Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО РАЗЛИКОВАТИ КОРОНУ ОД ПРОЛЕЋНЕ АЛЕРГИЈЕ: Није све вирус, нешто је и до полена и амброзије

25.04.2021. 14:39
Пише:
Србија Данас/РТС
alergija
алергија / Извор: Shutterstock

Полен може изазвати сличне симптоме као и корона, најбоље проверити са лекаром

У доба коронавируса они којима полен прави проблеме могу се наћи у недоумици да ли је реч о алергијској реакцији или инфекцији коронавирусом, јер су симптоми слични. Мирјана Митровић Јосиповић из Агенције за заштиту животне средине указује који су симптоми код алерија и истиче да је пролеће, условно речено, погодно за особе које су у овом периоду алергичне.

ШТА СМЕТЕ ДА ПИЈЕТЕ И ЈЕДЕТЕ ПРЕ И ПОСЛЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ: Стручњаци су сагласни у једном!

ШТА СМЕТЕ ДА ПИЈЕТЕ И ЈЕДЕТЕ ПРЕ И ПОСЛЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ: Стручњаци су сагласни у једном!

"ВАКЦИНЕ НАС ЗБЛИЖАВАЈУ": Од сутра обележавамо Недељу имунизације, из Батута подсећају на значај цепљења

"ВАКЦИНЕ НАС ЗБЛИЖАВАЈУ": Од сутра обележавамо Недељу имунизације, из Батута подсећају на значај цепљења

ПЕНЗИОНЕРИ ИЗ БИВШИХ РЕПУБЛИКА ДА ДОБИЈУ ВИТАМИНЕ И НОВЧАНУ ПОМОЋ: Линта упозорава на њихов тежак положај у Србији

ПЕНЗИОНЕРИ ИЗ БИВШИХ РЕПУБЛИКА ДА ДОБИЈУ ВИТАМИНЕ И НОВЧАНУ ПОМОЋ: Линта упозорава на њихов тежак положај у Србији

Са лепшим временом, почиње и сезона алергија, што особама које пате од алергија задаје много мука, а посебно се у доба коронавируса они, којима полен прави проблеме, могу наћи у недоумици да ли је реч о алергијској реакцији или инфекцији ковида 19, јер су симптоми слични.

Прво цвета дрвеће, па траве, од средине јула проблем праве коровске биљке, посебно амброзија. Чудна је ова година када је време у питању, на самом крају смо априла, а право пролећно време скоро да нисмо ни видели, па се и полен понашао другачије. 

Гостујући у Јутарњем програму, Мирјана Митровић Јосиповић из Агенције за заштиту животне средине рекла је да је Агенција носилац државног мониторинга праћења алергеног полена на читавој територији Србије и по европским стандарима мерења почињу од 1. фебруара и завршавају се у новембру.

Каже да година јесте почела чудно, било је лепих дана, па кише и снега што је доста утицало на понашање биљака, пре свега дрвећа и емитровања полена.

Указује да кишни дани утичу да се смање вредности полена у ваздуху и ниске температуре па тада алергичне особе мало одахну.

Подсећа да са првим данима изнад 10 степени, биљка креће у фазе, сада је фаза цветања дрвећа.

Април и мај су месеци када су особе које пате од алергијских проблема највише изожене полену брезе, а од свих полена дрвећа бреза има највећи алергени потенцијал.

prehlada
прехлада / Извор: Профимедиа

 

Када не излазити напоље и не проветравати просторије

Мирјана Митровић Јосиповић каже да су савети да се прати кретање полена на свим мерним местима, на 25 мерних места и у том смислу да се проба да се усклади кретање, у преподневним сатима алергичне особе не би требало да излазе, да не проветравају просторије, јер су тада највеће концентрације полена, а особе морају бити под надзором лекара.

Вредности полена нису биле пуно дана у прекограничним вредностима, у априлу.

Подвлачи да је пролеће било условно речено погодно за особе које су у овом периоду алергичне.

Од фебруара крећу полени дрвећа, па када престају, крећу полени трава које имају велику алергеност и средином лета полени коровских биљака.

Додаје да је неко алергичан на брезу, а није на траву, неко на траву, а није на корове.

ambrozija
амброзија / Извор: Профимедиа/илустрација

 

Озлоглашена амброзија 

- Позната прича је да се што се амброзије тиче, освестимо касно када процвета коровска биљака, активности локалних самоуправа и индивудуалних власника хектара и хектара обрадивих површина је да ову биљку на време сузбију - каже она.

Према њеним речима, крајем априла и почетком маја се мора кренути са акцијом кошења амброзије, не смемо дозволити да цвета, јер је опасна за људе који су алергични.

- Од свих алергена које пратимо, 50 одсто алергености иде на озлоглашену амброзију - каже Митровић Јосиповићева.

koze
козе / Извор: Профимедиа

 

У руралним крајевима људи су мање алергични него у граду

Објашњава да у градској средини има више пацијената управо због загађења, поленова зрна се вежу за честице загађења из ваздуха, долази до унакрсних реакција, и особе у граду имају појачане алергијске проблеме.

Доста страних туриста је тражило информацију за бање, Златибор, Копаоник, какве су вредности полена - да би ускладили кретање, да не угрозе квалитет живота, то је моменат који је важан да се прати, уз временску прогнозу у већини земаља Европе.

Према њеним речима, велико је интересовање на сајту за тај део мониторинга.

Мерне станице

Митровић Јосиповић каже да сви већи градови имају мерне станице од Суботице, Врбаса, Нобог Сада, Београда, Ниша, Краљева, Крагујевца, Ваљева, Златибра, Новог Пазара, Врања - сви већи градови где је  популација гушћа имају мерно место.

Постоји уређај који сакупља полен, усисава ваздух од осам до 10 литара у минути, где се на одређену траку премазану прописаним силиконом лепе поленова зрна и онда се препарати микроскопирају да се види врста полена и у којим концентрацијама.

За брезу која је у периоду цветања, највеће вредности бележи Ниш, што је годинама тако.

- Дуго година када причамо о амброзији, Војводина као житница је изложена поленом амброзије, уколико се агротехнички добро не обради, после жетве пшенице, хектари и хектари тог стњишта - развија се у огромним количинама коров, а полен лети више од 100 километара од места извора-  рекла је она.

Разлика између алергије и короне

Алергичне особе знају периоде када им се јављају симптоми, цурење носа, свраб носа, очију и свраб ушију, без температуре, осим у екстремним случајевима.

То су неке основне различитости, у сваком случају сами не треба да предузимамо мере, већ да се са лекарима провери, каже Митровић Јосиповићева.