clear sky
12°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

HOĆE DA RADE U SVOJOJ ZEMLJI: Mesari iz Srema sa diplomom "Lomonosova" (VIDEO)

01.02.2019. 00:17
Piše:
Srbija Danas/RTS
Mesari iz Srema
Mesari iz Srema / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/ RTS Sajt - Zvanični kanal

Braća Milenko i Branislav Jovanović iz Laćarka kod Sremske Mitrovice diplomirali su ekonomiju i agroekonomiju na moskovskom Univerzitetu "Lomonosov". Vratili su se u rodni Srem, gde već tri godine obrađuju zemlju, tove svinje i na tradicionalan način prave suhomesnate proizvode.

Sa diplomama iz Moskve, Milenko i Branislav vratili su se na porodično imanje u Laćarku sa željom i znanjem kako da unaprede poljoprivrednu proizvodnju.

Na pitanje kako ekonomista i diplomata izabere posao mesara, Branislav Jovanović kaže da su ekonomija, diplomatija i političke nauke nešto za šta se obrazovao i što voli, ali da je posao mesara u njegovoj porodici već generacijama.

U ovom delu Srbije svi zarađuju 3.000 evra zahvaljujući sadnji JEDNE BILJKE

U bratskom timu posla je mnogo. Obrađuju oko 100 hektara zemlje, i godišnje utove više od hiljadu svinja.

- Brat i ja smo jako dobar tim, inače smo dosta različiti po karakteru i svemu, upravo zbog toga što smo različiti, dobar smo tim – nadopunjujemo jedan drugog jako dobro - ističe Milenko Jovanović.

Poštujući sve standarde, Jovanovići šunke suše dve godine, a sremski kulen, koji prave na tradicionalan način, ima zaštićeno geografsko poreklo.

- Svinja mora da bude rođena na teritoriji Srema, odgajena na teritoriji Srema, hranom koja je proizvedena u Sremu, da bude prerađena u Sremu, i naravno da svi sastojci koji idu u taj sremski kulen, a to je ljuta paprika i so – budu sa teritorije Srema - ukazuje Branislav.

Izvoz govedine iz Srbiju u Tursku od 2019. veći za 40 odsto

Za uspeh je, kažu mladi preduzetnici, potrebno malo začina i mnogo volje.

- Mnogi veruju da je tamo negde cveće, a kod nas smeće. Apsolutno se ne slažem s tim, ja smatram da treba verovati u svoju ideju i da treba biti uporan - poručuje Branislav.

Za suhomesnate specijalitete Milenko i Branislav su nekoliko puta nagrađeni. Cilj im je da proizvode iz Srema izvoze u Rusiju, za koju ih vežu lepe uspomene.