Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГРАЂАНИ, ОПРЕЗ! Од овог датума у Србију стиже ПАКАО: Врели талас иде ка нашој земљи - чекају нас НЕИЗДРЖИВЕ температуре

13.07.2022. 14:11
Пише:
Србија Данас
Leto
Лето / Извор: Shutterstock

Високе температуре захватиле су поједине делове Европе, која се једва опоравила од последњег топлотног таласа.

Суше и шумски пожари погодили су Шпанију и Португал, а врућина се проширила на Француску и Велику Британију. Топлотни таласи су постали чешћи, интензивнији и дуготрајнији због климатских промена.

ДОКТОРКА УПОЗОРАВА: Не игноришите овај чест симптом, може указивати на ТЕЖА ПЛУЋНА ОБОЉЕЊА!

ДОКТОРКА УПОЗОРАВА: Не игноришите овај чест симптом, може указивати на ТЕЖА ПЛУЋНА ОБОЉЕЊА!

ЕПИДЕМИОЛОЗИ ПОНОВО НА НОГАМА! Корона бројке махнито расту у Србији, у комшилук стигао и НОВИ СОЈ

ЕПИДЕМИОЛОЗИ ПОНОВО НА НОГАМА! Корона бројке махнито расту у Србији, у комшилук стигао и НОВИ СОЈ

"ПРВО АПАРАТ, ПА УВРТАЊЕ ВРАТА РУКАМА КАД ПРШЉЕНОВИ КРЦКАЈУ" Ово је третман који је Београђанина коштао живота

"ПРВО АПАРАТ, ПА УВРТАЊЕ ВРАТА РУКАМА КАД ПРШЉЕНОВИ КРЦКАЈУ" Ово је третман који је Београђанина коштао живота

Зашто је тако вруће у овом тренутку?

Систем високог притиска назван Високи Азори, који се обично налази у близини Шпаније, постао је већи и кренуо је даље на север, доносећи високе температуре у Велику Британију, Француску и на Иберијско полуострво, преноси Гардијан.

Север Велике Британије ће средином недеље дочекати попуштање врелог таласа, иако ће јужна Енглеска и даље имати темепературе до скоро 30 степени. Након тога се очекује да ће ветрови кренути на југ, доносећи врућ ваздух из северне Африке и Сахаре.

- Крајем недеље, температуре ће бити близу 40 степени Целзијуса, до 45 широм Франуске и Шпаније - каже Ени Шатлворт из Мет Офица.

Шкотски меторолог Скот Данкан објавио је ефектан видео који у само 14 секунди показује како се топлотни талас креће са запада ка истоку Европе:

Дуги јулски дани и кратне ноћи значе да јако сунце ствара високе температуре при чему су ноћне температуре изнад 20 степени. Научници су јасни да глобално загревање изазвано људима чини сваки топлотни талас интензивнијим и вероватнијим.

- Сваки топлотни талас који данас доживљавамо је постао још топлији због фосилних горива која смо сагоревали током последњих деценија - рекла је др Фридерике Ото са Краљевског колеџа у Лондону.

Колико ће бити вруће?

Како Гардијан пише, у Великој Британији постоји велика шанса да се најтоплији дан у години до сада догоди ове недеље, који ће да премаши температуру од 32,7 степени Целзијуса која је забележена 17. јуна. Такође постоји шанса да би у Британији могао да буде оборен и рекорд од 38,7 степени који је забележен 2019. године.

У западној континенталној Европи наставиће се температуре изнад 40 степени Целзијуса. Португалска влада је прогласила у петак осмодневно стање приправности због високог ризика од пожара. Европа као целина је управо доживела други најтоплији јун у историји са око 1,6 стпеени изнад просека, са екстремим температурама забележеним од Шпаније преко Француске до Италије.

Шта је са Србијом?

Ове високе температуре се неће задржати само на западу Европе. Овај топлотни талас долази и на Балкан, а на удару ће се наћи и Србија. РХМЗ најављује да ће се задржати сунчано и екстремно топло време са највишом температуром изнад просека за ово доба године.

Нови врели талас у нашу земљу стиже од понедељака 18. јула.

Према појединим прогнозама, нашу земљу ће погодити температуре и до 40 степени Целзијуса.

Само се у суботу очекује пролазно наоблачење које ће понегде условити краткотрајну кишу или пљусак са грмљавином.

Које су опасности?

Топлотни удар и дехидратација су главни ризици по здравље и посебно погађају малу децу и старије људе. Агенција за здравствену безбедност Велике Британије је издала у петак узбуну трећег степена за југ и исток Енглеске и узбуну другог нивоа за југозапад, северозапад и региона Јоркшира и Хамбера.

- Важно је да будете хидрирани и да нађете халдовину где год је то могуће када у УВ зраци најјачи између 11 и 15 часова. Ако имате угрожену породицу, пријатеље или комшије, уверите се да су свесни како могу да се заштите од топлог времена. Мере укључују навлачење завеса како би собе биле хладне, избегавање физичког напора у најтоплијим деловима дана и ношење воде ако путујете - рекао је др Агостињо Соуса из УКХСА.

vrućina
врућина / Извор: Профимедиа/илустрација

Др Ото истиче да су топлотни таласи далеко најсмртоноснији екстреми у Европи.

- У 2020. години, само у Великој Британији је више од 2.500 људи умрло од врућина, а они кои су били мање врели и ређи него ове године - наводи се, а преноси Гардијан.

Др Мајкл Бирн са Универзитета Сент Ендруз је рекао да екстремне врућине представљају озбиљну претњу јавном здрављу са којом је Велика Британија недовољно спремна да се носи. Топлотни таласи могу да имају значајан утицај на ментално здравље људи, рекао је др Лоренс Вејнрајт са Универзитета у Оксфорду. Навео је да постоје везе између високих температуре и самоубистава.

Да ли ће се топлотни таласи погоршати у будућности?

Да, док се не оконча климатска криза.

- Тренутни топлотни талас је опасан подсетник на све брже утицаје глобалног загревања. С обзиром да се очекује да ће Лондон бити као Барселона до 2050. године, Велика Британија је спремна на све чешће и теже топлотне таласе у наредним годинама - рекао је Бирн.