Skip to main content
Dušan Makević

DUŠANU INSPIRACIJA DOLAZI SA NJIVE! Neko pravi selfi sa hranom u restoranu, a neko sa kravom Ružicom i kozom Belkom (FOTO)

Foto: Instagram/Printscreen/dusan_makevic
Vezan za selo, po završetku srednje škole vratio se u rodno mesto u Pocerini

Dok se većina mladih trudi da svojim selfijima na društvenim mrežama pokaže gde su sve bili, kako su se proveli, šta su jeli i pili, dvadesetpetogodišnji Dušan Makević iz Pocerskog Metkovića odlučio je da svakog dana objavi po jednu sliku sa svojim domaćim životinjama.

"USKORO DOLAZIMO DO 1.300 ZARAŽENIH DNEVNO" Prognoza dr Kočovića ovoga puta donosi novu nadu (FOTO)

"USKORO DOLAZIMO DO 1.300 ZARAŽENIH DNEVNO" Prognoza dr Kočovića ovoga puta donosi novu nadu (FOTO)

OPŠTINA NA JUGU SRBIJE PRETI DA POSTANE NOVO ŽARIŠTE: Broj pozitivnih udvostručen, broj pregleda povećan za tri puta

OPŠTINA NA JUGU SRBIJE PRETI DA POSTANE NOVO ŽARIŠTE: Broj pozitivnih udvostručen, broj pregleda povećan za tri puta

ŠTA POKAZUJU NOVE MUTACIJE KORONE? Dr Ana Gligić o novoj varijanti virusa

ŠTA POKAZUJU NOVE MUTACIJE KORONE? Dr Ana Gligić o novoj varijanti virusa

Vezan za selo, po završetku srednje škole vratio se u rodno mesto u Pocerini, gde se bavi poljoprivredom. Uglavnom gaji stoku, mašta da proširi proizvodnju, a u slobodno vreme mladi poljoprivrednik piše. Za sobom ima dve objavljene knjige. Trenutno sprema i treću, a inspiracija mu, kako kaže, najčešće dolazi upravo na njivi.

Da bi mladima pokazao kako izgleda njegov dan, dok se brine o životinjama, on se sa njima slika i objavljuje na društvenim mrežama. Tako je krava Ružica završila na Fejsbuku i dobila na desetine lajkova. Tu je stigla i koza Belka, a Dušanov selfi iz tora sa životinjama oduševio je mnoge širom Srbije. Ovim postupkom želeo je da pokaže svu lepotu sela, ali i da se ne stidi mesta odakle potiče.

- Ne stidim se ničega, volim životinje, i ovim se trudim da podstaknem druge da nije sramota živeti na selu. Ovde vidim budućnost, jer se ponosim onim što jesam - priča ovaj mladić.

Ponosni su i drugi na njega, pa su njegovi selfiji na društvenim mrežama veoma zapaženi, a prijatelji ga bodre i hrabre da je na pravom putu.

- Svi su oduševljeni. Ja sam želeo da pokažem koliko su ove životinje lepe. Divno je slikati se sa jagnjetom, prasetom, teletom. To su predivne, mazne i pitome životinje. Jednostavno, ja u tome uživam - priča Dušan koji voli da pravi slike i na putovanjima, ali ovo za njega ima posebnu draž.

Njegov dan počinje u šest sati. Polaže stoci, čisti štalu, a najveće zadovoljstvo mu je briga o tovljenicima. Zbog ljubavi prema selu, nije imao dilemu gde će graditi budućnost.

– Trenutno imam jedanaest tovljenika, a plan mi je da u maju proširim na pedeset. Da bih to ostvario, potrebno mi je mnogo više prostora i objekata. Sve što konzumiramo u ishrani - mleko, jaja, sir, meso - potiče upravo iz sela i zato mislim da je ono naša budućnost - ističe Dušan.

Makevići obrađuju devet hektara zemlje. Imaju krave, bikove, svinje i koze. O svemu se brinu tri generacije, a najstariji među njima, deda Čedomir, ponosan je što je njegov unuk ostao na selu. Dušana podržavaju i njegovi roditelji.

Iako je prava retkost da mladi ostaju na selu, ne protive se njegovoj ideji.

Selo koje se nalazi nadomak Šapca ima perspektivu, a domaćinstvo, staro duže od jednog veka, ovom mladiću nudi sve što mu je potrebno.

- Porodici je drago kada mlađe generacije odluče da ostanu na selu jer svaki roditelj voli da je njegovo dete uz njega, a kada je to njegova samostalna odluka, onda je to još draže. Stvar je izbora i razmišljanja unapred. Tu si svoj na svome. Ustaneš kada želiš, ne zavisiš od nečijeg uticaja. Svaki dan imamo raspored. Ustajemo u pola šest, sledi doručak i zatim radi na njivi i sa stokom - priča Dušanova majka Tanja.

Članovi ove porodice čuvaju krave, što je retkost u današnje vreme, jer je to sada prevashodno farmerskog tipa, ali će uskoro i oni morati da pređu na moderni način poslovanja. To je neophodno jer imaju jednog člana u poljoprivredi koji ima inovativne ideje.

- Drago mi je što je ostao na selu, to je prvenstveno njegova odluka bila. Naše domaćinstvo postoji 102 godine i srećan sam što mi sin pomaže u svim poslovima koje svakodnevno obavljamo - priča otac Dragan.

Kada završi sve poslove na imanju, vraća se svojoj drugoj ljubavi, a to je pisanje. Do sada je objavio dve knjige, a u planu je i treća. Inspiracija mu je uvek ista.

- Uvek nađem vreme za to. Uglavnom razmišljam o tome dok sam na njivi, kako bi mi vreme brže prošlo - kaže on.

Svoje knjige nedavno je prodavao u humanitarne svrhe i često je inicijator sličnih akcija. I zbog toga je ovo bilo vredno da se ispriča, upravo zbog vremena u kojem živimo i zbog onog koje nam dolazi.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
26 Beograd