Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСТО МЕСТО, ИСТО ОДСТОЈАЊЕ ГОДИНУ ДАНА КАСНИЈЕ! Опет крећемо из почетка: Ретроспектива битних корона датума у Србији

06.03.2021. 07:40
Пише:
Србија Данас/Телеграф
korona virus u Srbiji
корона вирус у Србији / Извор: Фото: СД/илустрација/Профимедиа/Реутерс

За ових годину дана, корона је у Србији имала три таласа. Трећи, надајмо се последњи, још траје

Било је тачно 10 сати када је 6. марта прошле године на конференцији за новинаре министар здравља Златибор Лончар саопштио да је и у Србији потврђен први случај корона вируса. Од тог петка, траје борба Србије против опаког вируса, који нам је променио живот из корена. Многе куће је ражалостио и завио у црно. Лекаре "обукао" у скафандере и још их није скинуо. "Укинуо" свадбе, 18. рођендане, матуре и друге прославе, подсетио нас шта значи ванредно стање... Ковид је крив што Србија не памти да је толико људи морало да дише помоћу респиратора, што се никад више људи није борило са упалом плућа...

СВЕ МЕРЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Затворени сви угоститељски локали, раде само ове делатности преко викенда

СВЕ МЕРЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Затворени сви угоститељски локали, раде само ове делатности преко викенда

УТОРАК ЈЕ ДАН Д ЗА СРБИЈУ! Викенд поново проводимо ПОД МЕРАМА, а ово су ШЕСТ кључних ствари којих се треба придржавати

УТОРАК ЈЕ ДАН Д ЗА СРБИЈУ! Викенд поново проводимо ПОД МЕРАМА, а ово су ШЕСТ кључних ствари којих се треба придржавати

"СЛЕДЕЋА НЕДЕЉА ЈЕ КЉУЧНА" Др Кон открио када ће се видети ефекти нових мера

"СЛЕДЕЋА НЕДЕЉА ЈЕ КЉУЧНА" Др Кон открио када ће се видети ефекти нових мера

Ковид нам је однео више од 80 лекара. Преминуло нам је на десетине сестара. Умирали су певачи, глумци, ова пошаст однела нам је и патријарха Иринеја...

Годину дана касније као да смо на истом месту... Као да опет крећемо из почетка, само што о вирусу данас знамо много више него тог 6. марта, али нам претњу праве нови сојеви...

За ових годину дана, корона је у Србији имала три таласа. Трећи, надајмо се последњи, још траје.

Од прошлог 6. марта до овог, ова пошаст је потврђена код 478.878 особа, од укупно тестираних 3.018.254. Однео нам је 4.525 живота. Болнице су бар два пута улазиле у ковид систем, излазиле из њега и опет се враћале.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Годину дана ковида дочекујемо под новим мерама. Од данас од 12 сати па до понедељка у 6 сати, ништа неће радити осим продавница прехрамбене робе, апотека и пумпи. Од понедељка средње школе прелазе на онлајн наставу, а о даљим мерама Кризни штаб за борбу против корона вируса, одлучиваће у уторак.

На тачно годину дана, у болницама је 4.161 пацијент, од којих 166 дише помоћу респиратора.

Иначе, највећи број умрлих у једном дану имали смо 4. децембра. За 24 сата тада нам је умрло 69 пацијената. Оболелих за 24 сата највише смо имали 1. децембра - код 7.999 особа је потврђен вирус.

Сетимо се како је све почело...

6. март 2020. - Корона стигла у Србију 

Министар Лончар испричао је на хитној конференцији да се заражени мушкарац сам јавио лекарима, и да он већ тог дана није имао температуру. Ради се о нултом пацијенту, Игору Ђантару (43) из Бачке Тополе.

- Ради се о човеку који има 43 године. Оно што је најбитније, он се добро осећа, тренутно нема никакве тегобе. Боравио је у више наврата у Будимпешти. Тамо му живи сестра. Она је имала респираторне тегобе, температуру и све оне знаке који су слични корона вирусу - рекао је Лончар.

Zlatibor Lončar
Златибор Лончар / Извор: Србија Данас

Он је прво био смештен у болници у Суботици али је због скокова телесне температуре, већ у суботу пребачен у Клинички центар Војводине где је лежао све док му није тестовима два пута потврђено да нема више вирус у организму.

11. март 2020 - Председник Вучић се обратио након састанка с лекарима

Дан када се председник Александар Вучић први пут обратио због короне у Србији је већ било 12 заражених случајева. Председник је тада рекао да одлуке доноси струка а не политика, истакао да имамо довољно респиратора и позвао грађане да не купују залихе хране јер за тим нема потребе.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Тога дана је и уведена пракса да се свакодневно лекари обраћају новинарима на конференцији за новинаре. Оне су се прво одржавале у 18 часова, а када је почетак полицијског часа померен са 20 на 17 сати, и њихово време је померено - на 15 сати.  

15. март 2020  - Уведено ванредно стање

У Србији је тог дана уведено ванредно стање, четврто по реду које смо доживели. 

korona virus u Srbiji
корона вирус у Србији / Извор: Србија Данас

18. март 2020 - Уведен полицијски час, аплауз за здравствене раднике

Свим грађанима Србије биће од среде 18. марта ограничено кретање - у току ноћи од 20 сати до 5 ујутру,  а старијима од 65 година од тога дана у 10 сати у потпуности је забрањено кретање.

Време полицијског часа је у међувремену промењено, односно, он је продужен.

policijski čas
полицијски час / Извор: Профимедиа

Тог дана стигао је и позив да се те вечери изађе тачно у 20 часова на терасе или прозоре и аплаудира здравственим радницима. 

Тапшало се те вечери, али и сваке наредне.

Захвалност лекарима је упућена и путем билборда који стоји испред Клинике за Инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије.

19. март 2020 - Проглашена епидемија корона вируса

Министар здравља Златибор Лончар донео је наредбу о проглашењу епидемије у Србији изазвану корона вирусом, која је објављена у Службеном гласнику.

Zlatibor Lončar
Златибор Лончар / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

У наредби се наводи:

- Проглашава се епидемија заразне болести COVID-19, епидемијом од већег епидемиолошког значаја  за територију Републике Србије. Ова наредба ступа на снагу даном објављивања у Службеном гласнику Републике Србије.

20. март 2020 - Прва жртва корона вируса 

Из Клиничког центра Војводине стигла је вест да је преминуо пацијент из Кикинде. 

Реч је о Радиславу Б. (59) из Кикинде.  Као што смо већ и писали, он се заразио од свог комшије, који је преминуо десетак дана после њега, а који је био у контакту са сином из Милана. 

21. март 2020 - Стигли стручњаци и помоћ из Кине

Највећи српски авион, ербас А330 "Никола Тесла", долетео је из Кине са највећом пошиљком помоћи за Србију: медицинским апаратима, заштитном опремом и кинеским експертима, а лично га је дочекао председник Србије Александар Вучић.

На пакетима медицинске помоћи која је стигла из Кине исписано је било, на кинсеком језику и ћирилици, "Челични пријатељи, делимо и добро и зло!, уз срце на чијој једној половини је застава Србије, а на другој застава Кине.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

У Србију је допутовало шест врхунских епидемиолога из подручја Вухана у Кини који је био најпогођенији корона вирусом и њихово искуство биће од великог значаја за лекаре у Србији.

Они су, како је током дана изјавио председник Србије Александар Вучић, саветовали да треба да се почне са масовним тестирањем како би се стало на пут овој немани.

22. март 2020 - Продужен полицијски час

Влада Србије је тог дана донела одлуку да полицијски час продужи и да траје од 17 сати до 5 ујутру, а изузетак је била само недеља када су грађани старији од 65 година могли да излазе од 3 до 8 ради куповине намирница.

24. март 2020 - Лончар: Две бебе заражене короном 

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да су у Србији потврђена два случаја заразе корона вирусом беба, да је прва беба са Ковидом 19 била у кућној изолацији, док је беба стара седам месеци на лечењу у КБЦ  "Драгиша Мишовић''.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

- Прва беба је била на кућном лечењу јер није имала никакве тегобе, али је била под сталним надзором леката Института за мајку и дете. Дешава се да деца буду заражена, али срећом код њих се до сада нису испољили озбиљнији симптоми - рекао је Лончар.

27. март 2020 - Породила се прва трудница заражена короном

У ГАК "Народни фронт" породила се прва трудница заражена корона вирусом.

Жена је из Ваљева а на свет је донела здравог дечака. И он је тестиран на корона вирус али нам његови резултати теста нису били саопштени.

28. март 2020 - Оздравио нулти пацијент  

Игор Ђантар (43) из Бачке  Тополе, први оболели од корона вируса у Србији пуштен је из Клиничког центра Војводине на кућно лечење. Он је ову здравствену установу напустио након што је два пута у размаку од 48 сати тестиран на корону, и тестови су били негативни.

31. март 2020 - Најкраћа конференција у историји короне 

Директор Клинике за инфективне и тропске болестиКЦС Горан Стевановић, саопштио је тог дана у присуству епидемиолога Предрага Кона и Дарије Кисић Тепавчевић колико има новоооболелих а колико преминулих, рекао да је то најгори дан и напустио конференцију.

Goran Stevanović
Горан Стевановић / Извор: Фото: Танјуг/Никола Анђић

Тог дана је било 7 преминулих а 115 новооболеих.

- Ово је најгори дан за Србију, а бојим се да није најгори у будућности. Чекају нас још гори дани - рекао је Стевановић на прес конференцији у Палати Србија.

Стевановић је рекао да је ово резултат непоштовања мера и препорука, и поред свих апела и молби надлежних, те упозорио да нам се ближи сценарио из Италије и Шпаније, ако наставимо овако неодговорно да се понашамо и према себи и према другима.

- Олако смо схватили опасност од ове болести и покушавамо да избегнемо неопходне мере да бисмо спречили ширење. Ако наставимо овако да се понашамо не постоји здравствени систем који ће успети да компензује оволики број оболелих. Имаћемо сценарио из Италије и Шпаније и нећемо моћи да помогнемо нашим суграђанима рекао је Стевановић.

Исте вечери, грађанима су стигле поруке упозорења од COVID 19 које су узнемириле становништво.

- Ситуација је драматична. Приближавамо се сценарију из Италије и Шпаније. Молимо вас да останете код куће. Кризни штаб за сузбијање заразне болести COVID 19 - писало је у поруци.

Лажна узбуна за полицијски час од 24 сата 

Пре него што су корисници мобилне телефоније добили ове поруке, друштвеним мрежама се пронела вест да ће већ сутрадан бити уведен полицијски час од 24 сата.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Из Владе Србије су убрзо то демантовали, а особа која је прва пласирала ту информацију, још није ухапшена.

1. април 2020 - Прва смрт у Влади Србије  

Битку са овим обољењем изгубио је државни секретар из Министарства за заштиту животне средине Бранислав Блажић.

Блажић је из Кикинде, града који је био једно од жаришта епидемије корона вируса у Србији, али већ годинама живи и ради у Београду. Био је смештен у Инфективној клиници у Београду.

4. април 2020 - Најдужи полицијски час 

Тачно у 13 сати у суботу почео је полицијски час који је трајао до понедељка до 5 сати. Како је изјавио тадашњи министар полиције Небојша Стефановић прекршило га је око 700 људи.

6. априла  - Излечен најмлађи пацијент, почео са радом ВМЦ Карабурма

Најмлађи пацијент оболео од корона вирус - мали В. Б. од свега 19 дана излечен је од корона вируса, и пуштен на кућно лечење.

Labaratorija
Лабараторија / Извор: Фото: РТС Printscreen

Истог дана ВМЦ Карабурма почела је да ради у ковид систему, и у 11.05 је примила првог пацијента.

11. април 2020 - Почело давање крвне плазме

Први излечени пацијент од корона вируса крвну плазму донирао је 11. априла у Институту за трансфузију крви Србије. Сваки давалац плазме даје по једну њену јединицу, а то може да учини 24 пута годишње, односно на сваких 15 дана.

krvna plazma
крвна плазма / Извор: Фото: Facebook/Predrag Ђелевски

Крвна плазма се после користи у лечењу пацијената оболелих од ковида 19.

6. мај 2020 - Укинуто ванредно стање

Тог дана је укинуто ванредно стање, а истовремено то је био последњи дан који смо провели под полицијским часом.

18. септембар 2020 - Уведен надзор на границама

Званично, у 18 сати почео је надзор од 10 дана над грађанима који се враћају из Црне Горе, Србије, БиХ и Албаније. Сваки наш или страни држављанин са боравком у Србији, који улази у нашу земљу, добијао је на граничном прелазу обавештење да у року од 24 сата треба да се пријави здравственим властима у Србији. 

4. октобар 2020 - Почео трећи талас 

Како је Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба изјавио, тада је почео нови талас корона вируса и то из Београда у којем се константно бележи највећи број заражених на дневном нивоу.

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Фото: Танјуг/Председништво Србије

4. децембар 2020 - Отворена нова ковид болница у Батајници

Болница је изграђена за свега 4 месеца. Има 930 места, и то 680 полуинтензивне и 250 интензивне неге. Има  девет великих одељења са по 30-40 кревета, а примаће пацијенте са средње тешком и тешком клиничком сликом.

Само за изградњу је уложено између 27 и 28 милиона евра, док је свеукупно подизање болнице, са опремањем, коштало око 70 милиона евра.

20. децембар 2020 - отворена нова ковид болница у Крушевцу

Од 500 болничких места у овој болници, 150 је за интензивну негу а 350 за полуинтензивну. У болници се поред одељења интензивне и полуинтензивне неге налазе и пријемно тријажно одељење, савремени дијагностички центар и лабораторија.

22. децембар 2020 - стигле прве вакцине

Први контигент вакцина против корона вируса стигао је у Србију. Биле су то дозе америчко-немачког произвођача Фајзер- Бионтек.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа/илустрација

Поред ових Србија располаже и са вакцином кинеског произвођача Синофарм, руском Спутњик В и АстраЗенека вакцином.

24. децембар 2020 - почела вакцинација у Србији 

Прву вакцину примила је премијерка Србије Ана Брнабић, а одмах после ње и епидемиолог Предраг Кон и министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

24. јануар 2021 - Британски сој стигао у Србију

Овај, један од нових сојева корона вируса потврђен је код жене из Новог Сада која је допутовала из Лондона. Она је узоркована у децембру а секвенцирањем је у јануару утврђено да се ради о британском соју.

Данас се овај сој дијагностикује код 30 одсто оболелих од короне. Стручњаци кажу да се убрзано шири и у нашој популацији.

4. март 2021 - Вакцинисан милионити грађанин

До сада је у Србији вакцинисано 1.613.682 особе. Другу дозу примиле су 592.903 особе.