Skip to main content
Leto

GRAĐANI, OPREZ! Od ovog datuma u Srbiju stiže PAKAO: Vreli talas ide ka našoj zemlji - čekaju nas NEIZDRŽIVE temperature

Foto: Shutterstock
Visoke temperature zahvatile su pojedine delove Evrope, koja se jedva oporavila od poslednjeg toplotnog talasa.

Suše i šumski požari pogodili su Španiju i Portugal, a vrućina se proširila na Francusku i Veliku Britaniju. Toplotni talasi su postali češći, intenzivniji i dugotrajniji zbog klimatskih promena.

DOKTORKA UPOZORAVA: Ne ignorišite ovaj čest simptom, može ukazivati na TEŽA PLUĆNA OBOLJENJA!

DOKTORKA UPOZORAVA: Ne ignorišite ovaj čest simptom, može ukazivati na TEŽA PLUĆNA OBOLJENJA!

EPIDEMIOLOZI PONOVO NA NOGAMA! Korona brojke mahnito rastu u Srbiji, u komšiluk stigao i NOVI SOJ

EPIDEMIOLOZI PONOVO NA NOGAMA! Korona brojke mahnito rastu u Srbiji, u komšiluk stigao i NOVI SOJ

"PRVO APARAT, PA UVRTANJE VRATA RUKAMA KAD PRŠLJENOVI KRCKAJU" Ovo je tretman koji je Beograđanina koštao života

"PRVO APARAT, PA UVRTANJE VRATA RUKAMA KAD PRŠLJENOVI KRCKAJU" Ovo je tretman koji je Beograđanina koštao života

Zašto je tako vruće u ovom trenutku?

Sistem visokog pritiska nazvan Visoki Azori, koji se obično nalazi u blizini Španije, postao je veći i krenuo je dalje na sever, donoseći visoke temperature u Veliku Britaniju, Francusku i na Iberijsko poluostrvo, prenosi Gardijan.

Sever Velike Britanije će sredinom nedelje dočekati popuštanje vrelog talasa, iako će južna Engleska i dalje imati temeperature do skoro 30 stepeni. Nakon toga se očekuje da će vetrovi krenuti na jug, donoseći vruć vazduh iz severne Afrike i Sahare.

- Krajem nedelje, temperature će biti blizu 40 stepeni Celzijusa, do 45 širom Franuske i Španije - kaže Eni Šatlvort iz Met Ofica.

Škotski metorolog Skot Dankan objavio je efektan video koji u samo 14 sekundi pokazuje kako se toplotni talas kreće sa zapada ka istoku Evrope:

Dugi julski dani i kratne noći znače da jako sunce stvara visoke temperature pri čemu su noćne temperature iznad 20 stepeni. Naučnici su jasni da globalno zagrevanje izazvano ljudima čini svaki toplotni talas intenzivnijim i verovatnijim.

- Svaki toplotni talas koji danas doživljavamo je postao još topliji zbog fosilnih goriva koja smo sagorevali tokom poslednjih decenija - rekla je dr Friderike Oto sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Koliko će biti vruće?

Kako Gardijan piše, u Velikoj Britaniji postoji velika šansa da se najtopliji dan u godini do sada dogodi ove nedelje, koji će da premaši temperaturu od 32,7 stepeni Celzijusa koja je zabeležena 17. juna. Takođe postoji šansa da bi u Britaniji mogao da bude oboren i rekord od 38,7 stepeni koji je zabeležen 2019. godine.

U zapadnoj kontinentalnoj Evropi nastaviće se temperature iznad 40 stepeni Celzijusa. Portugalska vlada je proglasila u petak osmodnevno stanje pripravnosti zbog visokog rizika od požara. Evropa kao celina je upravo doživela drugi najtopliji jun u istoriji sa oko 1,6 stpeeni iznad proseka, sa ekstremim temperaturama zabeleženim od Španije preko Francuske do Italije.

Šta je sa Srbijom?

Ove visoke temperature se neće zadržati samo na zapadu Evrope. Ovaj toplotni talas dolazi i na Balkan, a na udaru će se naći i Srbija. RHMZ najavljuje da će se zadržati sunčano i ekstremno toplo vreme sa najvišom temperaturom iznad proseka za ovo doba godine.

Novi vreli talas u našu zemlju stiže od ponedeljaka 18. jula.

Prema pojedinim prognozama, našu zemlju će pogoditi temperature i do 40 stepeni Celzijusa.

Samo se u subotu očekuje prolazno naoblačenje koje će ponegde usloviti kratkotrajnu kišu ili pljusak sa grmljavinom.

Koje su opasnosti?

Toplotni udar i dehidratacija su glavni rizici po zdravlje i posebno pogađaju malu decu i starije ljude. Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije je izdala u petak uzbunu trećeg stepena za jug i istok Engleske i uzbunu drugog nivoa za jugozapad, severozapad i regiona Jorkšira i Hambera.

- Važno je da budete hidrirani i da nađete haldovinu gde god je to moguće kada u UV zraci najjači između 11 i 15 časova. Ako imate ugroženu porodicu, prijatelje ili komšije, uverite se da su svesni kako mogu da se zaštite od toplog vremena. Mere uključuju navlačenje zavesa kako bi sobe bile hladne, izbegavanje fizičkog napora u najtoplijim delovima dana i nošenje vode ako putujete - rekao je dr Agostinjo Sousa iz UKHSA.

vrućina
Foto: Profimedia/ilustracija

Dr Oto ističe da su toplotni talasi daleko najsmrtonosniji ekstremi u Evropi.

- U 2020. godini, samo u Velikoj Britaniji je više od 2.500 ljudi umrlo od vrućina, a oni koi su bili manje vreli i ređi nego ove godine - navodi se, a prenosi Gardijan.

Dr Majkl Birn sa Univerziteta Sent Endruz je rekao da ekstremne vrućine predstavljaju ozbiljnu pretnju javnom zdravlju sa kojom je Velika Britanija nedovoljno spremna da se nosi. Toplotni talasi mogu da imaju značajan uticaj na mentalno zdravlje ljudi, rekao je dr Lorens Vejnrajt sa Univerziteta u Oksfordu. Naveo je da postoje veze između visokih temperature i samoubistava.

Da li će se toplotni talasi pogoršati u budućnosti?

Da, dok se ne okonča klimatska kriza.

- Trenutni toplotni talas je opasan podsetnik na sve brže uticaje globalnog zagrevanja. S obzirom da se očekuje da će London biti kao Barselona do 2050. godine, Velika Britanija je spremna na sve češće i teže toplotne talase u narednim godinama - rekao je Birn.

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
25 Beograd