Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕПИДЕМИОЛОЗИ ПОНОВО НА НОГАМА! Корона бројке махнито расту у Србији, у комшилук стигао и НОВИ СОЈ

13.07.2022. 12:18
Пише:
Србија Данас/РТС
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Бранислав Тиодоровић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а изјавио да имамо пред собом нешто што се догађа у целом свету.

Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић каже за РТС да је кентаур сој коронавируса преко Велике Британије дошао у Европу, да полако расте забринутост, али да би требало бити озбиљан и опрезан.

 Наводи да ће бројеви расти и да би током августа требало очекивати плато, односно задржавање бројки на одређеном нивоу.

"ПРВО АПАРАТ, ПА УВРТАЊЕ ВРАТА РУКАМА КАД ПРШЉЕНОВИ КРЦКАЈУ" Ово је третман који је Београђанина коштао живота

"ПРВО АПАРАТ, ПА УВРТАЊЕ ВРАТА РУКАМА КАД ПРШЉЕНОВИ КРЦКАЈУ" Ово је третман који је Београђанина коштао живота

ЖЕНЕ, ДАНАС СЕ ОБАВЕЗНО КЛОНИТЕ ОВОГА! Православна црква обележава ВЕЛИКИ ПРАЗНИК, ове обичаје морате испоштовати

ЖЕНЕ, ДАНАС СЕ ОБАВЕЗНО КЛОНИТЕ ОВОГА! Православна црква обележава ВЕЛИКИ ПРАЗНИК, ове обичаје морате испоштовати

ДАНАС ЗНАТНО ТОПЛИЈЕ: Температура и до 30 степени, после подне облачно, али суво

ДАНАС ЗНАТНО ТОПЛИЈЕ: Температура и до 30 степени, после подне облачно, али суво

Додаје да апсолутно морамо да будемо свесни да би требало да се вакцинишу они који имају ослабљен имунитет без обзира на узраст.

Бранислав Тиодоровић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а изјавио да имамо пред собом нешто што се догађа у целом свету. Почело је, истиче, у САД, Канади и Аустралији са сојем БА 5, али сада и кентаур сој, то је БА 2.75 који се шири и већ је запљуснуо Индију.

Бројке ће, наводи, још да расту.

- Имаћемо вероватно током јула и августа пораст и један плато који неће бити баш мали, можда 2.000 дневног потврђивања позитивности. То је већ запажено у САД, приближава се на неком нивоу платоа у некој од европских замаља. Морамо бити опрезни и врло озбиљни - истакао је Тиодоровић.

Према његовим речима, по свему судећи, овде је много блажа клиничка слика.

- Ретке су тешке компликације и пре свега се односе на тешке хроничне болеснике и на невакцинисане. Када погледамо податке које имамо сваке вечери, број прегледа је у порасту - каже Тиодоровић.

Напомиње да је најмање двоструко више заражених од броја потврђених случајева.

Branislav Tiodorović
Бранислав Тиодоровић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Много је оних који се не тестирају јер не осећају тегобе. У наредном периоду имаћемо сигурно повећање броја хоспитализованих које је за сада на мирном нивоу, далеко од забрињавајућег - нагласио је Тиодоровић.

На питање колико вакцине штите од нових мутација, Тиодоровић напомиње да нико у свету то не каже и не потврђује.

- Највећи део лабораторија и система говоре да постоји одређени ниво заштите. Мора постојати један однос према вакцини да је и даље неопходна, посебно најосетљивијим групама - каже Тиодоровић.

Додаје да апсолутно морамо да будемо свесни да би требало да се вакцинишу они који имају имунодефицијенцију без обзира на узраст.

- Дијабет не бира узраст, али пре свега се морају вакцинисати старије особе, хронични болесници, сви они који имају пад имунитета и они који су примили претходне вакцине, требало би што пре да приме трећу дозу. А у односу на трећу после пет месеци треба примити и четврту дозу. Има доказа да вакцина штити, ако ништа друго код најтежих облика коморбидитета она ће ипак помоћи да људи не доспеју на респиратор - наводи Тиодоровић.

Четврта доза најосетљивијим групама

Препорука је, указује, за четврту дозу најосетљивијим групама.

- Ако је прошло више од пет месеци од треће дозе требало би да приме четврту. И за остале ако им лекар препоручи требало би и они да приме. Ја сам, ипак, за то и да консултују лекара и они који немају коморбидитета - додаје Тиодоровић.

Наводи да појавом нових сојева постоји мањи ризик - да ли ће свака вакцина да штити подједнако.

vakcinacija, tinejdžer
вакцинација, тинејџер / Извор: Профимедиа

- Не зависи све од вакцине. Ако је организам очуван, доброг имунитета, он ће са вакцином добити још бољу заштиту. Али, ако је нарушен коморбидитетима, онда је сигурно да вакцина има мањи ефеката, али довољан да особа не доспе на респиратор - истиче Тиодоровић.

Наводи да лети није проблем у температури која је споља.

- Вирус не може да преживи више од 58,6 степени. Али, ако вам приђе човек који је заражен бићете заражени. Зато је важно носити маску у затвореном простору, држати дистанцу. Ипак, треба бити свестан да подсојеви немају такав удар какав је имао делта сој. Имаћемо пораст и потребу да се понашамо одговорно, али зато ће јесен бити важна. Са почетком школе, повратка већег броја запослених, имаћемо већу могућност заражавања и крајем септембра и у октобру ући ћемо у период када би далеко више требало поштовати мере. Произвођачи вакцина су најавили да ћемо имати вакцину која ће бити прилагођена новим сојевима - изјавио је Тиодоровић.