Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ У ЕВРОПСКИМ МЕТРОПОЛАМА ПОД КОРОНА МЕРАМА: Ово су услови за улазак у омиљене српске дестинације

19.11.2021. 07:27
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kovid sertifikat, putovanja
Ковид сертификат, путовања / Извор: Shutterstock

Дочек Нове године се ближи, на једном месту прочитајте који су услови, цене аранжмана као и корона мере за улазак у само неке од омиљенијих земаља наших туриста

Нова година све је ближа, а са њом и планови за бројна путовања што у земљи, што ван ње. Иако су многи, о чему сведоче туристичке агенције одустали од путовања у иностранство због замршених ковид прописа, доста је оних који би нову 2022. годину дочекали на неком од европских тргова.

КАКО ПРЕПОЗНАТИ ЛАЖНИ КОВИД СЕРТИФИКАТ: Забележена два случаја фалсификовања у Србији, на ово треба обратити пажњу

КАКО ПРЕПОЗНАТИ ЛАЖНИ КОВИД СЕРТИФИКАТ: Забележена два случаја фалсификовања у Србији, на ово треба обратити пажњу

СРБИЈА РАМЕ УЗ РАМЕ СА НАЈРАЗВИЈЕНИЈИМ ЗЕМЉАМА! Имамо најбоље лекове против короне - ово добијају наши пацијенти

СРБИЈА РАМЕ УЗ РАМЕ СА НАЈРАЗВИЈЕНИЈИМ ЗЕМЉАМА! Имамо најбоље лекове против короне - ово добијају наши пацијенти

НИ ОВАЈ ВИРУС НЕ НАПУШТА СРБИЈУ: Број оболелих исти као претходне недеље

НИ ОВАЈ ВИРУС НЕ НАПУШТА СРБИЈУ: Број оболелих исти као претходне недеље

Директор Националне асоцијације туристичких организација Србије (YUTA) Александар Сеничић навео је раније да је интеровање за путовање у иностранство смањено у односу на период пре короне.

Разлика је и то што би у ово време већина туристичких аранжмана за Нову годину већ била распродата, а сада, ситуација са терена показује да су грађани ипак опрезнији и чекају како ће се развијати ситуација у европским земљама када су мере у питању.

Ипак, већина туристичких агенција изашле су са понудама, али да се приметити да је свака оставила могућност промене путовања у зависности од промене ковид услова.

Ово су само неке од најпопуларнијих земаља новогодишњих дестинација са ценама, али и ковид условима који су тренутно на снази.

Беч, Аустрија

Иако је на снази локдаун у овој земљи, велики број туристичких агенција је на својим сајтовима објавило понуде за предстојећи дочек. Цене аранжмана зависе од тога да ли бисте у Беч аутобусом или авионом, као и да ли је аранжман на једну, две или три ноћи.

Ако бисте у Беч на једно ноћење аутобусом, цене се крећу од 75 евра па навише. Нешто више цене су када је реч о два или три ноћења, па у зависности од агенције цене се крећу од 125 евра до 250 евра.

Austrija
Аустрија / Извор: Профимедиа/илустрација

Тако, у једној агенцији три ноћења са доручком у двокреветној соби кошта 139 евра, а у трокреветној 129 евра.

Ипак, оно што, чини се сада још важније нашим путницима јесу услови за путовања.

Услови за путовање:

Држављани Републике Србије могу да уђу у Р. Аустрију. Потребно је да приложе један од следећих докумената:

- доказ о потпуној вакцинацији против Covid-19 (на немачком или енглеском језику) неком од следећих вакцина: BioNTech/Pfizer, Модерна, АстраЗенеца, Johnson&Johnson, Синопхарм, Синовац. Доказ о вакцинацији је важећи ако је примљена друга доза вакцине и уколико од примања прве дозе није прошло више од 360 дана, а између две дозе мора да прође најмање 14 дана (или да је прошло минимум 22 дана за оне вакцине за које је предвиђена само једна доза, при чему не сме бити старија од 270 дана).

- важеће лекарско уверење о прележаној болести (на немачком или енглеском језику) да је лице у последњих 180 дана прележало Covid-19, или доказ о неутралишућим антителима не старији од 90 дана.

За лица која приложе доказ о вакцинацији против Covid-19 или лекарско уверење о прележаној болести, не важи обавеза електронске регистрације и мера карантина.

Beč
Беч / Извор: Профимедиа

Лица која нису вакцинисана, нити су прележала болест Covid-19, потребно је да приликом уласка приложе негативан ПЦР тест не старији од 72 сата или негативан антигенски тест не старији од 48 сати од момента узимања узорка (на немачком или енглеском језику).

Наведена лица су у обавези да изврше он-лајн регистрацију, тзв. "ПреТравел Цлеаранце - ПТЦ" (преко следеће веб-странице https://entry.ptc.gv.at/ ), која се може обавити најраније 72 сата пре путовања, уз одређивање 10-дневног карантин, који је могуће прекинути најраније петог дана, уколико лице добије негативан ПЦР или антигенски тест.

Будимпешта, Мађарска

Велики је број понуда за новогодишња путовања за још једну омиљену дестинацију Срба - Будимпешту. Због своје близине, али и повољних аранжмана годинама су наши туристи дочекивали Нову годину управо у суседној Мађарској.

Што се тиче цена аранжмана оне такође зависе од броја ноћења и превоза. Тако, три ноћења у Будимпешти у хотелу са три звездице коштаће вас око 150 евра, а мање ако желите да боравите у трокреветној соби.

Budimpešta
Будимпешта / Извор: Профимедиа

Неке туристичке агенције су увеле специјалне понуде за ране резервације па вас овакво путовање може коштати и 120 евра, ако на време закажете.

Услови за путовање:

Држављани Србије могу да уђу у Мађарску без ограничења, односно под истим условима који су били на снази пре мера уведених ради спречавања ширења вируса COVID-19. Није потребна потврда о вакцинацији, нити негативан ПЦР тест.

Напомена:

  1.     Једино грађани који у Мађарску улазе из правца Украјине подлежу и даље мерама епидемиолошке контроле за спречавање пандемије.
  2.    Грађанима који слећу на аеродром у Будимпешти мери се температура, али не морају да имају потврду о вакцинацији или негативан ПЦР тест.
  3.     На снази је обавеза ношења маске у затвореном простору.
  4.     За улазак у спортско-рекреативне центре, музеје, затворене делове ресторана и др. потребна је потврда о вакцинацији.

Истанбул, Турска

Главни град Турске последњих година све је популарње место за дочек Нове године, а томе у прилог иду и повољни аранжмани, али и шопинг који је тамо незаобилазан. У време короне, највише аранжмана је управо за ову земљу, а чини се да томе доприносе врло благи ковид услови.

Istanbul
Истанбул / Извор: Профимедиа

Што се тиче самих аранжмана цене су врло повољне иако је већина аранжмана на 6 дана, односно три ноћења. Тако за тај период аутобусом можете путовати и за само 99 евра по специјалним понудама, а цене се за хотеле са три звездице не крећу изнад 120 евра по особи.

Услови за путовања:

Држављани Србије могу да уђу у Турску. Уколико се не улази из Авганистана, Бангладеша, Бразила, Јужне Африке, Непала, Пакистана, Шри Ланке, Уједињеног краљевства, Ирана, Египта и Сингапура, у Турску се може ући са потврдом о потпуној вакцинацији издатој од стране надлежног органа, с тим да је друга доза добијена најмање пре 14 дана пре доласка у Турску, и/или са потврдом од надлежних органа да је у последњих 6 месеци прележан COVID-19.

Уколико лице не поседује један од претходна два наведена документа неопходно је поседовати негативан ПЦР тест, урађен у последњих 72 сата пре уласка у Турску или негативан резултат брзог антигенског теста уређен 48 сати пре уласка у земљу. Лицима млађим од 18 година која се налазе у пратњи родитеља који поседују потврду о вакцинацији није потребан ПЦР тест.

aerodrom Nikola Tesla
аеродром Никола Тесла / Извор: Профимедиа

Лица која долазе или су се у последњих 14 дана од уласка у Турску налазила у Авганистану, Бангладешу, Бразилу, Јужној Африци, Непалу, Пакистану и Шри Ланки морају да поседују негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата, и одређује им се мера обавезног 14-ог карантина.

У року од 72 сата пре доласка у Турску неопходно је електронски се регистровати путем сајта: https://register.health.gov.tr/ . Током регистрације се додељује такозвани ХЕС КОД који представља електронски вид праћења здравственог стања путника. Неопходан је за улазак у све тржне центре, ресторане, државне установе и друге објекте. Сви путници су дужни да при уласку у Турску покажу исти у штампаној или електронској форми.

Праг, Чешка

Нешто мањи број понуда ове године је за Праг, град који је био једна од топ дестинација за српске туристе. Ипак, многе агенције су изашле са својим понудама за Нову годину, а оно што се може видети је да су цене прилично приступачне.

Тако, на сајту једне агенције три ноћења од 29.12. до 3.01. наредне године за двокреветну собу у хотелу са три звездице кошта 159 евра док је највиша цена коју смо могли наћи 189 евра.

Prag
Праг / Извор: Профимедиа/илустрација

Ипак, многе агенције су дале специјалне понуде, па овај аражман ако се резервише на време може вас изаћи и 120 евра.

Услови за путовања:

Држављани Републике Србије могу да уђу у Чешку, под условом да су потпуно вакцинисани. Потпуно вакцинисаним се сматрају оне особе које су вакцинисане једном од вакцина које се признају у Чешкој (Пфизер – Comirnaty, Модерна – Spikevax, АстраЗенеца – Vaxzevria или Цовисхиелд) и да је од друге дозе прошло најмање 14 дана. У том случају, ради путовања у Чешку потребан је сертификат о извршеној вакцинацији, као и да се пред пут попуни и одштампа електронску пријава доласка (линк: https://plf.uzis.cz/).

Држављани Републике Србије који нису вакцинисани могу ући само уколико имају регулисан боравак у Чешкој. Тада је, поред пријаве доласка, потребно да пред пут ураде ПЦР тест, као и да по доласку у Чешку понове тестирање у периоду између 5. и 7. дана. До резултата поновљеног ПЦР теста није обавезна самоизолација, већ ношења маске типа FFP2 и сл. свуда ван места боравка.

Aerodrom
Аеродром / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Деца млађа од 12 година ослобођена су, осим ове, и обавезе електронског пријављивања.

Уколико се путује авионом или аутобусом, неопходно је проверити да ли превозник има посебне услове за путовање.

С обзиром на честе промене и допуне правила уласка у Чешку, препоручујемо да пред пут обавезно проверите актуелне услове уласка путем следећег линка https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx.