Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИГРАЈУ СЕ НАШИМ ЖИВОТИМА И КРШЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ МЕРЕ! Клубови организују журке где људи буквално висе једни на другима

15.02.2021. 07:18
Пише:
Србија Данас/Српски телеграф
žurka
журка / Извор: Профимедиа/илустрација

У суботу увече због рада након прописаног времена затворени су познати београдски локали "Сировина" и "Дорћолета"

Док се велики број људи вакцинише у покушају да себе и друге заштити од корона вируса, неки се буквално играју нашим животима. Поједини престонички клубови тако организују журке на којима се током дана, али и увече, након времена када је обавезан фајронт (20 часова) окупља по неколико стотина људи, који буквално висе једни на другима.

ЛЕП ГЕСТ: Гугл за Дан државности ставио заставу Србије уместо свог лога

ЛЕП ГЕСТ: Гугл за Дан државности ставио заставу Србије уместо свог лога

ЈЕЗИВО ИСКУСТВО СА КОВИДОМ: Психијатар Јован Марић једва је преживео корону, а грађанима поручио шта му је помогло у тренуцима очаја!

ЈЕЗИВО ИСКУСТВО СА КОВИДОМ: Психијатар Јован Марић једва је преживео корону, а грађанима поручио шта му је помогло у тренуцима очаја!

ЦЕО СВЕТ ПРИЧА О СРБИЈИ! Због нашег система за вакцинацију БРУЈИ ДОБАР ГЛАС - објављена и важна упутства еУправе

ЦЕО СВЕТ ПРИЧА О СРБИЈИ! Због нашег система за вакцинацију БРУЈИ ДОБАР ГЛАС - објављена и важна упутства еУправе

У суботу увече због рада након прописаног времена затворени су познати београдски локали "Сировина" и "Дорћолета". Такође, у једном клубу у Улици војводе Бојовића око десет сати у недељу комунална милиција је затекла више од 150 људи, који не поштују епидемиолошке мере.

БУДИТЕ РАЗУМНИ!

Оно што је, ипак, у највећем шоку оставило грађане био је снимак из клуба "Маск машина", који се налази код Ташмајдана. Тај локал је затворила полиција у суботу увече јер је у њему дебело након 20 часова боравило око 700 људи. Одговорни за организацију овог опасног окупљања одмах су приведени и задржани.

Према налогу дежурног заменика у Првом основом јавном тужилаштву, директору поменутог клуба Г. М., власнику Л. Д. и оснивачу Ф. А. одређено је задржавање до 48 сати због кривичног дела непоступање по здравственим прописима за време епидемије.

Весић: Добро је што су у притвору

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изразио је задовољство тиме што је тужилаштво одредило притвор тројици одговорних за журку у клубу "Маск машина" на београдском Ташмајдану.

goran-vesic
горан-весиц / Извор: Србија Данас

- Срећан сам и хвала богу што је тужилаштво одредило притвор за власника клуба, менаџере, односно за оне који су намерно ширили заразну болест - казао је Весић и оценио да је та журка отежала и свим другим угоститељима који раде поштујући мере против вируса корона да им се продужи радно време након 20 часова.

Др Слободан Овука, директор Опште болнице у Панчеву, апеловао је још једном на људе да буду одговорни, осудивши оваква окупљања.

- Још имамо доста заражених, и то с озбиљном клиничком сликом. Свако опуштање доводи нас и најближе у опасност од заразе и од свих компликација које носи оваква болест. Још није довољан број људи вакцинисан, молим све грађане да се стрпе. Такве догађаје, као ове у суботу увече, не знам како бих више назвао, осим неозбиљним и опасним по све нас - поручио је Овука.

ЧЛАН 248 ЗАКОНА

Адвокат Иван Симић објашњава да, према закону, за овакву врсту прекршаја прети новчана или затворска казна до три године.

- Кривично дело непоступање по здравственим прописима за време епидемије регулисано је чланом 248 и прописује да конкретном лицу или лицима који не поступају у складу са законом прети казна до три године затвора или новчана казна. Казна је запрећена свакоме ко за време епидемије неке опасне заразне болести не поступа по одлукама, наредбама или прописима којима се одређују мере за спречавање те епидемијске болести. Узимајући у обзир да су свима познати из средстава јавног обавештавања обим, начин, као и методе спровођења тих мера, немогуће је да било коме то остане непознато, те је јасно да се не може говорити о изостанку умишљаја - закључује Симић.

Клуб "Маск машина" журке је рекламирао на Инстаграму, а, како је тамо наведено, њихов почетак журке био је у 19 часова.

Заказују журке од пет ујутру

žurka
журка / Извор: Профимедиа/илустрација

С обзиром на скраћено радно време угоститељских објеката до 20 часова, неки од клубова организују журке које почињу у раним јутарњим сатима, чак и у пет сати. Један од ових клубова "Халф", према објавама на Инстаграму, са журкама почиње од шест часова ујутру и те журке трају током пре поднева, што се може видети и по сторијима које објављују. Тако смо, рецимо, нашли слику, односно снимак који показује да је локал дупке пун у девет ујутру.

То није кршење прописа у погледу радног времена, међутим, и те како има основа да се власници локала позову на одговорност, с обзиром на то да се ни минимално не поштују све друге обавезујуће епидемиолошке мере.

Начелник комуналне: Сат времена смо празнили клуб!

Иван Дивац, начелник Комуналне милиције, објаснио је шта се све догађало у суботу увече, када је затворен клуб "Маск машина".

Ivan Divac
Иван Дивац / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen/RTS Сајт - Званични канал

- У суботу увече смо обилазили локале и проверавали да ли се поштују мере и затварају сви, како је и предвиђено, у 20 часова. Два локала смо затворили, локал "Сировина", који је и даље, у пола девет, био отворен. Пола сата касније затворили смо "Дорћолету". Наставио сам након тога да обилазим град и приметио сам гужву код Ташмајдана. Реч је о клубу "Маск машина", иза Абердареве улице. Када се пређе преко паркинга, улази се у клуб који је као нека катакомба, споља је немогуће уочити да се нешто дешава унутра да није било толике гужве испред - наводи Дивац.

Према речима Дивца, сцена коју је затекао била је невероватна.

- Први сам ушао у тај клуб, било је као на филму, човек на човеку, нисам знао где да кренем, пет минута ми је требало да пронађем шанк, а након тога да лоцирам и ди-џеја у тој гужви. Било је крцато. Интервентна, полицијска станица Палилула, комунални полицајци су дошли да бисмо што брже испразнили клуб и одмах је поднета пријава. Тужилаштво је реаговало. Нисмо кажњавали људе који су били у клубу, било је немогуће казнити толики број људи, није било ни безбедносног основа ни времена. Сат времена нам је требало само клуб да испразнимо - истиче Дивац.

Скоро 20% заражених међу тестираним

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

 

  • заражено - 1.386 (236 мање него дан раније)
  • тестирано - 7.292 (1.807 мање него дан раније)
  • умрло - 16
  • укупно умрло - 4.230
  • на респиратору - 134 (један мање него дан раније)
  • хоспитализовано - 3.846 (шесторо више него дан раније)