Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОРОНА БИ МОГЛА ДА СЕ ПОВАМПИРИ? У Србији пораст броја оболелих, погледајте преглед по окрузима наше земље

08.10.2020. 17:35
Пише:
Србија Данас/Информер
korona virus
корона вирус / Извор: СД/илустрација

У Србији је у последња 24 сата од корона вируса оболела још 151 особа, што је за 30 више од броја оболелих потврђених дан раније, објављено је данас на сајту Министарству здравља.

После две недеље затишја, у кикиндску болницу хоспитализована је једна пацијенткиња инфицирана вирусом корона, а реч је о медицинској радници из Дома здравља у овом граду. Надлежни епидемиолошку ситуацији у Кикинди оцењују као стабилну.

Последња шанса за "Орлове": Ево због чега не смеш да пропустиш меч Норвешка – Србија

Последња шанса за "Орлове": Ево због чега не смеш да пропустиш меч Норвешка – Србија

НАКОН ПРОНАЛСКА ОГЛАСИЛИ СЕ МИЛИЧИНИ РОДИТЕЉИ: Нисмо још увек причали са њом, срећни смо што је жива

НАКОН ПРОНАЛСКА ОГЛАСИЛИ СЕ МИЛИЧИНИ РОДИТЕЉИ: Нисмо још увек причали са њом, срећни смо што је жива

СВИ БИ ДА СЕ ЛЕЧЕ КОД ДОКТОРА НОВКОВИЋА: Он је апсолутни рекордер, нико у Србији нема више пацијената од њега

СВИ БИ ДА СЕ ЛЕЧЕ КОД ДОКТОРА НОВКОВИЋА: Он је апсолутни рекордер, нико у Србији нема више пацијената од њега

У Кикинди после две недеље затишја, оболела једна особа од короне

- Од 17. септембра нисмо имали ниједног ковид позитивног пацијента, али смо 1. октобра хоспитализовали једну пацијенткињу која лежи на Инфективном одељењу. У питању је здравствена радница запослена у Дому здравља, односно Медицини рада и претпостављам да је одатле потекла ова инфекција, али ће то ипак утврдити епидемиолози.

Њено здравствено стање је стабилно, рекао је директор Опште болнице у Кикинди, др Мирко Стојисављевић који на исти начин оцењује и епидемиолошку слику у граду на северу Баната.

- За сада можемо рећи да је стање са вирусом корона у нашој средини стабилно. Број прегледа у фебрилној и амбуланти на Инфективном одељењу креће се од 2 до 10 пацијената на дневном нивоу - рекао је Стојисављевић

У Зрењанину заражене још четири особе

Према подацима Завода за јажвно здравље у Зрењанину, у протеклих недељу дана, регистровано је четворо новооболелих лица од Covid 19 на подручју пет општина Средњобанатског региона.

Од проглашења епидемије на овом подручју потврђено је укупно 369 оболелих, а од почетка јуна и другог пика, 337 особа, или 91,3% од укупног броја оболелих особа. На болничком лечењу, тренутно се налази 7, у кућној изолацији 10 лица, излечено је 326 особа, а тестирано је укупно 3.667 лица.

У Крушевцу 5, а у Трстенику два нова случаја

На територији Расинског округа у претходна 24 сата, а према извештају Завода за јавно здравље Крушевац за четвртвак, 08. октобар 2020. године, регистровано је седам нових случајева инфицирања Covid19 вирусом и то у Крушевцу пет и на територији општине Трстеник два нова случаја.

Од почетка епидемије у Расинском округу укупно је вирусом корона инфицирано 1.511 особа. На инфективном одељењу крушеваћке Опште болнице данас данас 2 пацијента. Под здравственим надзором у округу је 4.366 особа.

Број Инфицираних у Крушевцу порастао је на 900, у Варварину- 67, Ћићевцу-55, Александровцу- 261, Трстенику -113 и Брусу- 115 особа. Од последица корона вируса у Расинском округу преминуле су 53 особе и то 38 мушкараца и 15 жена.

Корона у АП Војводини на ниском нивоу

Институт за јавно здравље Војводине данас је оценио да је и даље епидемиолошка ситуација у АП Војводини несигурна, али да је у односу на претходну недељу и даље присутна стабилизација броја регистрованих случајева на ниским нивоима.

- Дневни број регистрованих случајева се креће у распону од 1 до 17. У овом тренутку је 219 активних случајева на територији АП Војводине, што представља благи пораст у односу на претходну недељу. Највећи број активних случајева је у Новом Саду, 94, што је, такође, мало више него претходне недеље - наводе у Институту.

Још увек је присутна широка географска распрострањеност и активност вируса на територији покрајине, што указује на потребу примене мера заштите и у наредним недељама. Активни случајеви су присутни у 31 од 45 општина у АП Војводини, а у 23 општине је присутно мање од 5 активних случајева.

- Током претходних пет недеља на територији АП Војводине дошло је до континуираног пада броја регистрованих случајева и стабилизације броја активних случајева на ниском нивоу у односу на претходни епидемијски талас. Међу оболелима доминира радно активно становништво. Нису утврђене промене у броју и начину заражавања код деце у односу на септембар.

Региструју се појединачни случајеви оболевања деце школског узраста, које је повезано са боравком у другим земљама или је до заражавања дошло од претходно оболелих родитеља односно ван школе. Није регистровано преношење обољења међу децом у школским условима – истичу у Институту за јавно здравље АП Војводине.

Институт позива све да се настави са неопходним спровођењем проглашених мера контроле преношења болести како би се наставило одржавање тренда оболевања на ниским нивоима.

Такође, моле грађане Војводине да се и даље понашају одговорно и препоручује да се стриктно придржавају свих мера предострожности и упутстава надлежних епидемиолошких служби.