Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Драгана се преселила са мужем у Амстердам и већ на првом кораку им је било јасно где су дошли: "За порођај морате да платите"

18.02.2022. 10:41
Пише:
Србија Данас/Мондо
Amsterdam, Holandija
Амстердам, Холандија / Извор: Профимедиа

Драгана и њен муж су пре неколико месеци спаковали кофере и отишли ​​да живе у Холандији недалеко од Амстердама.

Навдо да је одмах приметила да Холанђани имају знатно уређени систем у односу на Србију.

- Доста се води брига да буду чисти дворишта и улице, нема паса луталица на сваком кораку, све је некако уређеније и просто чисто. Овде се сви углавном греју на гас, а не на струју. Недељно или месечно се плаћа неко ко чисти лишће испред зграде, грање и остало. Нисам видела чак ни просјаке на улици. Једна од најуочљивијих појава, кад први пут дођеш, јесте то што су бициклистичке стазе на сваком кораку, које су одвојене од пешачких стаза и цести, а опет све је некако складно и са мером - истиче Драгана.

Холанђани према њеним речима велику пажњу приклањају одвајању смећа.

- Овде се смеће посебно одваја и то сви практикују. Када бацаш, имаш посебан број који ти је додељен и који се очита, те се на основу количине баченог смећа води евиденција и плаћа се на годишњем нивоу. Још једна ствар која ми је запала око јесте да се претежно све плаћа картицом. Холађани мање користе готовину. Користе картицу чак и када плаћају паркинг, иду возом... - истиче Драгана.

Донета ОДЛУКА: Познато како ће ђаци ићи у школу након распуста

Донета ОДЛУКА: Познато како ће ђаци ићи у школу након распуста

СРЕЋАН КРАЈ ПОТРАГЕ: Санела (26) која је јуче нестала у Младеновцу - јавила се да је жива и здрава

СРЕЋАН КРАЈ ПОТРАГЕ: Санела (26) која је јуче нестала у Младеновцу - јавила се да је жива и здрава

ПАНДЕМИЈИ ЈЕ ДОШАО КРАЈ? Европске државе полако укидају мере - ево шта чека Србију

ПАНДЕМИЈИ ЈЕ ДОШАО КРАЈ? Европске државе полако укидају мере - ево шта чека Србију

Здравство је приватно и то се плаћа у зависности од пакета који се изабере.

- Не могу да се купују антибиотици тек тако. Нити неки од лекова на своју руку. У супермаркету се могу наћи суплементи, парацетамол, сирупи, спрејеви за нос, али лекове можете купити само у случају када лекар пропише. Шта се порођаја тиче, нисам сигурна, али колико сам упућена, породиља има право да бира да ли жели да се порађа код куће или у болници. Занимљиво да Холанђанке углавном бирају да се породе код куће где долази само бабица. За порођај у болници мора додатно да се плати, али и тада, ако је све у реду, одмах одлазиш кући. Не остајеш као у Србији неколико дана у породилишту, али бабица долази неколико дана да обилази и да проверава здравствено стање мајке и бебе и може да се договори да спрема храну за њих двоје и чак и чисти тих неколико дана. Што се тиче новчаних повластица за децу њих нема – открива Драгана.

Цене у Холандији су према њеним речима сличне као у Србији или знатно јефтиније, што зависи од намирице до намирнице. Велику разлику, међутим, прави животни стандард који је знатно виши.

- У маркетима има доста акција. Ми смо рецимо познатом марку омекшивача узели за четири евра и то четири у паковању, а то је у Србији понекад цена појединачног производа. Овде је, када су акције у току, често други производ 50 одсто јефтнији или бесплатан. Оно што је такође драстично другачије у односу на Србију су плате, минимална је око 2.000 евра, а цена хране је иста или чак јефтинија. На пример, филе пилетине је око седам евра за килограм без костију, што је слично као и у Србији, млевена јуна је пет евра за килограм. Има много турских маркета који су много јефтинији, на пример, паковање боровнице је четири евра, а у њему има 12 кутија које се појединачно код нас продају за 120-140 динара. У Ротердаму и Амстердаму на неким местима могу да се нађу балканске ствари као што су пршута и плазма - истакла је Драгана.

Марихуана може да се купи у свакој продавници

Драгана се осврнула и на чувене "кофи шопове" у Холандији.

- Њих има у мало већим градовима и то на сваком ћошку. Кад смо били до Амстердама, видели смо људе који седе и пуше траву испред њих и то најнормалније као да пуше цигару или иду улицом и нико их не дира. Овде није забрањена, али у границама нормале. Ако испадне неки проблем, наравно да ће те привести, као и у свакој земљи и писану казну. Док не угрожаваш друге све ти је дозвољено. У Амстердаму можеш да купиш колачиће са травом чак и у обичној радњи где се продају слаткиши - открила је Драгана.

Начин живота је брз као и у Београду.

- Холанђани функционишу од понедељка до петка, ужурбано живе, а за викенд уживају. Тада се иде у шопинг, на излет, у шетњу... Субота и недеља су овде све. Кад сабереш, не може да буде као Београд, али овде нема толико гужве и шпицева. Овде је мало тмурније време и са кишом, што ми се не допада, али се човек навикне - каже Драгана.

Наводи и да је мало теже склопити пријатељства.

- Сви се у суштини јављају и веома су љубазни и срдачни, али је дубљи контакт теже успоставити. Зачудило ме је то што по маркетима нико није намргођен, сви су увек насмејани, расположени, јављају се и желе да помогну. Овде људи где год могу иду бициклом, често имају корпе у којима возе децу и које су заштићене кад пада киша. Иду бициклом и кад је лоше време, а видели смо да некад деца боса трче док пада киша. Иду и аутомобилима, али ређе. Углавном имају "тесла" аутомобиле, али нису оптерећени маркама. Најпре се возе бициклима и иду возовима који су веома уређени и чисти - прича Драгана.