Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХОЋЕ ЛИ СЕ КОРОНА СМИРИТИ? Др Радовановић објаснио све: Србија није мимо света, ево кад ће бројке да падају

20.07.2022. 14:20
Пише:
Србија Данас/Курир
Koronavirus
Коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Више од половине тестираних у ковид амбулантама је позитивно, скоро четири хиљаде новозаражених је дневно, а епидемиолог проф. др Зоран Радовановић истиче да је стварни број инфицираних већи, можда чак иде и до 20.000.

Срећа у несрећи је да су ипак клиничке слике лакше, ал' не, нажалост, за све. Бројке ће још да расту, а овај седми талас короне у Србији требало би да почне да се спушта половином августа.

Све ковид амбуланте продужиле су радно време до 20 сати, па у оној у Железнику, која покрива београдску општину Чукарица, већ је више од 200 прегледа дневно.

Савет пулмолога: Шта ако вас мучи продужени кашаљ?

Савет пулмолога: Шта ако вас мучи продужени кашаљ?

ОВО БИ БИЛО ПОГУБНО! Расте број позитивних на корону, др Ђукић открива каква је ситуација код оболелих малишана

ОВО БИ БИЛО ПОГУБНО! Расте број позитивних на корону, др Ђукић открива каква је ситуација код оболелих малишана

"ПОРОДИЦЕ СЕ ВРАЋАЈУ ЗАРАЖЕНЕ СА ОДМОРА" Епидемиолог упутио АПЕЛ свим грађанима, ево који су СИМПТОМИ доминантног соја који је ЗАРАЗНИЈИ од претходних

"ПОРОДИЦЕ СЕ ВРАЋАЈУ ЗАРАЖЕНЕ СА ОДМОРА" Епидемиолог упутио АПЕЛ свим грађанима, ево који су СИМПТОМИ доминантног соја који је ЗАРАЗНИЈИ од претходних

- Значајнији податак од повећања броја прегледа јесте да проценат позитивних у односу на прве прегледе сада износи око 50 одсто, што је знак да ће бројке и даље да расту. У претходна два-три месеца тај проценат био је пет до 10 одсто. И сада би већ људи требало да носе заштите маске у продавницама, тржним центрима, тамо где је неопходно и да одржавају дистанцу. А посебно након одласка из ковид амбуланте да испоштују све мере и не шире даље вирус - каже др Ненад Бјелица, директор ДЗ "Др Саво Милошевић" Чукарица, и додаје да засад клиничке слике нису тешке и да мањи број пацијената упућују даље, у ковид болницу Батајница.

ВИРУС УЂЕ У ЦЕЛУ ПОРОДИЦУ

Др Алекса Живковић из ковид амбуланте у Железнику каже да понекад у некој смени и више од 60% тестираних буде позитивно.

- Углавном старији пацијенти развију клиничке слике, које су ипак блаже, али долази и до бронхитиса, док се код млађих све задржава у горњем респираторном тракту и прођу врло лако. Најчешће су вирус донели с летовања или великих окупљања, па он уђе у целу породицу - каже др Живковић.

Епидемиолог проф. др Зоран Радовановић наводи да Србија није мимо света, те да је и у западној Европи и у Америци заступљен тренд раста броја заражених.

- Међутим, наш проблем је што је на Западу већи проценат вакцинисаних, зато може да нам се деси да имамо мало више оболелих. Стално нам се враћају људи с одмора из Грчке, Хрватске и Црне Горе, где има много позитивних, и то ће као додатни жар да дође на ову нашу ватру. Могуће да ће број новозаражених да почне да пада у другој половини августа, али све је то ипак непредвидиво. Талас ће се развући до почетка септембра, па се помешати с поласком у школу - каже проф. Радовановић и додаје да је број новозаражених већи јер се многи, посебно млади који углавном не развију болест, не тестирају или то чине на кућним тестовима и на приватним клиникама, што се не броји.

Сој омикрона БА2.75, тзв. кентаур, који се муњевито шири, још није стигао до Србије, али нису нам мало ни БА5, којим су, како каже проф. Радовановић, две трећине позитивних на корону инфицирани.

- Омикрон БА5, тзв. петица, оставља релативно кратак имунитет, па на Западу има људи који су га имали у марту и опет у јуну. Они који су добили три вакцине, а подаци су за РНК цепива, имају пет пута мањи ризик од хоспитализације и чак 15 пута мањи ризик од умирања ако се заразе "петицом". А невакцинисани, а угрожени, који су стари или имају и друге болести, у највећем су ризику да им кола крену низбрдо. Не треба заборавити да свака нова инфекција додатно оштећује органе. Могу људи мисле: "Прегураћу", али најбоље је да се не заразе уопште, или ако им се то десило једном, да им се не деси три или пет пута. Свака нова инфекција носи ризик од додатног оштећења органа и посебно од продуженог ковида, нарочито код невакцинисаних, који месецима могу бити исцрпљени - истиче проф. Радовановић.

ПЕТ ЗЕМАЉА ЈОШ ИМА УСЛОВЕ ЗА УЛАЗАК

За улазак у Шпанију треба негативан ПЦР или антигенски тест, или потврда о комплетној вакцинацији, или потврда о прележаној болести, док деца до 12 година слободно могу да уђу. На практично исто се своде и услови за улазак у Француску. У Холандију без сертификата о потпуној вакцинацији није дозвољен улазак, осим онима који имају регулисан боравак у тој земљи. Луксембург признаје вакцине које признаје и ЕУ, прележани ковид, док невакцинисани или они који су вакцинисани само "Синофармовом" или "Спутњиковом" вакцином могу да уђу само ако имају регулисан дугорочни боравак у Луксембургу. Малта је пета земља Европе која још држи мере, па ако нисте вакцинисани цепивима која признаје ЕУ или бар таквим бустером, треба негативан ПЦР или брзи антигенски тест или сертификат о прележаном ковиду у претходних 180 дана, док деца млађа од шест година не морају да поседују негативан ПЦР тест. Детаљно о свему на www.mfa.gov.rs/lat/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za….