Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СЕДАМ ИХ ЈЕ УБИЈЕНО - НЕКА ВИШЕ НЕ БУДЕ НИЈЕДНА: Знате ли их - то су мајке, ћерке, супруге - ЖЕНЕ

18.05.2021. 11:35
Пише:
Србија Данас/Ј.Тадић
ilustracija
илустрација / Извор: Shutterstock

Ако трпите насиље или знате неког ко трпи насиље, позовите СОС телефон 0800 - 35 00 36

Према подацима доступним у јавности од почетка године од стране партнера или члана породице убијено је седам жена у Србији. 

Осим  убистава жена у породично-партнерском контексту, према подацима Аутономног женског центра, забележени су: један случај у коме је жена убијена од стране пљачкаша, један случај у коме су надлежне институције установиле да се ради о природној смрти, један случај у коме је жена извршила самоубиство (али није могуће установити да ли је претходно трпела насиље будући да њен идентитет није утврђен), и један случај у коме надлежне институције нису још увек утврдиле узрок смрти. Овом поразном статистиком дочекујемо Дан сећања на жене жртве насиља, 18. мај.

Знате ли шта је ФЕМИЦИД? Реч коју треба сви да науче и никада не забораве!

Знате ли шта је ФЕМИЦИД? Реч коју треба сви да науче и никада не забораве!

НЕ ПИТАЈ ТО, ЈЕР НЕ ЗНАШ КАКО ЈЕ: Ово су питања која не смемо поставити женама жртвама насиља

НЕ ПИТАЈ ТО, ЈЕР НЕ ЗНАШ КАКО ЈЕ: Ово су питања која не смемо поставити женама жртвама насиља

Она је жена из Крагујевца коју сви познајете: Осмех су замениле сузе, постала је жртва, а он и даље вреба

Она је жена из Крагујевца коју сви познајете: Осмех су замениле сузе, постала је жртва, а он и даље вреба

У Србији је у протеклих 10 година, до данас, најмање 340 жена намерно убијено од стране партнера или члана породице, људи (или мушкараца) којима су веровале и који су им говорили да их воле. Више од четвртине жена позивало је у помоћ институције, али њихови животи нису спашени. 

-Србија се усвајањем бројних међународних конвенција обавезала на спречавање и сузбијање насиља, и политика заштите жена од насиља не сме остати декларативна. О колико још убистава жена треба да читамо да би институције у Србији почеле да поступају у складу са законским процедурама? - апелују из Аутономног женског центра. 

Недавно је усвојена "Стратегија за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици 2021-2025" у циљу обезбеђивања превенције и заштите од свих облика насиља према женама и девојчицама и насиља у породици.

nasilje nad ženama, žena
насиље над женама, жена / Извор: Shutterstock

Ипак, поставља се питање - који су конкретни механизми и пројекти кроз које ће се ова Стратегија спроводити?

- Неке од кључних новина које Стратегија доноси су развијање програма превенције кроз све системе и усвајање стандарда за услугу програма рада са учиниоцима родно заснованог насиља према женама и насиља у породици. Стратегија предвиђа и успостављање и унапређење општих и специјализованих услуга подршке (СОС телефони, сигурне куће, бесплатна правна помоћ и друго) за жене жртве насиља на целој територији РС и њихово финансирање из националног, покрајинског и локалних буџета - наводе у разговору за портал СрбијаДанас из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. 

Чињеница да се у Србији догађају фемициди након што се жртва обраћала надлежним институцијама је поражавајућа за српско друштво, али и целокупан систем заштите потенцијалних жртава од њихових агресора. 

- Чињеница да је жена убијена након што се неколико пута обраћала за помоћ надлежним инситуцијама, чињеница да су постојали индикатори који су могли указати да ће доћи до смртног исхода насиља, те чињеница да све то није довело до тога да њено убиство буде спречено, је после вишедеценијске борбе за спречавање и сузбијање насиља у породици, поразна. Захтевамо да се неодложно изврши контрола поступања надлежних институција у овом и свим другим случајевима где су постојале раније пријаве насиља, утврди да ли је било пропуста и казне одговорни. Ни једна жена мање! - наглашавају из Аутономног женског центра поводом Дана сећања на жене жртве насиља.

Након формирања нове Владе, као један од главних приоритета Министарства за рад наведено је сузбијање насиља над женама. Заштита жена и превенција насиља један је од главних приоритета и саме Владе Републике Србије.

- У току је израда Акционог плана за период 2021-2023 за спровођење Стратегије за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици који ће тачно дефинисати активности, рокове, изворе финансирања и актере који су надлежни за достизање усвојених циљева. Оно што је веома важно је да се Стратегија и Акциони план за њено спровођење представе свим актерима како би се и реализовала на најбољи начин. Министарство ће свакако у оквиру различитих активности настојати да Стратешке циљеве приближи њиховим непосредним извршиоцима као и да створи  основ за њихово спровођење - наводе из ресорног министарства за портал СрбијаДанас

Пријава породичног насиља може се поднети, осим полицији, на број 0800-100-600 или на СОС телефон за подршку женама жртвама насиља 0800-100-007.

Укупан број позива које је примио СОС телефон током 2020. године је 2.922 позива. Није било уочљивог повећања броја позива услед појаве корона вируса, али су бројне саговорнице тада по први пут одлучиле да позову и то су наставиле да чине и по завршетку ванредног стања, јер им је константна психосоцијална подршка потребна.