Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КАДА ЋЕ СЕ СРБИЈА ВРАТИТИ "НОРМАЛНОМ ЖИВОТУ"? Једна бројка је КЉУЧНА, са њеним падом, ПАДАЈУ И МЕРЕ

06.02.2021. 08:04
korona virus
корона вирус / Извор: СД/илустрација

Да се на Кризном штабу размишља о попуштању мера, потврдио је у понедељак епидемиолог др Кон, али како је истакао, он је и даље врло скептичан.

Последњих дана благо расте број оболелих, а кључни показатељ јачине епидемије, однос броја заражених у односу на број тестираних, или како смо га назвали "Коново коефицијент" није ни близу процента која би показао да је време за попуштање мера. С друге стране, велики је притисак за попуштање мера, а да би до тога дошло епидемиолози сматрају да број заражених на дневном нивоу треба да се спусти испод 1.000 (последњих дана ишли смо и до готово 2.000 новозаражених), што се, према речима стручњака, неће догодити пре половине марта.

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТУ КСЕНИЈУ РИМЉАНКУ: Женама се испуњавају жеље, једну ствар треба да урадите

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТУ КСЕНИЈУ РИМЉАНКУ: Женама се испуњавају жеље, једну ствар треба да урадите

ИСКОРИСТИТЕ ВИКЕНД САМО ЗА УЖИВАНЦИЈУ: Пролећне температуре до недеље, а онда следи прави преокрет

ИСКОРИСТИТЕ ВИКЕНД САМО ЗА УЖИВАНЦИЈУ: Пролећне температуре до недеље, а онда следи прави преокрет

СРПСКА ПЕВАЧИЦА БЕСНА НА ХРВАТЕ! Споменула децу и логоре, па изазвала хаос на друштвеним мрежама (ФОТО)

СРПСКА ПЕВАЧИЦА БЕСНА НА ХРВАТЕ! Споменула децу и логоре, па изазвала хаос на друштвеним мрежама (ФОТО)

Осим тога, броја заражених у односу на број тестираних последњих дана је око 15 одсто, што је огроман проценат. Подсетимо, мере смо у марту прошле године укинули када је тај проценат износио 2,5 одсто, а да бисмо могли да кажемо да је ситација под контролом и да имамо тек спорадичне случјаве заразе корона вирусом, тај проценат треба да износи 0,5.

Јасно је да смо тренутно далеко од ових пожељених процената, али свеприсутно питање је: када ће бројке почети да падају и када ће доћи до релаксирања мера?

Да се на Кризном штабу размишља о попуштању мера, потврдио је у понедељак епидемиолог др Кон, али како је истакао, он је и даље врло скептичан, будући да имамо четвороцифрен број заражених.

predrag-kon
предраг-кон / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- На Крзном штабу су већ дати неки критеријуми за попуштање мера. Критеријуми ће бити блажи када је реч о продужетку рада угоститељских објеката од оних за ублажавање мера забране јавног окупљања. Али то ће подразумевати озбиљно спуштање активности вируса - подвукао је др Кон али и додао:

- До средине фебруара није реално причати о евентуланом попуштању мера, јер је и даље висок ниво активности вируса, а када се вакцинише милион и по људи у Србији, да можемо да очекујемо да се неће поновити таласи епидемије какве смо имали. То је три пута више него што смо до сада вакцинисали.

Подсетимо, за понедељак, 8. фебруара заказана је седница Кризног штаба, а како је изјавио заменик градоначелника Београда Горан Весић, он и Привредна комора Србија ће поново тражити да угоститељски објекти раде до 22 сата.

На питање када ћемо моћи да скинемо маске, др Кон је јасно рекао: када вируса не буде више у циркулацији. Навео је да не може да прогнозира када ће крива заражаваја опадати с озбиром на нове сојеве.

- Када очекујем? Не знам одговор, јер потенцијал новог вируса је изненадио многе у Западној Европи. Не бих волео да изненади нас. Доказано је да та мутација вируса повећава могућност преношења. Крива није почела да опада, а прошле недеље се незнатно и повећао број оболелих. Морамо и даље да пратимо ситуацију и носимо маске - закључио је др Кон.

Попуштање када будемо имали троцифрен број заражених

И његов колега епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић сличног је става када је реч о попуштању мера.

- Расте број првих прегледа у ковид амбулантама. Попуштање треба да се деси када дневно будемо имали троцифрен број заражених. Благо расте број првих прегледа и у ковид амбулантама и у новим ковид болницама. То значи и да благо расте број људи који имају изражену клиничку слику, чим су морали да се јаве, значи да нису асимптоматски случајеви. По дневном билансу се види још велики број позитивних у односу на број тестираних. То варира од дана до дана, али је од 16 до 25 одсто заражених од тестираних, некада чак и трећина - истакао је недавно проф. др Тиодоровић.

branislav-tiodorović
бранислав-тиодоровић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

По свој прилици, троцифрен број заражених тренутно се чини далеко. Готово да смо заборавили на период када је дневно регистровано испод 1.000 оболелих у нашој земљи. Премда је данима бројка константно варирала, или боље речи стагнирала, између 1.500 - 1.700 заражених, последњих дана смо близу цифре од 2.000 дневно оболелих.

Када можемо да очекујемо да ћемо имати мање од 1.000

Епидемиолог из врањског Завода за јавно здравље др Слађан Станковић каже да троцифрен број оболелих сигурно нећемо имати пре месец и по до два.

- Без обзира што је изузетно добар проценат вакцинисаних, потребно је минумум месец и по до два да би видели ефекте вакцинације и такозвани имуни бедем. Битан је број отпорних особа на вирус и он ће сигурно да се повећа у наредном периоду како се ближимо броју од милион вакцинисаних. У другој половини марта треба очекивати да број заражених падне на испод 1.000 - каже др Станковић.

И професор информационих технологија др Петар Кочовић, који са својим тимом уз помоћ математичких модела и формула прати кретање пандемије короне у целом свету, као проценат вакцинисаних у свету, сматра да у наредних месец дана сигурно нећемо достићи троцифрен број оболелих.

- Уместо да пада, број заражених је почео да расте из дана у дан. Вец 7. дан расте после пет дана стагнације. Ово би требало да потраје јос 15-18 дана, па онда можемо да очекујемо да почне да пада... Србија се "понаша" као Аустрија пре 28 дана - пратимо и копирамо. У наредних 30-ак дана нећемо да паднемо на троцифрене бројеве, али ко зна... Вакцинација је тек у почетку, па о ефектима вакцине још не можемо да рачунамо - проф. др Кочовић.

Број пацијената у болницама и на респираторима и даље велик

Директор Универзитетског клиничког центра Србије Милика Ашанин, истакао је да је тренд епидемије бољи него што је био, али како је рекао, већ данима "није баш најбољи" број пацијената који су у болницама, оних на респираторима, али и преминулих.

Како је навео, у пријемној амбуланти Инфективне клинике дневно се прегледа између 130 и 150 пацијената, а око 90 њих буде хоспитализовано.

Koronavirus, respirator
Коронавирус, респиратор / Извор: Профимедиа

С тим у вези епидемиолог Станковић напомиње да вирус јесте показао опадајући тренд, затим стагнацију, међутим сада се поново дешавају осцилације, што значи да му је и даље значајна активност.

- Региструје се благо погоршање ситуације у смислу да поново долази до заражавања у школама, у једном истом одељењу по двоје троје ученика и наставника. У неким градовима, међу којима је и Врање, и даље је висок проценат, око 20 одсто заражених на дневном нивоу. Такође, будући да смо и даље у зимском периоду, актуелне су и остале респираторне инфекције и људи су упућени на затворене просторе. Малим Шенгеном дозвољена су кретања међу земљама у региону, али је чињеница да активност вируса још није на ниском нивоу - истиче он.

Без обзира што се помиње средина фебруара и Сретење као датум када би могло да дође до попуштања мера, епидемиолог Станковић сматра да пре марта не би требало размишљати о попуштању мера, бар што се тиче рада угоститељских објеката.

- Будући да нисмо затворени, као и да је дошло до попуштања мера на границама које се тичу Малог Шенгена, мислим да не би требало лабавити мере које су тренутно на снази бар до 1. марта - закључује др Станковић.

Иначе, у Србији се последњих дана број преминулих креће од 14 до 29 дневно, на респирторима је око 140 пацијената, а због короне је хоспиталиовано око 4.000, што је и даље веома велики број, али свакако далеко мањи него у пику - пред Нову годину имали смо чак скоро 10.000 људи у болницама због короне.

И премијека против попушања мера

И премијерка Ана Брнабић каже да није за попуштање мера и истиче да ће се о ублажавању разговарати када се "проценат новооболелих спусти на једноцифрен број". То је онај такозвани "Конов коефицијент" са почетка текста.

- Морамо да имамо једноцифрен проценат заражених у односу на број тестираних. Када погледате остатак света и Европу видите да живе најдаље од нормалности и нико од странаца не може да верује да ми овако живимо. Разумем људе сто хоће да продужимо рад кафића на 22, али ми се феноменално држимо. Молим се да се то тако настави и да се не опустимо - рекла је Брнабић.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић