Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДУШАНУ ИНСПИРАЦИЈА ДОЛАЗИ СА ЊИВЕ! Неко прави селфи са храном у ресторану, а неко са кравом Ружицом и козом Белком (ФОТО)

30.03.2021. 13:28
Пише:
Србија Данас/Блиц
Dušan Makević
Душан Макевић / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/дусан_макевиц

Везан за село, по завршетку средње школе вратио се у родно место у Поцерини

Док се већина младих труди да својим селфијима на друштвеним мрежама покаже где су све били, како су се провели, шта су јели и пили, двадесетпетогодишњи Душан Макевић из Поцерског Метковића одлучио је да сваког дана објави по једну слику са својим домаћим животињама.

"УСКОРО ДОЛАЗИМО ДО 1.300 ЗАРАЖЕНИХ ДНЕВНО" Прогноза др Кочовића овога пута доноси нову наду (ФОТО)

"УСКОРО ДОЛАЗИМО ДО 1.300 ЗАРАЖЕНИХ ДНЕВНО" Прогноза др Кочовића овога пута доноси нову наду (ФОТО)

ОПШТИНА НА ЈУГУ СРБИЈЕ ПРЕТИ ДА ПОСТАНЕ НОВО ЖАРИШТЕ: Број позитивних удвостручен, број прегледа повећан за три пута

ОПШТИНА НА ЈУГУ СРБИЈЕ ПРЕТИ ДА ПОСТАНЕ НОВО ЖАРИШТЕ: Број позитивних удвостручен, број прегледа повећан за три пута

ШТА ПОКАЗУЈУ НОВЕ МУТАЦИЈЕ КОРОНЕ? Др Ана Глигић о новој варијанти вируса

ШТА ПОКАЗУЈУ НОВЕ МУТАЦИЈЕ КОРОНЕ? Др Ана Глигић о новој варијанти вируса

Везан за село, по завршетку средње школе вратио се у родно место у Поцерини, где се бави пољопривредом. Углавном гаји стоку, машта да прошири производњу, а у слободно време млади пољопривредник пише. За собом има две објављене књиге. Тренутно спрема и трећу, а инспирација му, како каже, најчешће долази управо на њиви.

Да би младима показао како изгледа његов дан, док се брине о животињама, он се са њима слика и објављује на друштвеним мрежама. Тако је крава Ружица завршила на Фејсбуку и добила на десетине лајкова. Ту је стигла и коза Белка, а Душанов селфи из тора са животињама одушевио је многе широм Србије. Овим поступком желео је да покаже сву лепоту села, али и да се не стиди места одакле потиче.

- Не стидим се ничега, волим животиње, и овим се трудим да подстакнем друге да није срамота живети на селу. Овде видим будућност, јер се поносим оним што јесам - прича овај младић.

Поносни су и други на њега, па су његови селфији на друштвеним мрежама веома запажени, а пријатељи га бодре и храбре да је на правом путу.

- Сви су одушевљени. Ја сам желео да покажем колико су ове животиње лепе. Дивно је сликати се са јагњетом, прасетом, телетом. То су предивне, мазне и питоме животиње. Једноставно, ја у томе уживам - прича Душан који воли да прави слике и на путовањима, али ово за њега има посебну драж.

Његов дан почиње у шест сати. Полаже стоци, чисти шталу, а највеће задовољство му је брига о товљеницима. Због љубави према селу, није имао дилему где ће градити будућност.

– Тренутно имам једанаест товљеника, а план ми је да у мају проширим на педесет. Да бих то остварио, потребно ми је много више простора и објеката. Све што конзумирамо у исхрани - млеко, јаја, сир, месо - потиче управо из села и зато мислим да је оно наша будућност - истиче Душан.

Макевићи обрађују девет хектара земље. Имају краве, бикове, свиње и козе. О свему се брину три генерације, а најстарији међу њима, деда Чедомир, поносан је што је његов унук остао на селу. Душана подржавају и његови родитељи.

Иако је права реткост да млади остају на селу, не противе се његовој идеји.

Село које се налази надомак Шапца има перспективу, а домаћинство, старо дуже од једног века, овом младићу нуди све што му је потребно.

- Породици је драго када млађе генерације одлуче да остану на селу јер сваки родитељ воли да је његово дете уз њега, а када је то његова самостална одлука, онда је то још драже. Ствар је избора и размишљања унапред. Ту си свој на своме. Устанеш када желиш, не зависиш од нечијег утицаја. Сваки дан имамо распоред. Устајемо у пола шест, следи доручак и затим ради на њиви и са стоком - прича Душанова мајка Тања.

Чланови ове породице чувају краве, што је реткост у данашње време, јер је то сада превасходно фармерског типа, али ће ускоро и они морати да пређу на модерни начин пословања. То је неопходно јер имају једног члана у пољопривреди који има иновативне идеје.

- Драго ми је што је остао на селу, то је првенствено његова одлука била. Наше домаћинство постоји 102 године и срећан сам што ми син помаже у свим пословима које свакодневно обављамо - прича отац Драган.

Када заврши све послове на имању, враћа се својој другој љубави, а то је писање. До сада је објавио две књиге, а у плану је и трећа. Инспирација му је увек иста.

- Увек нађем време за то. Углавном размишљам о томе док сам на њиви, како би ми време брже прошло - каже он.

Своје књиге недавно је продавао у хуманитарне сврхе и често је иницијатор сличних акција. И због тога је ово било вредно да се исприча, управо због времена у којем живимо и због оног које нам долази.