Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХОЋЕ ДА РАДЕ У СВОЈОЈ ЗЕМЉИ: Месари из Срема са дипломом "Ломоносова" (ВИДЕО)

01.02.2019. 00:17
Пише:
Србија Данас/РТС
Mesari iz Srema
Месари из Срема / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/ РТС Сајт - Званични канал

Браћа Миленко и Бранислав Јовановић из Лаћарка код Сремске Митровице дипломирали су економију и агроекономију на московском Универзитету "Ломоносов". Вратили су се у родни Срем, где већ три године обрађују земљу, тове свиње и на традиционалан начин праве сухомеснате производе.

Са дипломама из Москве, Миленко и Бранислав вратили су се на породично имање у Лаћарку са жељом и знањем како да унапреде пољопривредну производњу.

На питање како економиста и дипломата изабере посао месара, Бранислав Јовановић каже да су економија, дипломатија и политичке науке нешто за шта се образовао и што воли, али да је посао месара у његовој породици већ генерацијама.

У овом делу Србије сви зарађују 3.000 евра захваљујући садњи ЈЕДНЕ БИЉКЕ

У братском тиму посла је много. Обрађују око 100 хектара земље, и годишње утове више од хиљаду свиња.

- Брат и ја смо јако добар тим, иначе смо доста различити по карактеру и свему, управо због тога што смо различити, добар смо тим – надопуњујемо један другог јако добро - истиче Миленко Јовановић.

Поштујући све стандарде, Јовановићи шунке суше две године, а сремски кулен, који праве на традиционалан начин, има заштићено географско порекло.

- Свиња мора да буде рођена на територији Срема, одгајена на територији Срема, храном која је произведена у Срему, да буде прерађена у Срему, и наравно да сви састојци који иду у тај сремски кулен, а то је љута паприка и со – буду са територије Срема - указује Бранислав.

Извоз говедине из Србију у Турску од 2019. већи за 40 одсто

За успех је, кажу млади предузетници, потребно мало зачина и много воље.

- Многи верују да је тамо негде цвеће, а код нас смеће. Апсолутно се не слажем с тим, ја сматрам да треба веровати у своју идеју и да треба бити упоран - поручује Бранислав.

За сухомеснате специјалитете Миленко и Бранислав су неколико пута награђени. Циљ им је да производе из Срема извозе у Русију, за коју их вежу лепе успомене.