рупа у оном што се зна. Хрватска полиција ће с обзиром на сазнања која смо добили предузети одређене радње у односу на пријатеље. Говоримо о нестанку. С њима ће се разговарати два, три, седам пута, док год буде потребно. Постоје још неке радње које можемо направити да помогнемо колегама из Србије - рекао је Антонио Геровац, директор полиције и начелник Управе криминалистичке полиције Хрватске.

Он је додао да су Перишеви пријатељи, с којима је био у Београду и у клубу у Бетон хали, круцијални извор информација.

- Пријатељи су круцијални извор информација, а српска полиција је детаљно са њима разговарала. Прошли су полиграфска тестирања, из тестова не произлази инволвираност у било шта што би указивало на нестанак. Српска полиција укључује и сву потребну технику и све је то укључено у потрагу. Лоцирање телефона, дронови, термовизијске камере, све је укључено. Српска полиција иде и даље од претпоставке да је ушао у воду, све суседне земље су укључене - додао је он.

Геровац је потврдио и да је снимак како се нешто креће у води аутентичан, те да је настао те ноћи, али да се не зна шта је на њему.

- Снимак из воде је аутентичан, али не бих улазио у то да ли то неко плива или је то неки предмет, утврдиће даља истрага - рекао је он.