Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ТО ЈЕ ВАКЦИНА ЗА КОЈУ СЕ ЗАЛАЖЕМ" Др Глигић детаљно о разлозима зашто је важна вакцинација

25.01.2021. 21:30
Пише:
Србија Данас/Еспресо
dr Ana Gligić
др Ана Глигић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Al Jazeera Балканс

Др Ана Глигић је објаснила колико смо вакцином заштићени и какви су ефекти након масовне имунизације становништва. 

У Србији је до сада вакцинисано 218.000 грађана, а током јучерашњег дана вакцину против корона вируса примило је око 43.000 људи, саопштено је из Канцеларије за ИТ и еУправу! Такође, преко споменутног портала или кол центра се пријавило око 578.330 грађана који су исказали интересовање да се вакцинишу против корона вируса. 

Када ћемо да скинемо маске и кренемо ка нормализацији? Коначно се види "светло на крају тунела"

Када ћемо да скинемо маске и кренемо ка нормализацији? Коначно се види "светло на крају тунела"

"ОСЛАБИЛА ЈЕ ЕПИДЕМИЈА, НЕ ВИРУС" Др Шеклер објашњава како треба да се понашају вакцинисани људи

"ОСЛАБИЛА ЈЕ ЕПИДЕМИЈА, НЕ ВИРУС" Др Шеклер објашњава како треба да се понашају вакцинисани људи

ШОК РАЧУН ИЗ БОЛНИЦЕ УЗБУРКАО СРБИЈУ! Власник фирме за превоз покојника објаснио које услуге се наплаћују (ФОТО)

ШОК РАЧУН ИЗ БОЛНИЦЕ УЗБУРКАО СРБИЈУ! Власник фирме за превоз покојника објаснио које услуге се наплаћују (ФОТО)

Тим поводом, вирусолог Аном Глигић, која је радила као шеф тима за борбу против вариоле вере - великих богиња 1972. године у Југославији, објаснила је колико смо вакцином заштићени сада у ситуацији када корона вирус хара светом и какви су ефекти након масовне имунизације становништва. 

Докторка Глигић истиче да вакцина повећава отпорност организма, добијамо антитела, као и имунитет који би требало да нас штити од инфекције. Напомиње да би сви који немају контраиндикације требало да се вакцинишу, мислећи и на оне који су прележали корона вирус. Такође, додаје да ће се тек испитати да ли ће бити потребно да се сваке године вакцинишемо против корона вируса, уколико почне да се појављује сезонски, као грип. 

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа

- После прве дозе примљене вакцине ствара се ниво антитела око 92 одсто, а ревакцинацијом се то установљено само потврђује. Дакле, повећавамо отпорност организма, и повећава се трајање вакцине. Имунитет стичемо после друге дозе око 90 одсто. Такође, истакла бих да ћемо свакако тек временом схватити више о свему овоме, мислим пре свега на прецизно тачан проценат антитела, као и имунитета. Овај вирус је још увек непознат, али на основу овог што сада знамо и што нам је од података доступно јесте да нас вакцина свакако штити од корона вируса. Веома је важно то што се ревакцинацијом повећава трајање имунитета, и што се повећава ниво антитела. Свакако ће се још испитати да ли ће бити потребно да се сваке године вакцинишемо против корона вируса или не, уколико почне сезонски да се појављује или мутира. Наравно, у складу са тим ако тако буде, и даље ће се радити на модернизацији постојећих вакцина, али то свакако неће ићи на уштрб квалитету вакцине, дакле, може бити само још квалитетнија - објашњава вирусолог Ана Глигић.

Она напомиње да вакцину против корона вируса не би требало да приме алергични на пеницилин нити особе које су имале тешке алергије попут анафилактичког шока, осипа и слично. Напомиње да још увек није истражено да ли је безбедно за труднице да приме вакцину против корона вируса.

- Они који су имали анафилактички шок свакако не би требало да приме вакцину против корона вируса, као ни оболели од аутоимуних болести, дакле, ни они са тешким алергијама, алергични на компоненте вакцине. Такође, пре него што се вакцинишете имате преглед код доктора који пита да ли сте алергични, да ли сте имали неку алергију и сл. Свакако ће лекар вратити оног ко има било какву алергију јер неће смети да се вакцинише против короне. Осим њих, ни труднице не би требало да се вакцинишу против корона вируса, барем не још увек према мом мишљењу јер нису вршена испитивања код трудница. Сећам се када смо радили истраживања за вариолу веру да смо и то питање веома пажљиво обрадили када је реч о трудницама - каже докторка Глигић.

Додаје да су све вакцине добре, а како каже, веома је задовољна методологијом прављења кинеских, као и руских вакцина. Иначе, подсећања ради, докторка Глигић је за време великих богиња радила у лабораторији са живим вирусима, тако да је њен задатак био да их умртви како би их стручњаци посматрали на микроскопима, односно да би добили неживе вирусе, те се из тих разлога, како каже, залаже за класичне вакцине.

- Све вакцине су добре и служе да створе антитела. Многе вакцине се праве мртве како би нас заштитиле од вируса. Примера ради, кинеску вакцину могу да приме како деца тако и одрасли јер је у питњу умртвљен вирус који уносимо у наш организам, а који бисмо вероватно покупили жив на улици. Овде је добро то што ми уносимо тај умртвљен вирус на основу којег добијамо антитела и боље је тако него да га покупимо на улици. То је класична вакцина за коју се залажем. Наравно, добра је и руска, као и све остале које су нам у оптицају - објашњава Глигић. 

С обзиром на то да је у Србији регистрован британски сој корона вируса јер га је путница из Лондона која је била негативна на писиар тесту донела, док је њен супруг имао тешке симптоме, докторка Глигић је објаснила да они који су се вакцинсали свакако су заштићени и од британског соја који је мутирао.

 - Што се тиче новог соја који је стигао у Србију, па оно што је важно истаћи јесте у томе да сви који су се вакцинисали свакако су заштићени. Вакцине су проверене и ставарају имунитет као што сам рекла и веома је важно да их прими човек који је у кондицији, дакле, онај ко је здрав, а не у некој болести јер се вакцине праве за здраву популацију - закључује докторка Глигић.