Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ИЗУЗЕТНА ДЕСТИНАЦИЈА У ЕВРОПИ": Ко прошета Старом чаршијом једном, поново у њу дође (ВИДЕО/ФОТО)

15.10.2021. 15:35
Пише:
Србија Данас
Knjaževac
Књажевац / Извор: Фото: Приватна архива

Стара чаршија у Књажевцу је најпрепознатљивији део града и општине Књажевац

Када говоримо о Књажевцу, месту које се налази у Зајечарском округу у источној Србији, морамо рећи да је чудо природе, што нам потврђује и податак да се налази између три планине, у долини реке Тимок, уз саму државну границу са Бугарском. Веома је важно истаћи да поред своје природне лепоте, од осталих градова у Србији издваја га и његова историја, култура, топао народ, срдачно гостопримство и гурмански специјалитети о којима се надалеко и нашироко прича.

Издваја се и по својој археологији на којој лежи читава историја Србије где су забележене њене промене, као и напредак кроз време, али и многе испричане и неиспричане приче старих боема, песника, архитеката, научника и многих других великана који су мир и инспирацију тражили баш у овој општини.

Без добрих ђака, нема ни доброг друштва: Град на Бегеју зна рецепт за унапређење школства (ВИДЕО/ФОТО)

Без добрих ђака, нема ни доброг друштва: Град на Бегеју зна рецепт за унапређење школства (ВИДЕО/ФОТО)

ОД ТВРЂАВЕ ДО ШАРЕНИЦЕ - ИСТОРИЈА У МАЛОМ: Једино на овом месту се може видети легендарна хаљина Томаније Обреновић (ФОТО/ВИДЕО)

ОД ТВРЂАВЕ ДО ШАРЕНИЦЕ - ИСТОРИЈА У МАЛОМ: Једино на овом месту се може видети легендарна хаљина Томаније Обреновић (ФОТО/ВИДЕО)

Нови Сад - зелени град: Како и на који начин побољшати квалитет животне средине и очувати исту? (ФОТО/ВИДЕО)

Нови Сад - зелени град: Како и на који начин побољшати квалитет животне средине и очувати исту? (ФОТО/ВИДЕО)

Укратко, природне лепоте, културно-историјске знаменитости и народна традиција главне су вредности на којима Књажевац гради и развија своју туристичку понуду.

Када је реч о туристичкој понуди, општинске власти још у најранијем добу почињу да се баве самим развојем туризма, да га негују, усавршавају, модернизују и чине га примамљивим и туристичком дестинацијом коју морате посетити и у њој уживати.

Да општина Књажевац ради на очувању своје традиције, културе и историје која му даје посебан и специфичан туристички печат говори и податак из 2014. године када је ова општина проглашена победником конкурса за избор изузетне дестинације Европе. Оно што се посебно мора истаћи и на чему је сваки Књажевчанин посебно захвалан и поносан јесте - Стара чаршија и седам мостова на Сврљишком Тимоку, због којег је њихов град познат и као "Мала Венеција".

Историјат Старе чаршије у Књажевцу

Стара чаршија у Књажевцу је најпрепознатљивији део општине Књажевац. Представља градско језгро са зградама из касног 19. и раног 20. века.  Налази се на обали Сврљишког Тимока, који протиче кроз средиште места. Стара чаршија је, са седам мостова који премошћују Сврљишки Тимок, препознатљиви мотив града, због чега је Књажевац познат и као "Мала Венеција".

Стара чаршија настала је у време турске владавине, а уобличена је почетком двадесетог века. Данашњи изглед добила у првој деценији 21. века када су, после реконструкције, фасаде зграда обојене јарким бојама. Јарке боје сваком објекту дају посебност. 

Stara čaršija
Стара чаршија / Извор: Фото: Приватна Архива

Стара књажевачка чаршија представља целину коју чине грађевински објекти и природно окружење. Разнобојне фасаде трговачких и занатлијских радњи огледају се у води Сврљишког Тимока, уклопљене у модерне животне токове и заштићене као културно-историјско наслеђе. Комплекс се налази на десној обали реке, а амбијенталну целину употпуњује брдско залеђе и централни градски парк, Спомен парк, који се налази преко пута, на левој обали реке.

Објекти се просторно могу поделити на горњи и доњи низ.  Горњи низ је најстарији део чаршије, кога чине приземни објекти, саграђени до 1885. године. Опстали су за време српско-турских ратова од 1885. до 1887. године и великог пожара 1886. године. У том периоду је уништен велики број објеката. У склопу доњег низа су нешто новије зграде, настале почетком 20. века.

У објектима горњег низа некада су се налазиле старе занатске и трговачке радње и представљају наслеђену чаршију, преузету од Турака, који су раздвајали пословни од стамбеног дела вароши. Крајем 19. и почетком 20. века настао је доњи низ спратних објеката Старе чаршије. Од трговачких и занатских локала који су некада постојали као што је продавница мешовите робе, кројачи, ћурчије, сарачи, опанчари, неки постоје и данас, а основани су и новији, попут фотографских и угоститељских објеката.

Камени мост 

Спомен парк и Стару чаршију повезује Камени мост, изграђен од бетона још 1913. године, на месту старог дрвеног моста. У време када је подигнут био је то први и највећи мост од армираног бетона у Србији са распоном од 30 метара. Овај мост је у неколико наврата реконструисан, а 1985. године је и проширен.

 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

Занимљивости које красе Стару чаршију

Стара чаршија има посебне архитектонске карактеристике. Она је спој балканске архитектуре, типичних занатских радњи и дућана и европске архитектуре која са првим урбанистичким планом почиње да преовлађује у градској архитектури. Чаршија је позната у граду и као Циган-мала, јер су у њој, а нарочито око каменог моста, живели и радили Роми ковачи и казанџије, чувени мајстори Кујићи.

Поред ове занимљивости, издваја се и та да године 1910. године, путујући на исток, Књажевац је посетио и чувени француски архитекта и урбаниста Ле Корбизје.

- Стара чаршија се може описати као срце Књажевца, као разгледница нашег града. Датира из периода турске владавине и састоји се од горњег и доњег низа. Горњи низ је грађен за време турске владавине, док доњи низ настаје након ослобођења, док колоритне фасаде никога не остављају равнодушним. Давне 1910. године чувени архитекта Ле Корбизје, путујући овим крајевима, остао је задивљен колоритом ових фасада те је направио цртеж у техници Ван Гог који се и дан данас чува у Народном музеју у Београду - говори в.д. директора Туристичке организације Књажевац Јелена Кинђер. 

У ову амбијенталну целину уклопљен је и Спомен парк који је посвећен Тимочанима палим у ратовима, а кроз сам град протичу три реке које са седам мостова спајају њихове обале и зато Књажевац, поред Старе чаршије, река и обала са правом носе епитет и "Српска Венеција".

- Од 2014. године Књажевац поносно носи титулу изузетне дестинације у Европи - рекла је поносно в.д. директора Туристичке организације Књажевац Јелена Кинђер.

Поред ових лепота које ова општина чува дуги низ година, стари Књажевчани некадашњу варошицу памте и као веома живу паланку са чак 40 кафана.  Стара чаршија, са очуваном архитектуром, занатским и трговачким радњама, прави је драгуљ изузетног туристичког потенцијала, и о томе може посведочити сваки туриста који је имао прилику да обиђе ову општину и у њој ужива, али и сваки Књажевчанин који с поносом наглашава његову лепоту и интересантност.

Пројекат је финансиран из буџета општине Књажевац. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.