Skip to main content
korona virus

SRBIJA RAME UZ RAME SA NAJRAZVIJENIJIM ZEMLJAMA! Imamo najbolje lekove protiv korone - ovo dobijaju naši pacijenti

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Sve što imaju najrazvijenije zemlje imamo i mi, a neke medikamente dobili smo prvi u Evropi.

Vakcine su najjače oružje u bici protiv korona virusa, ali uporedo s cepivima, u Srbiju stižu i lekovi, čak i oni najskuplji, koji koštaju 5.000 dolara po dozi. Naši pacijenti leče se od virusa kovid-19 na isti način (ili bolje i efikasnije) kao i građani najrazvijenijih država.

KORONA KOSI PO SRBIJI, ONI TO NAJBOLJE ZNAJU: Sahrane i nedeljom, nekad i na pola sata

KORONA KOSI PO SRBIJI, ONI TO NAJBOLJE ZNAJU: Sahrane i nedeljom, nekad i na pola sata

NI OVAJ VIRUS NE NAPUŠTA SRBIJU: Broj obolelih isti kao prethodne nedelje

NI OVAJ VIRUS NE NAPUŠTA SRBIJU: Broj obolelih isti kao prethodne nedelje

KAKO PREPOZNATI LAŽNI KOVID SERTIFIKAT: Zabeležena dva slučaja falsifikovanja u Srbiji, na ovo treba obratiti pažnju

KAKO PREPOZNATI LAŽNI KOVID SERTIFIKAT: Zabeležena dva slučaja falsifikovanja u Srbiji, na ovo treba obratiti pažnju

Kako je objasnio direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) dr Saša Jaćović, Srbija ne zaostaje za svetom kada su u pitanju lekovi, čak i prednjači u odnosu na ostale evropske zemlje.

 dr Saša Jaćović
Foto: Youtube/Printscreen/Gradska uprava Kragujevac

- Očekujem da ćemo za desetak dana, drugi u svetu i prvi u Evropi, dobiti i američki lek molnupiravir, koji je pokazao dodatnu efikasnost u lečenju kovid pacijenata - rekao je Jaćović.

UGROŽENO ZDRAVLJE

Podsetimo, ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je pre neki dan da u Srbiju uskoro stiže pakslovid, lek koji je razvila američka kompanija "Fajzer". Prema kliničkim ispitivanjima, ovaj lek smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo 89 odsto. Pakslovid blokira enzim koji je potreban virusu da bi se umnožavao. U zavisnosti od težine kliničke slike pacijenta, kao i propratnih bolesti, terapiju određuje lekar.

Od početka pandemije do danas u Srbiji se koristilo desetak lekova iz različitih farmakoterapijskih grupa. Prema aktulenoj 11. verziji terapijskog protokola u lečenju kovid pacijenata, kod nas se trenutno najviše koriste favipiravir, remdesivir, metilprednizolon, tocilizumab, baricitinib i sarilumab. Kao efikasan, pokazao se i deksametazon, koji je spasao živote najtežih pacijenata koji boluju od korone i smanjio smrtnost pacijenata koji su priključeni na respirator. Terapiju obolelom od kovida određuje isključivo lekar i građanima se ne preporučuje da na svoju ruku koriste bilo koji lek.

VAKCINA, VAKCINA...

Kako je više puta isticao infektolog Dragan Delić, lekovi ne mogu da budu zamena za vakcinaciju.

Vakcina
Vakcina
Foto: Profimedia/ilustracija

- Za mene je težište na vakcinaciji, to je primarno, da ne dođemo u situaciju da koristimo skupe lekove koji ulaze u upotrebu kada se infekcija već desi. Njihov cilj je da smanje teške kliničke forme i smrtnost zaraženih - rekao je za medije Delić.

Lekovi koje dobijaju naši pacijenti

FAVIPIRAVIR

Spada u antivirusne medikamente, koristi se u ranoj fazi bolesti u obliku tableta. Ranije je korišćen za grip u Rusiji, Kini i Japanu.

REMDESIVIR

Antivirusni lek prvenstveno namenjen lečenju hepatitisa C i respiratornog sincicijskog virusa. Utiče na sposobnost virusa da se razvije unutar tela, daje se kroz infuziju jednom dnevno od pet do deset dana. Koristio ga je i Donald Tramp.

METILPREDNIZOLON

Spada u grupu kortikosteroida. Koristi se za jačanje imunog sistema i umanjenje inflamacije, prima se kroz venu

TOCILIZUMAB

Koristi se za lečenje teškog, aktivnog i progresivnog reumatoidnog artritisa, ali se pokazao kao odličan izbor i za lečenju kovid pacijenata. Daje se kroz infuziju.

BARICITINIB

Namenjen pacijentima u početnoj fazi bolesti, pre svega, rizičnim grupama bolesnika i starijima od 65 godina koji imaju pridružene bolesti.

SARILUMAB

Još jedan od lekova koji su primarno namenjeni za lečenje umerenog i teškog reumatoidnog artritisa, a pokazao se kao vrlo koristan i kod pacijenata zaraženih korona virusom.

DEKSAMETAZON

Sprečava upale i smanjuje smrtnost pacijenata priključenih na respirator. Istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od smrti kod trećine pacijenata na respiratorima i kod petine onih koji su na kiseoniku.

MOLNUPIRAVIR

Antivirusni lek koji zaustavlja umnožavanje virusa u organizmu. Koristi se kod blagih i umerenih slučajeva zaraze koji mogu da prerastu u teške oblike bolesti. U Srbiju stiže za desetak dana.

Ne očekujte čuda od suplemenata

Mnogi su tokom pandemije na sopstvenu ruku uzimali razne vitamine, suplemente, čak i steroide. Posebno su popularni vitamin D, cink i razni drugi suplementi za jačanje imuniteta. Međutim, kako je istakao profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Radan Stojanović, od suplemenata nikako ne treba očekivati čuda.

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
25 Beograd