Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Кладово има свој "КИП СЛОБОДЕ" и то на Дунаву: Овако краљ Децебал пркоси Трајану, а уједно одушевљава и туристе (ВИДЕО/ФОТО)

14.09.2021. 11:07
Пише:
Србија Данас
Kralj Decebel
Краљ Децебел / Извор: Фото: Приватна архива

Децебалова скулптура је највећа клесана скулптура у Европи. Децебалово око дуго је 4,3 метра, а нос је дугачак седам и широк четири метра.

Кладово, општина ушушкана богатим зеленилом, плаветнилом Дунава, Ђердапом, скулптурама, историјом и дугом традицијом. Општина која одише лепотама и природом наше земље са свих страна.

Све чари ове општине најбоље описује она добра стара, свима нама позната "Кроз Кладово се не пролази, у Кладово се долази", да, баш је тако, кроз Кладово се не може само проћи, ова општина се мора, и треба обићи јер је без сумње - бисер наше земље.

Место где све врви од добре забаве и гурманлука: У Зрењанину манифестациони туризам из године у годину цвета (ФОТО)

Место где све врви од добре забаве и гурманлука: У Зрењанину манифестациони туризам из године у годину цвета (ФОТО)

СИМБОЛ ВРБАСА ЗАСИЈАЋЕ ПУНИМ СЈАЈЕМ: Евангелистичка црква ускоро у НОВОМ РУХУ

СИМБОЛ ВРБАСА ЗАСИЈАЋЕ ПУНИМ СЈАЈЕМ: Евангелистичка црква ускоро у НОВОМ РУХУ

У част великана, а за бољу будућност Панчеваца: "Дани Вајферта" - прилика за добру забаву и зараду кроз историју! (ВИДЕО/ФОТО)

У част великана, а за бољу будућност Панчеваца: "Дани Вајферта" - прилика за добру забаву и зараду кроз историју! (ВИДЕО/ФОТО)

Кладово је град који је сав у знаку Дунава и свега што ова река носи у себи. Овај део Источне Србије један је од историјски и географски најзанимљивијих регија Србије и простор који поседује низ особености које је издвајају. Захваљујући томе, Кладово и његова околина су изузетно туристички примамљиви и посећени током целе године. 

Кладово и околина богати су разноврсним историјским споменицима и природним богатствима. Током боравка у Кладову можете видети и обићи следеће атракције попут Трајанове табле, Трајановог моста, ту је и незаобилазна Диана Занес, Фетислам, Археолошки музеј Ђердапа, Хидроелектрана, скулптура Децебала и многе друге. 

Ово су само неке од знаменитости које треба видети, о којима треба чути и које треба упознати, а међу њима се дефинитивно издваја скулптура Децебала о којој се може говорити колико и о Кипу Слободе у САД-у.

"Кип Слободе" у Кладову

У близини Трајанове табле, на румунској страни Дунава, над Ђердапом издиже се огромна камена скулптура висока 40 метара - лице дачког краља Децебала исклесано у стени.

Многи, мање обавештени пролазници, у први мах помислили би да скулптура потиче из античког доба, а заправо она је завршена 2004. године, након 10 година рада 12 клесара-алпиниста.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Децебалова скулптура је највећа клесана скулптура у Европи. Децебалово око дуго је 4,3 метра, а нос је дугачак седам и широк четири метра.

Реч је о последњем владару Дакије, који је опкољен од стране Трајанових трупа у својој престоници Сармизегетуси 106. године извршио самоубиство. То је уједно био и крај великог Трајановог похода Римљана на Дакију, који је дуго припреман изградњом комплетне инфраструктуре на српској, десној обали Дунава: пут, мост, утврђења.

Историјат

Краља Децебала, који је преминуо пре скоро 2.000 година, и даље румунски народ сматра националним херојем. Вероватно је то био повод румунског бизнисмена, Јосифа Константина Драгана, да исклеше лик краља Децебала, на кречњачкој литици, на румунској страни Дунава.

Године 1985. Драган је изабрао стену високу 128 метара, а неки сматрају да је изабрао баш ово место зато што се у близини, на другој страни Дунава, налази Трајанова табла, тј. латински натпис посвећен цару Трајану који је покорио Дачане.

Радови на овој стени Ђердапске клисуре почињу 1993. године, кад је Јосиф Константин Драган откупио планину, и у подножју скулптуре, испод 40 метара високе главе краља, уклесао натпис на латинском језику "Децебалус rex – Драган фецит" што у преводу значи "Краљ Децебал, изградио Драган".

Овај пројекат био је велики изазов, а у десет година, радници су у две смене, од пролећа до касне јесени, свакодневно изводили радове на стени користећи динамит како би уклонили веће комаде. Обликовање стене, како се често у тим крајевима прича, вршено је и пнеуматским чекићима, а укупна цена радова достигла је милион долара.

Више о самој скулптури краља Децебала говорио је Живојин Кесеровић, капетан бродића за крстарење "Атријум", који поред овог презанимљивог крстарења који ће вам вечно остати у сећању, о коме ћете радо говорити и коме ћете се често враћати нуди и првокласни смештај.

- Камена скулптура краља Децебала посвећена је последњем владару Дакије којег је покорио цар Трајан 160. године што је уједно био и крај рата између Римљана и Дака - направио је мали увод капетан Живојин и наставио:

- Када је краљ Децебал увидео да се ближи крај његовој владавини и да ће изгубити рат, он није хтео да се Римљанима преда жив, него је извршио самоубиство, пресудио је сам себи и обесио се, те је због тог чина постао најхрабрији краљ који је икада владао Дакијом и Румунијом.

Цела скулптура је виша од 40 метара, а цела стена је више од 120 метара, мада се тако не чини из воде.

- Ову скулптуру су радили алпинисти, 12 њих и то 10 година. Обрађивали су стену чекићем и динамитом зато што је од веома тврдог материјала, па им је требало доста времена и напора да је направе овакву каква је данас. Главни финансијер и иницијатор израде ове скулптуре је човек са ових простора који је својевремено избегао у Италију, из Италије је отишао у Америку где су га фасцинирале њихове велике склуптуре њихових председника, па је тако дошао на идеју да и он направи камену скулптуру свог краља - говори Живојин и додаје да је главни мотив донекле био и то да и дан данас Децебал може да пркоси цару Трајану.

Трајанова табла налази се са наше, српске стране, а краљ Децебал са румунске стране и тако се и дан данас гледају и чувају, свако своју историју.

Камена скулптура краља Децебала коштала је више од милиона долара и данас представља највећу скулптуру у стени у Европи, као и својеврсну туристичку атракцију.

Пројекат је финансиран из буџета општине Кладово. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.